Česko dočasne obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom

Polícia Českej republiky začne od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne. Dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia. Slovensko rozhodnutie Česka zaviesť kontroly rešpektuje. Chce však, aby sa o tomto kroku rokovalo na úrovni Európskej únie, pretože rozhodnutie Prahy má vplyv aj ďalšie európske krajiny, informovala hovorkyňa ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

26.09.2022 22:55 , aktualizované: 27.09.2022 09:55
ČR / Česká republika / Hranica / Foto:
debata (98)

Ministra vnútra Romana Mikulca o dočasnom zavedení hraničných kontrol informoval český rezortný kolega Vít Rakušan. „Ide o vážnu tému, ktorú je potrebné prerokovať na úrovni Európskej únie, Slovensko bude presadzovať, aby sa takéto rokovania uskutočnili,“ zdôraznila hovorkyňa.

Krok Česka má podľa ministerstva vplyv aj na ostatné európske krajiny. „Dôležitú úlohu v otázke migrantov totiž zohráva existencia schengenského priestoru. Faktom je, že Slovensko, Česko, ale aj ďalšie krajiny Európy trpia tzv. sekundárnou migráciou. Ľudia, ktorí prichádzajú, nechcú v daných krajinách zostať, len sú pre nich migračnou trasou,“ podotkla.

Znovuzavedenie kontrol na hraniciach oznámil v pondelok český premiér Petr Fiala s tým, že dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia.

Polícia ČR informovala, že na iných miestach, než je 27 uvedených priechodov, nebude možné – až na stanovené výnimky – hranice medzi ČR a SR minimálne po dobu nasledujúcich desiatich dní prekračovať. Výnimky budú platiť pre občanov, ktorí pracujú ako poľnohospodári v bezprostrednej blízkosti hraníc a tiež pre lesníkov, poľovníkov a rybárov pri výkone práce v prihraničnej oblasti.

„Niekoľkokrát som rokoval so slovenským ministrom vnútra a žiadal som slovenskú stranu, aby plnila to, čo vyplýva z medzinárodných zmlúv, to znamená readmisnú dohodu s Českou republikou,“ priblížil český minister vnútra Rakušan. „Celkom úprimne hovorím, že sme tu tými diplomatickými krokmi nedosiahli také úspechy, ako sme čakali,“ dodal minister.

„Prechod hranice bude umožnený na určených miestach a samozrejme budú uskutočňované bežné kontroly pri prekračovaní štátnej hranice,“ spresnil Rakušan. Cieľom opatrenia je podľa neho udržať nelegálnu migráciu pod kontrolou.

„To, čo zažívame v tomto roku je bezprecedentná situácia, čo sa ilegálnej migrácie týka,“ povedal Rakušan s tým, že od začiatku roka 2022 zaistila česká polícia na území ČR 11-tisíc nelegálnych migrantov. V spojitosti s tým zaznamenali úrady aj zvýšené aktivity organizovaného zločinu, teda prevádzačov.

Nariadenie je v prvej fáze schválené na desať dní. Tento čas chce Česko využiť na „intenzívne rokovanie so slovenskou stranou“, potom bude vláda zhodnocovať, ako s opatrením naloží do budúcnosti.

Podľa českého premiéra je tento krok dôležitý na zaistenie bezpečnosti občanov ČR. Fiala zároveň zdôraznil, že bezpečnostná situácia v krajine je stabilná.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #hranice