Polícia bude mať nové eko-autá za takmer 40 miliónov

Ministerstvo vnútra chce pre Policajný zbor kúpiť nových 705 najmä nízkoemisných plug-in hybridov typu SUV, ako aj čisto elektrických vozidiel. Financované budú z plánu obnovy, pričom väčšina nízkoemisných vozidiel je určená pre základné útvary Policajného zboru.

26.09.2022 10:16
ran 7157 Foto:
Nový vizuál pre policajné autá sa vyberal v hlasovaní na sociálnej sieti.
debata (56)
Video
Obstarávanie nových áut pre policajný zbor

Policajný prezident Štefan Hamran upozornil, že stav vozového parku slovenskej polície je najhorší v celej EÚ. Ešte na konci augusta preto policajný prezident informoval o nákupe 607 áut v celkovej odhadovanej hodnote 27,2 milióna eur bez DPH. Tento tender bol však prehodnotený a počty vozidiel ešte zvýšené takmer o stovku čisto elektrických vozidiel. Tie by mala dodať spoločnosť Škoda.

„Vozový park polície bol dlhé roky zanedbávaný. Máme takmer 5-tisíc vozidiel, pričom 55 percent z nich má najazdených viac ako 150-tisíc kilometrov. Keď sa obraciame na policajtov s otázkou, čo je pre nich z materiálno-technickej podpory prioritou, vždy odpovedajú, že auto. Preto sme sa vybrali touto cestou,“ priblížil šéf polície Štefan Hamran. Vozidlá by mali byť dodané v priebehu budúceho roka, pričom prvé majú policajti dostať už na jar.

VIDEO: Hamran približuje priebeh výberu nových áut.

Video
Obstarávanie nových áut pre policajný zbor

Absolútna väčšina kupovaných áut majú byť SUV a skončiť by mali na základných útvaroch polície. Niektoré ďalšie majú poputovať pre enviropolíciu, odbor riadenia kriminálnych analýz a Národnú centrálu osobitných druhov kriminality.

„Možno prvýkrát v histórii budú všetky nové vozidlá určené pre základné útvary. Trvám na tom ako policajný prezident, aby práve základné útvary boli posilnené novou technikou. Ony sú nosnou štruktúrou Policajného zboru a každodenne bojujú so zločinom vrátane jeho organizovaných foriem. V tých autách sedia ľudia 8 až 12 hodín. Budú mať konečne komfortný priestor, komfortné vozidlá s vymoženosťami moderných vozidiel 21. storočia. Ja osobne sa preto veľmi teším,“ zdôraznil.

Nový polep na policajnom aute

Namiesto aktuálnej žlto-zeleno-bielej budú polepy áut žlto-modrej farby. „Nové farby používajú polície naprieč Európou. Odborníci vybrali žltú, pretože má špeciálne fyzikálne vlastnosti, má vysokú viditeľnosť aj za znížených svetelných podmienok. Kombinácia týchto farieb je považovaná celosvetovo za farbu polície,“ zdôraznil policajný prezident Štefan Hamran.

Fotogaléria
Odborníci vybrali žltú, pretože má špeciálne...
Policajný prezident Štefan Hamran pri...
+6Bočný pohľad na nový polep na BMW radu 3 combi

Predovšetkým hybridy

Nové policajné autá budú zväčša hybridné, aby ich mohli príslušníci zboru používať aj v prípade nenabitia batérií. „Aj špecifikácie boli zadané tak, aby bol výkon spaľovacieho motora dostatočný na bežný výkon hliadky, aj keby to policajt vôbec nenabil,“ zdôraznil Hamran.

Tieto vozidlá budú nabíjané na vlastných nabíjačkách polície. Zbor by mal disponovať 130 stanicami s celkovo viac ako 400 nabíjačkami.

„V Pláne obnovy a odolnosti sú presne zadefinované rámce, kde sa v rámci výberu vozidiel môžeme ľudovo povedané hýbať, či už ide o elektrické vozidlá, alebo plug-in hybridy, takisto musia spĺňať hranicu emisného limitu,“ uviedol štátny tajomník ministerstva vnútra Tomáš Oparty.

„Zo 705 kusov bude 98 čisto elektrických a zvyšok budú plug-in hybridné vozidlá. Hneď ako sme sa prihlásili do Plánu obnovy a odolnosti s týmto projektom, začali sme intenzívne pracovať aj na infraštruktúre, ktorá sa už buduje z hľadiska predprípravy, ako sú kabeláže a elektromery, a tiež z hľadiska nabíjacích staníc. Verejné obstarávanie staníc je aktuálne vo vyhodnocovacej fáze a elektrická infraštruktúra je pripravená na 85 percent a viac,“ dodal Oparty.

polícia autá Čítajte viac Policajti kupujú elektroautá za 29 miliónov. Praktický nezmysel ušitý na mieru, tvrdia experti

Nastavenie tendra však ešte v lete kritizovali viacerí motoristi. Tvrdia, že je zvláštny a ušitý na mieru konkrétnemu modelu. „Kritériá obstarávania pôsobia zvláštne. To, čo nie celkom chápeme, je záplava požadovaných parametrov, ktorých je toľko, že pozvoľna vypadáva jeden model za druhým,” upozornil v článku automotive redaktor Pravdy Martin Domček.

Konkrétne uvádza napríklad požiadavku, aby nové policajné plug-in hybridné SUV mali nádrž na benzín s objemom 50 a viac litrov. Väčšina vozidiel kategórie SUV s čisto spaľovacími motormi to totiž spĺňa, ale plug-in hybridy sú výnimkou – mnohé majú len 40– až 45-litrové nádrže.

Automotive expert František Pisarovič po analýze kritérií skonštatoval, že na mieru sedia na dva konkrétne modely áut. „Aby som bol konkrétny, zďaleka najlepšie kritériám vyhovuje Toyota RAV4 Plug-In Hybrid, respektíve jej sesterský model Suzuki Across,” uviedol.

Nové polepy

Zmení sa aj vizuál vozidiel. Namiesto aktuálnej žlto-zeleno-bielej budú polepy áut žlto-modrej farby. „Nové farby používajú polície naprieč Európou. Odborníci vybrali žltú, pretože má špeciálne fyzikálne vlastnosti, má vysokú viditeľnosť aj za znížených svetelných podmienok. Kombinácia týchto farieb je považovaná celosvetovo za farbu polície,“ zdôraznil policajný prezident Štefan Hamran.

Polícia ešte v auguste ľudí požiadala o hlasovanie za jeden z troch navrhnutých polepov. Nakoniec však nepoužije ten víťazný. Ukázal sa totiž ako menej vhodný. Hlavný kritériom totiž bola práve viditeľnosť a reflexnosť. Hlasovanie ľudí bolo podľa policajného prezidenta len orientačné.

Video
Policajný prezident predstavuje nové polepy áut

„Tento dizajn skončil v poradí druhý, ale rozdiely boli minimálne. Pri 30-tisíc hlasoch rozhodlo asi 500. Potom sme zvažovali viditeľnosť a náročnosť vyhotovenie polepov. Niekoľkokrát som volal aj s českým policajným prezidentom a pýtal sa ho na to, čo sa u nich osvedčilo a čo nie. Oni teraz aj zvyšovali plochu polepov, lebo tie ich vozidlá neboli zozadu a spredu až tak rozpoznateľné. Zadná strana nášho vozidla je neprehliadnuteľná,“ uviedol Hamran.

Polícia v posledných dňoch dostala 60 kusov nových vozidiel KIA Ceed Combi 1.5T, ktoré ešte polícia dostala bez nových polepov. Sú určené pre krajské a okresné riaditeľstvá, kriminálnu políciu a Úrad pre ochranu ústavných činiteľov.

„Museli to byť plug-in hybridy, pretože peniaze, ktoré sme dostali z plánu obnovy, mali byť minuté na nákup takýchto vozidiel. Bolo to tak, že berieš – neberieš, my sme si povedali, že teda 600 nových vozidiel pre Policajný zbor sa zíde, keďže teraz jazdia na takých vozidlách, na akých jazdia,” doplnil Hamran.

Ministerstvo vnútra má vo vozovom parku 905 vozidiel, ktoré majú viac ako 15 rokov, 1 934 áut s viac ako 12 rokmi. Viac ako 300-tisíc kilometrov má najazdených 802 vozidiel, viac ako 250-tisíc kilometrov má najazdených 1 440 áut a 2 289 vozidiel najazdilo viac ako 200-tisíc kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #plug-in #hybrid #policajné autá #Štefan Hamran