Poslanci budú Matoviča odvolávať vo štvrtok. Ustojí tretí pokus?

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) ako člen vlády ustál dve odvolávania. Najskôr ako premiér a zhruba o rok neskôr už ako financmajster.

28.09.2022 08:44 , aktualizované: 19:30
debata (210)

VIDEO: Matovič zavelil OĽaNO na odchod: Môžete si tu hrkútať.

Video

Vtedy však bola SaS ešte stále členom koalície. Teraz sú to práve liberáli, ktorí iniciovali odvolávanie spolu s exkoaličnými poslancami Miroslavom Kollárom (nezarad. Spolu) a Tomášom Valáškom (nezarad. PS) a deviatimi z jedenástich poslancov Hlasu expremiéra Petra Pellegriniho. Národná rada dnes zasadala do 19. hodiny, hlasovať o odvolávaní by sa malo buď vo štvrtok o 11. hodine, alebo o 17. hodine.

zväčšiť Minister financií Igor Matovič (dole za... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Igor Matovič Minister financií Igor Matovič (dole za rečníckym pultom) počas svojho odvolávania v parlamente 28. septembra 2022

19:30 Poslanci parlamentu budú v rozprave o návrhu na odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií pokračovať vo štvrtok od 9.00 h. Mimoriadna schôdza k tomuto bodu sa začala v stredu popoludní, vystúpili štyria poslanci prihlásení písomne, ale aj minister financií. Ústne sa prihlásili štyria poslanci, vystúpiť by mali ešte dvaja z nich.

Po schôdzi k návrhu na vyslovenie nedôvery Matovičovi má vo štvrtok pokračovať riadna schôdza skrátenými legislatívnymi konaniami. O 11.00 h by sa malo podľa podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽaNO) hlasovať aj o tomto bode. (tasr)

Gyorgy Gyimesi (vľavo) a Igor Matovič
Igor Matovič
+6Richard Sulík

18:48 Počas diskusie k návrhu na odvolanie Matoviča predseda mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini uviedol, že Matoviča treba odvolať z funkcie ministra financií, aby nemohol ďalej škodiť Slovensku. Ak by sa neurobilo nič, je možné, že menšinová vláda bude podľa neho fungovať do konca volebného obdobia v roku 2024. Zdôraznil, že poslanci pôsobiaci v Hlase návrh podporia.

Pellegrini poznamenal, že zákony v parlamente prechádzajú aj napriek odchodu SaS z vlády. „Jeho odvolanie by bolo prvou väčšou dierou do ich loďky,“ povedal o Matovičovi.

Poslanci okolo Pellegriniho sa podpísali pod návrh SaS na odvolanie Matoviča, pretože si myslia, že je najväčším zlom slovenskej politiky. „Pod jeho vedením je Slovenská republika ako malá loďka v búrke bez kapitána, pohadzovaná vetrom bez toho, aby sme tušili, kde skončíme,“ povedal s tým, že podľa prieskumov Matovičovi nedôveruje približne 90 percent ľudí.

Hlas by podporil návrh, aj keby s ním prišiel hocikto z opozície. „Vždy by podpisy poslancov Hlasu dostali,“ povedal Pellegrini s tým, že je ich povinnosťou urobiť všetko pre to, aby Matoviča „hnali zo stoličky ministra financií kadeľahšie“.

Matovič používa podľa Pellegriniho lži, urážky, manipulácie i nadávky a nič sa na jeho správaní nezmení. „Dostal šancu, možno bol prekvapený, keď vyhral voľby, a už vtedy som hovoril, že sa stal premiérom za trest,“ pripomenul s tým, že Matovič vo funkcii zlyhal.

Zdôraznil tiež, že Eduard Heger je len tieňovým premiérom, skutočným je Matovič. Dodal, že krajina je v rozvrate, keď štrajkujú lekári, vysoké školy, dôchodcovia, odborári i samosprávy. „Ak nebudeme robiť nič tu v parlamente, nič sa nezmení,“ povedal. (tasr)

18:27 Richard Sulík bol počas prejavu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) v parlamente skutočne rád, že SaS odišla z koalície. V stredu počas rozpravy Sulík zároveň vyhlásil, že žasol, ako to tam dva a pol roka vydržali. Ak by bol Matovič odvolaný, sú pripravení rokovať s premiérom Hegerom. Podotkol, že ak odvolaný nebude, k predčasným voľbám takmer s istotou nepríde.

Poukázal na to, že sa formálne odvoláva minister financií Matovič, ale v skutočnosti sa odvoláva premiér Matovič.

Hlasovanie o odvolaní ministra financií bude podľa Sulíka zásadným rozhodnutím v zmysle, či je prípustné riadiť krajinu Matovičovým štýlom, ale tiež, či je prípustné znefunkčniť systém bŕzd a protiváh na dosiahnutie politických cieľov jedného človeka. Pôjde podľa neho o to, do akej miery je možné tolerovať „vrtochy jedného muža“. „Motívy toho, že sme dali návrh na odvolanie Igora Matoviča, ani náhodou nie sú osobná nenávisť alebo pomsta,“ podotkol Sulík. (tasr)

17:00 Poslanci majú podľa neho možnosť ukázať, ako veľmi im záleží na verejných financiách a koľko dlhov zanecháme svojím deťom. Dodal, že ak bude vláda bez Matoviča je pripravený rokovať o novej koaličnej zmluve.

16:34 Sulík vysvetľuje prečo v roku 2020 nekúpil testy, keď ho Matovič k tomu cez médiá vyzýval. Tvrdí, že mal ich nakúpiť na základe zadania od ministerstva zdravotníctva. To mu však prišlo až o 19 dní odkedy bol o nákup testov požiadaný. Následne, šesť dní po doručení zadania, testy nakúpil.

16:34 Richard Sulík si vie predstaviť, že by sa do vlády vrátil. „Ak by mal byť Matovič odvolaný, tak pripomenieme premiérovi, že sme pripravení rokovať,“ skonštatoval. Tomášovi Tarabovi odkázal, že mu nevie prisľúbiť predčasné voľby. Tie si dal Taraba ako podmienku pre hlasovanie za odvolanie Matoviča. „Nie som povalač vlád, len hovorím nech Matovič odíde. Vláda bude fungovať ďalej,“ spresnil.

16:26 Premiér Herger si nemyslí, že Matoviča odvolajú. Svoje predpovede zakladá na správach v médiách. Nerozumie, prečo sa dnes musí parlament venovať odvolávaniu, keď by mali poslanci pomáhať ľuďom.

15:59 Na záver vystúpenia vyzval Matovič SaS, aby sa vrátili na „stranu dobra“ – rád ich privíta. Po skončení Matovičovho príhovoru začal s faktickou poznámkou odsúdený extrémista Milan Mazurek. Poslanci hnutia OĽaNO začali odchádzať. Nazval ich sektou a že „nasledujú svojho vodcu Charlesa Mansona“.

15:45 Matovič reční už viac ako hodinu. Ako odvolávaný má neobmedzený čas. „V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená,“ píše sa v rokovacom poriadku NR SR. Rečníci za poslanecký klub môžu podľa rokovacieho poriadku hovoriť 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu rečniť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, pričom jedna môže trvať najviac dve minúty. Zatiaľ sa prihlásili deviati. Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda Národnej rady. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút.

15:11 Matovič vyvracia deviaty bod jeho odvolávania, ktoré predložila SaS. Podľa Matoviča strana SaS v júni 2020 zneužila skrátené legislatívne konanie, keď v podnikateľskom kilečku schválila aj vstup psov do reštaurácií. „Pre vás je prednejší pes v reštaurácii ako dieťa v núdzi,“ vyhlásil Matovič. Rozhnevalo ho to, že na jar nesúhlasili s jeho rodinným balíčkom. Ak by sa zajtra podarilo odvolať Matoviča, tak by bol prvým odvolaným ministrom v histórii samostatného Slovenska.

14:55 „Prečo ste ako strana odborníkov súhlasili s neodbornými nápadmi blázna Matoviča? Ako je to možné, ako ste mohli dovoliť, že neodborné riešenia vláda dva a pol roka prijímala,“ pýta sa liberálov Matovič.

14:49 Matovič sa priznal, že dnes na vláde nedával pozor. Čítal si totižto jednotlivé body, pre ktoré ho chce SaS odvolávať. Podotkol, že niektoré jeho prejavy bývajú emočné, no dnes by malo byť podľa neho vecné. Zemanovú v nadväznosti skritizoval, že návrh na odvolanie pripravila ako „boľševický prokurátor“.

14:45 Prvé slová venoval Richardovi Sulíkovi, ktorý sedí oproti nemu. Matovič sa potešil, že sa Sulík prihlásil do rozpravy, pretože sa obával, že nechá za neho poslankyňu Zemanovú robiť „špinavú robotu a on len bude šúchať nohami“.

Návrh na odvolanie Igora Matoviča

Plné znenie návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky a ministrovi financií Slovenskej republiky Igorovi Matovičovi.

Fotogaléria
Návrh na vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi
Návrh na vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi
+10Návrh na vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi

14:43 Počas Hegerovho príhovoru sa v pléne sem tam ozýva slabý potlesk z radov OĽaNO). Do rozpravy sa prihlásil Richard Sulík, Peter Pellegrini, Milan Mazurek a Matúš Šutaj Eštok. K rečníckemu pultu prišiel Igor Matovič. Na začiatok chce byť osobný.

14:33 Heger opakovane vyvracia dôvody, pre ktoré chce SaS Matoviča odvolať. Vracia sa k vetovaniu prorodinného balíčka, vysvetľuje rozvracanie verejných financií a či finančné krytie spomínaného balíčka. Dôvody na odvolanie sú podľa neho neopodstatnené a kritizuje, že namiesto cien energií sa musia zákonodarcovia zaoberať Matovičom.

14:33 Približne päť minút rozpráva premiér Eduard Heger. Hovorí o zdražovaní cien energií a vládnych opatreniach. Na úvod oslovil poslancov za SaS ako „priateľov“.

14:28„Urobili sme všetko preto, aby premiér a poslanci otvorili oči a uvideli realitu,“ zakončila predsedníčka klubu SaS Zemanová otváraciu reč. Matovič si podľa nej „službu verejnosti zmýlil s hračkou“. Ten jej na záver príhovoru zatlieskal.

14:22 Zemanová financmajstra kritizuje za realizáciu jeho okamžitých nápadov. V prístupe k médiám ho prirovnáva s Robertom Ficom a tvrdí, že na Jána Kuciaka sa odvoláva ako na priateľa. Zopakovala, že Matovič často ignoroval predstaviteľov samospráv a dlhodobo si privlastňoval právo zasahovať aj do iných rezortov. Za rukojemníkov si podľa jej slov vzal učiteľov, zdravotníkov i ťažko zdravotne postihnutých a seniorov. „Nejde o ojedinelé zlyhanie, ale vnútornú charakteristiku jeho prístupu k verejnej moci a nezvládnutiu funkcie,“ dodala s tým, že dôvody na vyslovenie nedôvery Matovičovi sú ústavné, zákonné, politické, morálne a etické.

14:19 „Z víťaza volieb sa stal člen vlády s najnižšou dôverou verejnosti,“ podotkla Zemanová s tým, že si povinnosti neplní v záujme občanov, porušuje ústavu a zákony. Jeho spôsob vykonávania vládnej moci podľa slov Zemanovej škodí demokratickému právnemu štátu a občianskej spoločnosti. „Nerešpektuje zákonné postupy, obchádza legislatívny proces. Sám to uznáva a dokonca sa na tom zabáva,“ povedala.

14:18 Premiér Heger zbehol počas príhovoru Zemanovej podať ruku exministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. Keď Zemanová spomenula očkovaciu lotériu, minister financií si začal robiť poznámky.

14:14 Miesto pri rečníckom pute zaujala predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. Kritizuje Matoviča za to, že presadzuje neodborné riešenia. Na odvolávanie prišiel aj Igor Matovič a Eduard Heger. Hlasovať o odvolávaní by sa malo buď vo štvrtok o 11:00, alebo o 17:00.

14:10 Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) otvoril schôdzu. Prítomných je 134 poslancov. Z ministrov sú prítomní len Samuel Vlčan, Ján Budaj a Vladimír Lengvarský. Kollár chce rokovať do 19:00 a pokračovať v rokovaní zajtra o 09:00. V pléne je s návrhom všeobecný súhlas.

14:00 V pléne parlamentu sa postupne zbiehajú poslanci. Vláda na stredajšom rokovaní vyjadrila tradičný nesúhlas s návrhom skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO).

Pred rokom za vyslovenie nedôvery hlasovalo 51 poslancov a SaS sa pri hlasovaní zdržala napriek tomu, že exminister hospodárstva Richard Sulík bol už vtedy presvedčený, že Matovič vláde škodí. Vlani za vyslovenie nedôvery hlasovali iba opoziční poslanci. Tento týždeň sa bude Matovičov osud odvíjať aj od toho, ako budú hlasovať nezaradení poslanci.

Igor Matovič Čítajte viac Podmienkou na odvolanie Matoviča sú predčasné voľby. Rozhodnú hlasy nezaradených

Ak by teda za Matovičovo odvolanie zdvihol ruku celý Smer a spolu s nimi aj siedmi poslanci extrémistickej ĽS NS a piati z Republiky, vyzbierali by 73 hlasov. Stačili by tri hlasy navyše a Matovič by musel odísť. V tejto chvíli by už parlament vyzeral ako pri rozhodovaní, či parlament pustí obvineného Roberta Fica (Smer) pred súd. Vtedy boli prítomní všetci poslanci a nakoniec rozhodli dva hlasy.

Dnes môžu Matovičov osud zvrátiť siedmi nezaradení poslanci, ktorí dokážu predsedu Obyčajných ľudí podržať, ale aj potopiť. Tomáš Taraba a Filip a Štefan Kuffovci ho zrejme podržia.

Denník N upozornil, že Poslanci okolo Tomáša Tarabu hovoria, že nebudú hlasovať za odvolanie Matoviča, dvakrát však už boli za jeho odchod. Keď sa hlasovalo pred rokom o odvolaní Matoviča z postu ministra a pred dvomi rokmi z postu premiéra, Taraba aj Filip Kuffa boli za, Štefan Kuffa bol neprítomný.

Video
Veronika Remišová po diskusii v TA3. Odvolávanie Matoviča bude teáter

„Kašlem na to, priznávam: mnohí z nás už fyzicky ideme z posledného,“ priznal v predvečer odvolávania na sociálnej sieti Matovič. Šéf Obyčajných ľudí si vylial srdce, že Slovensko „zvlčelo“ a nech by urobil on a jeho vláda čokoľvek, stále to bude málo a nebude to stačiť, aby jeho tím nedostával nálepku „neschopní“.

„Extrémne štvať proti vláde v tak ťažkej dobe môže skončiť len veľmi veľmi veľmi zle … až tak, že budeme s nostalgiou spomínať na časy dnešných kríz. Predčasné voľby na jar či v lete skončia pohromou,“ varuje Matovič. „Nie nebude to vysnívaná liberálna koalícia Hlas+SaS+PS, ALE Fico zloží vládu sám a s Mazurekom budú mať ústavnú väčšinu. Nestraším. To je fakt,“ zdôraznil. Tvrdí, že skorumpovanú opozíciu nezmení, ale bol by veľmi rád, ak by aspoň v médiách štvanica a nenávisť voči vláde skončila.

© Autorské práva vyhradené

210 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #odvolávanie ministra