Prezidentka Čaputová sa stretla so šéfom Bieleho domu Bidenom

Prezidentka Zuzana Čaputová sa na pôde OSN v New Yorku stretla s prezidentom USA Joeom Bidenom.

23.09.2022 13:24 , aktualizované: 15:35
debata (28)

„Každoročne počas všeobecnej rozpravy zasadnutia Valného zhromaždenia OSN Spojené štáty americké hosťujú recepciu pre všetky hlavy štátov a vlád, ktoré do New Yorku prichádzajú. Tento rok na ňu po prvýkrát od začiatku pandémie pozýval prezident Biden. Mali sme tak príležitosť pokračovať v rozhovoroch s partnermi,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

OSN bude naďalej Slovensku pomáhať s vojnovými utečencami

Generálny tajomník OSN António Guterres potvrdil, že agentúry OSN budú Slovensku aj naďalej pomáhať zvládať podporu pre ľudí utekajúcich pred ruskou agresiou, uviedla na sociálnej sieti prezidentka Čaputová po stretnutí s Guterresom v New Yorku.

Generálny tajomník OSN Čaputovej počas vzájomného rokovania povedal, že „Slovensko má na pôde OSN vplyvný a rešpektovaný hlas“. „Platí to nielen pri boji s klimatickou krízou, podpore pre Ukrajinu či solidarite s ukrajinskými odídencami, ale aj pri ďalších dôležitých otázkach,“ napísala prezidentka.

Všeobecná rozprava zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktorá v týchto dňoch prebieha v New Yorku, je podľa prezidentky príležitosťou posilňovať partnerstvá a prehlbovať vzájomnú spoluprácu.

„S generálnym tajomníkom OSN Guterresom sme sa zhodli, že musíme urobiť, čo je v našich silách, na ochranu medzinárodného poriadku založeného na pravidlách a riešiť svetovú klimatickú krízu a potravinovú nedostatočnosť,“ napísala Čaputová na Twitteri.

Apelovala aj na väčšie zapojenie žien v boji s krízami

Prezidentka tiež na sociálnej sieti upozornila, že na pôde OSN apelovala na potrebu rovnocenného zapojenia žien a dievčat pri riešení kríz, ktorým v súčasnosti čelí medzinárodné spoločenstvo. „Bez rovnocenného zapojenia sa žien a dievčat, bez ich skúsenosti, nezvládneme bezprecedentnú kombináciu kríz, ktorým čelíme – klimatickú, bezpečnostnú, energetickú a ekonomickú," uviedla Čaputová. Tieto krízy podľa nej až pričasto zasahujú ženy a dievčatá, či už v podobe „rodovo podmieneného a domáceho násilia, ekonomického strádania a chudoby“.

Čaputová pripomenula, že táto myšlienka bola súčasťou jej prejavu na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Podľa svojich vyjadrení na sociálnej sieti sa v New Yorku stretla s výkonnou riaditeľkou špecializovanej organizácie UN Women Simou Bahousovou, s ktorou sa zhodli na tom, že „jedinou odpoveďou“ je nepoľaviť a spolupracovať na zlepšovaní postavenia žien a dievčat na celom svete.

„Som rada, že naše ministerstvo zahraničných vecí s UN Women podpísalo memorandum, ktoré posilní našu spoluprácu v tejto oblasti v zahraničnej pomoci Slovenska,“ povedala prezidentka. Upozornila, že ženám a deťom, ktoré nežijú život bez násilia, je potrebné venovať pozornosť aj na Slovensku. „Musíme naďalej hľadať spôsoby prevencie aj efektívnejšej pomoci,“ uviedla.

Mesto New York v tomto smere podľa Čaputovej ponúka aj zaujímavú inšpiráciu svojich centier pre spravodlivosť v rodine.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Najprv Rizman, teraz vlajka. OSN sa pri prejave Čaputovej dopustila veľkej chyby
28 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #ženy v politike #Zuzana Čaputová