Pokračovanie článku: Súd po 3 mesiacoch vysvetlil, prečo Trnku oslobodil: Zdôvodnil skrývanie Gorily

Viacerým dôkazom neuveril

Vo svojom odôvodnení sa venuje aj dôkazom, ktoré síce svedčili v Trnkov neprospech, sudcu však nepresvedčili.

Verejnosť, rovnako ako polícia, sa o Trnkovom angažovaní sa pri schovávaní Gorily dozvedela zo zhruba 70-minútového audiozáznamu spoločného rozhovoru medzi Trnkom a Kočnerom, ktorý bol zverejnený v októbri 2019. Rovnako ako USB s „hlasom Gorily“, aj tento záznam sa našiel u Kočnera pri domových prehliadkach.

Kočner na slávnej nahrávke Trnkovi vyčíta, že bol vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka s nahrávkou z kauzy Gorila. Kočner vysvetľuje, že predtým od Haščáka za nahrávku zinkasoval milión eur a tvrdil, že mu odovzdal jedinú nahrávku. Vraj však zabudol ešte jednu kópiu u Trnku v trezore. Zhruba tri roky po tom, čo Trnka v roku 2011 skončil vo funkcii generálneho prokurátora, mali ísť spolu so starostom obce Dolný Bar Oskárom Bereczkom a s právnikom Lórantom Kósom nahrávku Haščákovi ponúknuť za päť alebo desať miliónov eur. Haščák preto vraj Kočnera kontaktoval a oznámil mu, že sľúbený milión nedostane.

Kočner si pravdepodobne ako poistku aj tento „výsluch“ Trnku nahral, aby sa sám z Haščákovho vydierania vyvinil. V rozhovore preto zdôrazňoval, že nahrávku Gorila u prokurátora zabudol. „Ešte raz: Materiál bol môj, ja som ho kúpil, za to, čo sme pomohli Slavovi,“ vysvetľuje Kočner na nahrávke. „Prečo si mi to nezobral pred tromi rokmi?“ pýta sa ho Trnka. „Ty tupý k…t, lebo som zabudol na to, ja som si myslel, že som ti to zobral pred šiestimi rokmi. Naozaj som si to myslel,“ dodal nahnevaný Kočner.

Nepresvedčil ani Čižnár

Nahrávka pochádzajúca pravdepodobne z roku 2014 svedčí o tom, že Trnka mal Gorilu schovávať zhruba šesť rokov, teda pomerne dlhé obdobie. Túto nahrávku však súd odmietol vyhodnotiť ako dôkaz, pretože bola Kočnerom vyhotovená nezákonne.

„Úmyselné zachytávanie prejavov osobnej povahy iných osôb na záznamové zariadenie utajeným spôsobom s úmyslom, že „možno poskytnú nejaký dôkaz proti sebe“, nie je konaním, ktoré by malo byť spoločnosťou a štátom tolerované,“ zdôraznil sudca.

Napriek tomu však súd prijal ako dôkazy výpovede viacerých svedkov, ktorí boli aktérmi príbehu z tejto nahrávky. Nikto z nich však nepriznal, čo presne ani kedy k notárovi do Maďarska uložili. „K otázke času páchania trestného činu z výpovedí svedkov nevyplynuli žiadne relevantné skutočnosti,“ uzavrel preto sudca. Žiadny bližší časový údaj súd nevyčítal ani zo záznamov z Trnkových rozhovorov s týmito svedkami v auguste 2019.

Napokon ho ako svedok nepresvedčil ani samotný Trnkov nástupca vo funkcii generálneho prokurátora Jaromír Čižnár. Aj ten vypovedal, že Trnka mu krátky záznam rozhovoru o sponzorskom pre politickú stranu Smer púšťal v roku 2008 či 2009.

Malo sa tak stať v spoločnosti vtedajšieho premiéra Roberta Fica. „Čo to má byť? Postav sa a vypadni,“ mala byť jediná Ficova reakcia na zhruba 90-sekundovom audiozázname z Gorily. Čižnárove slová vo svojej výpovedi však poprel aj Fico.

Trnka však priznal, že mal len tento krátky úsek obsahovo neurčitej nahrávky od roku 2006, keď ju údajne dostal od vtedajšieho riaditeľa SIS Ladislava Pittnera.

„Tvrdenie obžalovaného, že touto krátkou nahrávkou disponoval od vtedajšieho riaditeľa SIS, sa vyvrátiť jednoducho nedá, pretože je všeobecne známou skutočnosťou, že v roku 2008 zomrel,“ uspokojil sa sudca s Trnkovým vysvetlením.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Dobroslav Trnka #uniknuté nahrávky