Súd po 3 mesiacoch vysvetlil, prečo Trnku oslobodil: Zdôvodnil skrývanie Gorily

Súd v polovici júla síce uznal, že sa bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka schovávaním nahrávok Gorily dopustil zneužitia svojich právomocí, aj tak ho však nečakane oslobodil. Prečo, to teraz sudca vysvetľuje v písomnom odôvodnení svojho rozsudku. „Tým, že obžalovaný vo funkcii prokurátora vedel o obsahu nahrávok, ktoré mal v osobnej dispozícii a v rozpore s povinnosťou ich neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní, ale naložil s nimi nezisteným spôsobom, úmyselne poskytol osobám na nahrávkach zachytených neoprávnený imateriálny prospech spočívajúci v ich nestíhaní, čím naplnil všetky zákonné znaky prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ skonštatoval súd vo svojom rozhodnutí.

28.09.2022 10:11
Dobroslav Trnka Foto: ,
Dobroslav Trnka pred súdnym pojednávaním 11. júla 2022
debata (16)

Ešte hodinu pred júlovým rozhodnutím súdu sa počúvali nahrávky zo spravodajskej akcie SIS Gorila, na ktorých znel hlas patriaci finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi. Po obedňajšej prestávke bol však na Okresnom súde Bratislava I z ničoho nič vyhlásený rozsudok – nevinný.

„Okresný súd Bratislava I rozhodol, že trestné stíhanie proti obžalovanému sa zastavuje z dôvodu, že trestné stíhanie je neprípustné,“ povedal sudca Marek Filo na hlavnom pojednávaní 13. júla 2022. Sudca len stručne vysvetlil, že dôkazná situácia sa neposilnila a skutok, ktorý Trnkovi kládli za vinu, bol navyše aj premlčaný. Vyhlásenie sudcu vtedy prekvapilo aj samotného Trnku. Do reči nebolo ani prokurátorovi, ktorý len poznamenal, že proti rozhodnutiu súdu podá odvolanie. O tom by mal rozhodovať Krajský súd Bratislava.

Dobroslav Trnka Čítajte viac Znalec skúmal nahrávky Gorily u Trnku aj Kočnera. Sú identické, potvrdil na súde

Aj keď bolo rozhodnuté ešte v lete, odvolanie prokurátora proti oslobodzujúcemu rozsudku pre Trnku ešte stále nie je na krajskom súde.

„Predmetná trestná vec v tomto čase ešte nebola predložená z prvostupňového súdu. Okresný súd Bratislava I v tomto čase teda vykonáva v zmysle Trestného poriadku úkony pred predložením veci na rozhodnutie,“ informoval hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak.

Video
Trnka na súde

Odôvodnenie

Súd však medzičasom zverejnil celé 15-stranové písomné odôvodnenie svojho rozhodnutia. Vysvetlil aj dôvod, prečo už nebolo potrebné počúvať na pojednávaní ďalšíe nahrávky. Už po prvých totiž mohol skonštatovať, že „obsah vypočutých nahrávok bol dostatočný na vyslovenie podozrenia, že nimi bola zadokumentovaná závažná trestná činnosť.“

„Bolo potvrdené, že sa jedná o rozhovory neznámych ľudí, ktorých obsah nemožno hodnotiť inak ako zjavne toxický, keďže z neho vyplynuli podozrenia zo závažnej korupčnej trestnej činnosti páchanej pri privatizácii štátneho majetku,“ uznal súd.

Dobroslav Trnka Čítajte viac Proces s Trnkom v kauze Gorila odročili na júl

Trnka bol obžalovaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaný závažnejším spôsobom, ktorý sa trestá odňatím slobody na štyri až 10 rokov.

Ten závažnejší spôsob konania však prokurátor, zdá sa, neprezieravo postavil na skutočnosti, že sa tak malo diať „po dlhší čas“. A to tým, že „predmetnými audiosúbormi disponoval od presne nezisteného dňa v roku 2007 až do nezisteného dňa v marci roku 2014“.

Sudca navyše skonštatoval, že na naplnenie podmienky dlhšieho času by v takomto prípade stačilo aj šesť mesiacov.

Video
Na Trnkovom procese chce vypovedať nový svedok

Nezistil kedy

Sudca síce uznal, že zvukové súbory na Trnkovom počítači sa zhodujú s tými, ktoré uchovával už odsúdený podnikateľ Marian Kočner na USB kľúči. Práve časové ohraničenie skutku, ktoré prokurátor zvolil, sudca však vyhodnotil ako nedokázateľné.

Aj z výsluchu znalca vyplynulo, že nie je možné zistiť, kedy boli zvukové nahrávky uložené na USB kľúč či notebook. „Zo žiadneho zákonného dôkazu nevyplynulo kedy, sa do dispozície obžalovaného predmetné audionahrávky dostali a ani dokedy nimi disponoval,“ zdôraznil sudca.

Vzhľadom na výpoveď svedka Miloša Bystrianskeho, vtedajšieho Trnkovho podriadeného prokurátora, súd uznal, že Trnka nahrávky mal určite 16. januára 2013, keď ich dal Bystrianskemu prekopírovať z CD nosičov na USB kľúč, ktorý sa po rokoch našiel u Mariana Kočnera.

Sudca preto skonštatoval, že žalovaný skutok Trnka podľa dostupných dôkazov spáchal len v jeden deň, práve 16. januára 2013.

„S poukazom na uvedené, keď sa nepodarilo preukázať, že obžalovaný by tieto zvukové nahrávky prechovával po dlhší čas, neostalo súdu nič iné, ako skutok prekvalifikovať zo zločinu na prečin,“ vysvetlil sudca a pripomenul, že premlčacia doba prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa je zákonom stanovená na päť rokov.

Trnkovi bolo vznesené obvinenie 17. decembra 2019, avšak podľa súdu k premlčaniu jeho trestného stíhania došlo už dňa 17. januára 2018. „Za takéhoto stavu nezostalo súdu nič iné, ako trestné stíhanie obžalovaného zastaviť z dôvodu jeho neprípustnosti,“ uzavrel sudca.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Dobroslav Trnka #uniknuté nahrávky