Zvyšovanie platov zdravotníkov poslanci odložili. Lekári v piatok podajú hromadné výpovede

Poslanci mali hlasovať o zvýšení platov pre zdravotníkov v skrátenom konaní v utorok. Nakoniec sa tak nestalo. "Dovoľujeme si vás informovať, že na základe politickej dohody sa rokovanie o návrhu zákona, ktorým sa zvyšujú platy 25 zdravotníckym pracovníkom, presúva na koniec aktuálne schôdze," stručne spresnila hovorkyňa rezortu Petra Laníková. Tá sa vzhľadom na obštrukcie zrejme skončí až začiatkom októbra. Dôvodom odkladu hlasovania by mali byť podľa informácií denníka Pravda pozmeňovacie návrhy. Jeden predložila poslankyňa Monika Kavecká (OĽaNO). Má sa týkať navýšenia koeficientov platov zdravotných sestier.

27.09.2022 10:48 , aktualizované: 18:20
debata (71)
Video
S výplatou nie sú spokojní len lekári, ale aj minister

So schvaľovaním platov by ani na konci schôdze nemal byť problém. Ochotu hlasovať za návrh prejavila aj opozícia. Minulý týždeň poslanci v prvom čítaní schválili vládny návrh zvýšiť platy zdravotníkov. Za bolo 131 poslancov, teda všetci prítomní.

No ani avizované zvyšovanie platov zdravotníkov nezastaví štrajkové snahy Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Nemocniční lekári sú aj naďalej odhodlaní v piatok hromadne podať výpovede. Ministerstvo zdravotníctva však spochybňuje, že 3,5 tisíc lekárov to skutočne spraví. Už teraz ale situácia naznačuje, že lekárski odborári vyzbierajú dostatok na to, aby ochromili najdôležitejšie nemocnice v celej krajine.

Minulý v piatok sa uskutočnilo celoslovenské stretnutie predsedov LOZ v Ružomberku, kde bol odprezentovaný predbežný prepočet podaných výpovedí. Zatiaľ to však vyzerá, že scenár, kedy 3,5-tisíc nemocničných lekárov podá hromadnú výpoveď, sa nenaplní. Celkovo na Slovensku podľa ministerstva zdravotníctva pracuje 10,6-tisíc nemocničných lekárov.

Rezort však pripúšťa, že môže dôjsť k obmedzeniu starostlivosti. Pred 11 rokmi počas vlády Ivety Radičovej podalo hromadné výpovede 1,2-tisíc lekárov. Aj tento počet stačil na to, aby zdravotná starostlivosť skolabovala.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) stále verí, že lekári výpovede nepodajú. Napriek tomu poslal nemocniciam dotazník a vyzval ich k príprave núdzových plánov. Z Univerzitnej nemocnice Bratislava mu odpísali, že počet lekárov, ktorí v piatok podajú výpoveď sa môže pohybovať od 80 do 400.

„Potom ako podajú výpovede začne plynúť dvojmesačná výpovedná lehota, takže reálny problém môže prísť 1. decembra,“ ozrejmil pre Pravdu minister Lengvarský.

Tento štvrtok večer sa má uskutočniť online stretnutie predsedov LOZ, kde majú zrátať, koľko výpovedí sa celkovo vyzbieralo. Tie následne hromadne podajú v piatok. Podľa predbežných informácií majú v LOZ problém so zapojením sa od Bratislavských nemocníc na Antolskej a Mickiewiczovej ulici a jednej kliniky na Kramároch.

Video
Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský po rokovaní o platoch
Počet výpovedí bude zaujímavý. Ak pán Lengvarský čaká desiatky a individuálne záležitosti, tak bude veľmi prekvapený.
Miroslav Mendel, plastický chirurg UNB

„Zatiaľ fyzicky neevidujeme podané výpovede lekármi našej nemocnice. Neoficiálne informácie o počtoch naznačujú, že v prípade reálneho ukončenia ich pracovného pomeru, by ich odchod ovplyvnil rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ upozornila Ružena Maťašeje hovorkyňa Fakultnej nemocnice F.D. Roosevelta Banská Bystrica.

„Počet výpovedí bude zaujímavý. Ak pán Lengvarský čaká desiatky a individuálne záležitosti, tak bude veľmi prekvapený,“ upozornil predseda Základných odborových organizácií Lekárskeho odborového združenia Miroslav Mendel. spresnil, že posledné sčítanie výpovedí prebehlo v piatok a časť výpovedí im bola už doručená už aj fyzicky. Viac však priblížiť nechcel, no je presvedčený, že v piatok nemocniční lekári ukážu svoju silu.

Vladimír Lengvarský, minister zdravotníctva, Čítajte viac Lengvarský pre Pravdu: Odchod SaS ohrozí zvyšovanie platov zdravotníkov. Konflikt s Matovičom nemám

Rezort zdravotníctva sa na nahnevaných lekárov snaží apelovať aj cez optimalizáciu siete nemocníc. Upozorňuje, že hromadnými výpoveďami ohrozia následnú kategorizáciu zariadení. „Ak budú lekári vo výpovediach, komu budeme tieto rozhodnutia dávať?“ pýta sa štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská. Kategorizácia siete nemocníc chce rozdeliť nemocnice na päť úrovní podľa ich špecializácie. Dôležité sú pri hodnotení faktory ako počet výkonov či práve personálne zabezpečenie.

Zmena komunikácie

Rezort zdravotníctva ešte minulý týždeň začal otáčať pomyselnú komunikačnú loď. Upozorňuje, že medzi lekármi vraj koluje list, ktorý lekárov ubezpečuje, že ak výpoveď podajú, budú zastúpení právnou kanceláriou, ktorá lekárov zastupovala aj v roku 2011, a upozorňujú lekárov, že každá podaná výpoveď je samostatný akt a je nezvrátiteľná. Podobne komunikovala aj expremiérka Iveta Radičová, až kým po nej lekári plášte nehodili, nebol vyhlásený núdzový stav a na podmienky lekárov pristúpila.

Lengvarský verí, že návrh je dostatočný na stabilizáciu situácie v zdravotníctve. „Verím tomu, že ku kolapsu ani nedôjde. Budeme čakať na reálny počet prípadných výpovedí a pokiaľ k tomu dôjde, budeme pokračovať v rokovaní ďalej a budeme sa snažiť situáciu riešiť tak, aby pacient nebol ohrozený. Na to vyzývam aj kolegov,“ uviedol. Odborári hovoria, že nechcú len vyššie platy. Štát žiadajú napríklad aj o lepšie vzdelávanie zdravotníkov a zásadné zlepšenie podmienok v nemocniciach.

Minister Lengvarský v relácii rádia Expres priblížil, že počty výpovedí sa napríklad v Univerzitnej nemocnici Bratislava pohybujú od 80 do 400.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská podotkla, že žiadne informácie o podávaných výpovediach nateraz nemá. Požiadala, aby sa redakcia obrátila na Miroslava Mendela, predsedovia Základných odborových organizácií Lekárskeho odborového združenia.

Redakcia denníka Pravda sa ešte minulý týždeň obrátila na všetkých predsedov odborového združenia s otázkou, ako sú na hromadné výpovede pripravení. Žiaľ bez odozvy.

Ticho pred búrkou

Nemocnice zatiaľ odkazujú, že nevedia, čo ich v skutočnosti čaká. „Momentálne nemáme informáciu – ešte nevieme koľko lekárov podá výpoveď ku koncu septembra 2022,“ priznala Mária Baďurová asistentka riaditeľa Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch.

Ani v Košiciach zatiaľ neevidujú žiadne podávanie výpovedí lekárov. „Vedenie UNLP sa zodpovedne zaoberá situáciou, ktorá by mohla nastať po tom, ako by k tomuto kroku pristúpil väčší počet lekárov. Pre všetky medicínske pracoviskách má nemocnica vytvorené krízové scenáre pre rôzne počty výpovedí tak, aby sme vedeli zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť, plynulú prevádzku a aby sa v minimálne miere skomplikovalo poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom, u ktorých ide o odkladnú zdravotnú starostlivosť,“ priblížila Monika Krišková hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice.

Odpovede z nemocníc naprieč Slovenskom sa nemenia. „Nemáme aktuálne žiadnu vedomosť o pripravovaných výpovediach našich lekárov,“ priblížila Katarína Kapustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #lekári #hromadné výpovede #zvyšovanie platov #Vladimír Lengvarský