Sulíkovci chceli pretlačiť hlasovanie o paragrafe 363 poza Kollárov chrbát

Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová v parlamente trikrát po sebe neuspela pri hlasovaní o jej procedurálnom návrhu, ktorým žiadala, aby poslanci ešte v piatok hlasovali o návrhu liberálov na vydanie zákona, ktorým sa má zvýšiť transparentnosť v oblasti prokuratúry. Národná rada SR totiž trikrát nebola uznášaniaschopná, keďže sa prezentovalo menej ako 76 poslancov.

23.09.2022 12:30 , aktualizované: 13:20
parlament Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (14)

Novelu Trestného poriadku, ktorá by zmenou paragrafu 363 už viac neumožňovala generálnemu prokurátorovi zastavovať trestné stíhania, sa pokúša presadiť strana Sloboda a Solidarita (SaS). Vo štvrtok aj teraz však koaličné hnutie Sme rodina spolu s opozíciou a niektorými nezaradenými poslancami obštrukciou zablokovalo parlament, pretože poslanci vytiahli kartičky a neprezentovali sa.

Podľa SaS počty prítomných poslancov vo štvrtok naznačovali, že návrh novely by prešiel do druhého čítania, preto predseda parlamentu Boris Kollár presunul hlasovanie o tomto a ďalších bodoch z dielne SaS na utorok 27. septembra. Vtedy má jedna z poslankýň Za ľudí naplánovanú operáciu, čím sa znižuje šanca na získanie dostatočného počtu hlasov na podporu návrhu, zároveň môže prísť viac poslancov hlasujúcich proti, uviedla SaS.

Žilinka / Lipšic / Čítajte viac Koalícia premrhala šancu na zmenu § 363. Chýbal jediný hlas

Obštrukcia hnutia Sme rodina v parlamente v súvislosti s úpravou paragrafu 363 nie je podľa politológa Grigoja Mesežnikova prekvapením. Ako uviedol, strana postupovala konzekventne, keďže sa už dlhšiu dobu stavia proti úprave tohto paragrafu. Očakáva, že v prípade potreby použije Sme rodina aj veto, aby zmenu zablokovala. „Môže nastať situácia, že vládne strany sa budú navzájom blokovať použitím veta. Igor Matovič už avizoval veto, pokiaľ ide o zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. To isté čakám od Sme rodina v prípade, ak by reálne hrozilo, že prejde úprava paragrafu 363,“ povedal Mesežnikov.

Z toho však podľa jeho slov ďalej plynie otázka, ako môže súčasná vláda pristupovať k boju proti korupcii, čo bola jej agenda od samého začiatku, keď dochádza k zjavnému zneužitiu tohto paragrafu. Mesežnikov je presvedčený, že strana Borisa Kollára (Sme rodina) chce ponechať v platnosti súčasný paragraf 363 ako určitú poistku aj preto, že pomáha jej nominantom. Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský, ktorého do funkcie nominovalo hnutie Sme rodina, bol v roku 2021 oslobodený spod obvinení práve vďaka tomuto paragrafu, v súčasnosti je opäť obvinený.

Zákon, súd, paragraf Čítajte viac Nadácii Zastavme korupciu sa nepáči navrhovaný minister Karas

Už predtým návrh novely Trestného poriadku týkajúci sa zmeny paragrafu 363 v parlamente predložili poslanci OĽaNO Milan Vetrák a Lukáš Kyselica. Na posunutie návrhu do ďalšieho legislatívneho procesu chýbal v stredu 21. septembra len jeden hlas. Boris Kollár deklaroval, že hnutie Sme rodina je proti úprave paragrafu 363 Trestného poriadku aj v kontexte toho, že Slovensko sa muselo ospravedlniť finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi za uznesenie o vznesení obvinenia a o vzatí do väzby.

maroš žilinka Čítajte viac Matovičovci menia Žilinkov paragraf. Kollár tlmí ich nádeje

Výčitky pre využitie paragrafu 363 Trestného poriadku počúva generálny prokurátor Maroš Žilinka od konca vlaňajšieho augusta. Kritici ho obviňujú, že oslobodzuje prominentov, prepúšťa ich z väzby, zneužíva svoje právomoci, robí politiku, brzdí boj proti korupcii, obchádza súdy či nedemokraticky hromadí príliš veľa moci vo vlastných rukách.

Príkladom sú kauzy, keď vtedajšia Generálna prokuratúra pomohla bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, finančníkovi Haščákovi, konkurznému právnikovi Zoroslavovi Kollárovi a neskôr aj guvernérovi Národnej banky Petrovi Kažimírovi. U všetkých totiž boli konštatované porušenia zákona a obvinenia im preto boli následne zrušené. Niektorým sa už ale ani neobnovili.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #paragraf 363