Parlament schválil vstup Fínska a Švédska do NATO

Poslanci parlamentu schválili prístupové protokoly Fínska a Švédska do NATO. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Za vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie hlasovalo 124 zo 144 prítomných poslancov, v prípade Fínska hlasovalo za 126 zo 143 poslancov. Po odsúhlasení parlamentom musí vstup severských krajín do Aliancie ratifikovať prezidentka Zuzana Čaputová.

27.09.2022 08:28 , aktualizované: 18:37
parlament, NR SR Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (128)

Slovenská vláda deklarovala plnú podporu členstvu Fínska a Švédska v Aliancii. Ako skonštatovala v predloženom materiáli, krajiny sú najbližšími partnermi NATO, ktorí zdieľajú naše princípy, ako aj hodnoty a záväzky vyplývajúce z členstva v Aliancii. Ich členstvo podľa predkladateľov posilní severoatlantickú stabilitu a bezpečnosť, ako aj bezpečnosť Slovenskej republiky.

Otázky Turecka k záväzku Fínska a Švédska bojovať s terorizmom ako s jednou z najvážnejších hrozieb, ktorým čelí aj Aliancia, boli podľa materiálu dostatočne zodpovedané po vzájomných konzultáciách.

Premiér Eduard Heger poďakoval poslancom za vyslovenie súhlasu so vstupom Švédska a Fínska do NATO. Slovensko tak podľa neho prispelo k tomu, aby sa rozšírením Aliancie na 32 členov výrazne posilnila jej obranyschopnosť.

„Za týmto strategickým rozhodnutím škandinávskych štátov je útok Ruska na nášho suseda, ktorý radikálne mení pohľad demokratických štátov na bezpečnosť Európy i celého sveta. Považujem to za zodpovedný krok, pretože musíme otvárať dvere do Aliancie ďalším spojencom, pre ktorých mier a sloboda sú na prvom mieste,“ skonštatoval premiér.

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer a minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vítajú súhlas Národnej rady so vstupom Fínska a Švédska do NATO. Zhodujú sa, že ich členstvo v Aliancii posilní aj bezpečnosť Slovenskej republiky.

„Spoločne budeme silnejší, zvýši sa naša schopnosť odstrašiť od agresie a v prípade potreby brániť aliančné územie,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie. Vstup Fínska a Švédska do NATO je podľa Káčera logickou reakciou na agresiu Ruska voči Ukrajine.

Politici, ktorí odmietajú spojeneckú pomoc Slovensku, oslavujú činy agresora, šíria dezinformácie a spochybňujú členstvo Fínska a Švédska v NATO, v skutočnosti podľa neho pre vlastné záujmy hazardujú s bezpečnosťou a prosperitou Slovenska.

Minister obrany sa poďakoval poslancom za jednoznačnú podporu vstupu Švédska a Fínska do NATO. Označil to za dôležitý medzinárodný signál podpory SR pre Severoatlantickú alianciu. „Rozšírenie NATO o tieto dve vojensky významné krajiny predstavuje jednoznačne aj posilnenie našej vlastnej obrany a bezpečnosti,“ skonštatoval na sociálnej sieti. Verí, že Maďarsko a Turecko, posledné krajiny, ktoré členstvo severských krajín dosiaľ neratifikovali, tak čoskoro urobia.

Jedna z posledných

Slovensko bolo jednou z posledných krajín, ktoré schválilo vstup severských krajín do NATO. Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer ešte skôr uviedol, že to nie je dobrý signál.

Video
Káčer: Nie je dobrou vizitkou, že sme ešte neratifikovali prístup Fínska a Švédska do NATO

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v piatok 23. septembra na svojom facebookovom profile uviedol, že ho kontaktoval „opäť raz fínsky minister obrany, kedy už ratifikujeme ich vstup do NATO. Ostalo Turecko, Maďarsko a Slovensko.“ Obe severské krajiny svoju žiadosť odôvodnili zásadnými zmenami v bezpečnostnom prostredí v Európe a potrebami posilniť vlastnú bezpečnosť a obranu po začatí ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022.

Jaroslav Naď Čítajte viac Naď apeluje na poslancov, aby čím skôr odobrili prístup Švédska a Fínska do NATO
128 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #Švédsko