Rakúsko od polnoci zavedie kontroly na hraniciach so Slovenskom

Rakúsko od polnoci zo stredy na štvrtok zavedie kontroly na hraniciach so Slovenskou republikou. Pre tlačovú agentúru APA to v stredu ráno povedal hovorca rakúskeho ministra vnútra Gerharda Karnera.

28.09.2022 08:39 , aktualizované: 15:25
Polícia / Hranice / Kontroly / Foto:
Ilustračné foto.
debata (115)

Česká vláda v pondelok – z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie – schválila nariadenie o dočasnom zavedení kontrol na štátnej hranici so Slovenskom. Platiť začne o polnoci zo stredy na štvrtok. Nariadenie je v prvej fáze schválené na desať dní, potom česká vláda rozhodne o možnom predĺžení.

ČR / Česká republika / Hranica / Čítajte viac Česko dočasne obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom

Šéf rakúskeho rezortu vnútra Karner v stredu v relácii „Journal um Acht“ rozhlasovej stanice Ö1 priblížil, že Rakúsko zavedie kontroly na hraniciach so SR taktiež z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie.

„Je nevyhnutné zareagovať skôr, než zareagujú prevádzači,“ povedal Karner. Ako ďalej uviedol, väčšina nelegálnych migrantov prichádza do Rakúska cez hranice s Maďarskom.

Rakúski policajti budú podľa jeho slov kontrolovať predovšetkým dodávky a väčšie vozidlá, pri ktorých hrozí väčšie riziko prepravy nelegálnych migrantov.

Káčer: Slovensko je súčasťou širšieho migračného problému

Slovensko je súčasťou väčšieho problému migračného tlaku, ktorý vzniká na vonkajšej hranici Schengenu a opatrenia zo strany Rakúska a Českej republiky nie sú špecificky namierené voči SR. Po rokovaní vlády to v súvislosti s dočasným obnovením kontrol na rakúskych a českých hraniciach uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.

Uistil, že komunikuje so šéfmi diplomacií okolitých krajín, rovnako je v téme aktívny aj minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). „Všetko, čo sa deje, je koordinovaná a konzultovaná záležitosť,“ uviedol a priblížil, že na budúci týždeň sa má k tejto téme uskutočniť stretnutie ministrov vnútra.

Zdôraznil, že zo strany SR je takisto ochota prijímať opatrenia a ponúknuť pomoc Maďarsku pri zlepšení ochrany ich vonkajších schengenských hraníc. Ubezpečil, že spolu s ministrom vnútra urobia všetko pre to, aby obmedzenie na hraniciach trvalo čo najkratšie. Pripomenul zároveň, že pri zabezpečení vonkajšej schengenskej hranice s Ukrajinou si SR plní svoje povinnosti na 100 percent.

MV v súvislosti s kontrolami na hraniach s ČR ešte v utorok zdôraznilo, že ide primárne o problematiku Európskej únie a nedostatočnej ochrany vonkajších hraníc, nie o opatrenie voči Slovensku.

Heger a Mikulec volajú po dôslednej ochrane vonkajšej schengenskej hranice

Premiér Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽANO) volajú po dôslednej ochrane vonkajšej schengenskej hranice členskými štátmi EÚ. Po stredajšom rokovaní vlády avizovali pomoc Maďarsku na hranici so Srbskom.

Mikulec zopakoval, že problém nelegálnej migrácie treba riešiť na celoeurópskej úrovni. „My si plníme svoje úlohy vo vzťahu k schengenskej hranici na 100-percent,“ zdôraznil. Ak by si tieto povinnosti plnili aj ďalšie krajiny, nedochádzalo by podľa neho k sekundárnej migrácii.

Poskytnutie pomoci Maďarsku a ďalším krajinám pri ochrane vonkajšej schengenskej hranice by podľa Mikulca mohlo pomôcť, aby Česko a Rakúsko stiahli avizované kontroly na hraniciach so Slovenskom.

Tvrdí, že Slovensko nemá problém zaviesť kontroly na hranici s Maďarskom, ale „dodržiavame zákony EÚ a schengenský kódex, ktorý hovorí, že toto má byť ako posledné opatrenie“. V pondelok by o tom chcel hovoriť s ďalšími ministrami.

mikulec Čítajte viac Šimečka vyzýva Mikulca na okamžitú nápravu hraničných kontrol s Českom a Rakúskom

Premiér Heger dodal, že opatrenia, ktoré v súvislosti s kontrolou vnútorných hraníc robí Česko a Rakúsko, nie sú správne, lebo idú proti Schengenu. Riešenie vidí tiež v poskytnutí pomoci Maďarsku na hranici so Srbskom. Tiež v intervencii, aby Turecko dodržiavalo svoje dohody.

Hlavný hraničný splnomocnenec SR Robert Gucký takisto apeluje na zvýšenú aktivitu preventívnych a bezpečnostných opatrení EÚ na vonkajšej hranici Schengenu a v krajinách západného Balkánu, cez ktoré vedú hlavné trasy migračných tokov, rovnako tak na zintenzívnenie komunikácie s krajinami pôvodu, odkiaľ migranti prichádzajú. Gucký upozorňuje aj na potrebnú harmonizáciu opatrení jednotlivých krajín, ktoré sa týkajú boja proti nelegálnej migrácii.

Zavedenie kontrol na hraniciach nepovažuje Naď za správnu cestu

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) nepovažuje zavedenie dočasných hraničných kontrol na slovenských hraniciach za správnu cestu. „Je dôležité chrániť vonkajšiu schengenskú hranicu, ale nie chrániť jednotlivé hranice medzi sebou,“ skonštatoval po stredajšom rokovaní vlády s tým, že ide o vytváranie politického tlaku.

Naď zároveň potvrdil, že počet migrantov na Slovensku narástol, a to najmä zo Sýrie, ale aj z oblasti Severnej Afriky a Ruska. „Na našom území máme zvýšený záchyt,“ doplnil.

Jednotlivé štáty podľa ministra budú tvrdiť, že migranti k ním prichádzajú z iných krajín. „Nemecko má pocit, že Česká republika ich dostatočne nezachytáva, tak to položili na hranicu medzi Českom a Slovenskom. My teraz budeme musieť pravdepodobne smerovať k maďarskej hranici,“ skonštatoval.

poslanec Juraj Krúpa (SaS) Čítajte viac Krúpa zvolal mimoriadny výbor ku kontrolám na hraniciach s Českom
115 debata chyba
Viac na túto tému: #hraničné kontroly