Pokračovanie článku: Slovenské elektrárne: Všetko je predané. Vládny plán B nás poženie do konkurzu

Krízový plán umožní vláde určovať ceny

Tentoraz návrh ministrov nesmeruje priamo na Slovenské elektrárne novou daňou či odvodom, napriek tomu však firmu, ktorú z tretiny vlastní štát, môže pripraviť o značné peniaze.

Návrh zákona, ktorý v piatok prešiel prvým čítaním v Národnej rade a má byť parlamentom schválený budúci týždeň, totiž má posilniť kompetencie štátu, ak vyhlási stav energetickej núdze. V skratke umožní vláde, aby cenám elektriny či plynu mohli zakázať rásť.

V prípade Slovenských elektrární by to znamenalo, že im vláda stanoví, že vyrobenú elektrinu musia predať slovenským odberateľom a určí aj, za akú cenu. Elektrárne tak komoditu nebudú môcť predať drahšie na trhu v zahraničí. Takto ale podľa Strýčeka prídu o zisky, ktorými potrebujú splatiť vyše štvormiliardové úvery bankám.

Účelom novely zákona je podľa rezortu hospodárstva zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov prostredníctvom návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu a rozšírenie stavu núdze v energetike.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič sa so Sulíkom dohodol, vymysleli novú daň. Milé Slovenské elektrárne, podelíte sa s nami o zisk

Novela zákona navrhuje rozšíriť súčasný koncept stavu núdze v energetike, čo bolo doteraz možné len vo veľmi špecifickom prípade havárií alebo krízových odstávok, ako sa stalo v zime 2009, keď Rusko zastavilo dodávky plynu cez Ukrajinu do Európy.

Po novom sa za núdzovú bude považovať aj situácia, kedy bude elektrina pridrahá. Konkrétne, „keď cena veľkoobchodných energetických komodít na trhoch dosahuje veľmi vysoké hodnoty, ktoré by mohli mať za následok cenovú nedostupnosť elektrickej energie pre odberateľov, a zároveň by mohlo vyvolať ohrozenie bezpečnosti štátu, zdravia, alebo života veľkej skupiny odberateľov elektriny, či hrozbu značných hospodárskych škôd u koncových odberateľov na vymedzenom území.”

Novela tiež umožňuje obmedziť kapacity na cezhraničné obchodovanie s elektrinou, či využiť výrobné kapacity domácich elektrární na dodávky vybraným odberateľom za vládou stanovené ceny. Rovnaký mechanizmus sa navrhuje i v prípade plynu.

Stav núdze bude môcť v tomto prípade vyhlásiť vláda iba na návrh rezortu hospodárstva a zároveň bude oprávnená rozhodovať o uložení opatrení, ktoré nariadi rezort hospodárstva vyhláškou. V tomto prípade bude vláda ceny určovať nariadením a novela bude upravovať výnimku z bežnej cenovej regulácie. Cena teda nebude stanovená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Z akých zdrojov vyrábajú Slovenské elektrárne energiu

© Autorské práva vyhradené

521 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #dostavba Mochoviec #ceny elektriny