Lekári začali hromadne podávať výpovede. Odísť ich chce takmer dvetisíc

Výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom počty naďalej stúpajú. Výpovede budú podávať postupne vo štvrtok a piatok. Informoval o tom šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

29.09.2022 12:15 , aktualizované: 18:24
visolajský lekári výpovede Foto: ,
Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský (vpravo) a zástupcovia lekárov, ktorí priniesli výpovede. 29.9.2022
debata (194)

Hromadné výpovede lekárov otriasli slovenským zdravotníctvom koncom roku 2011. Odchod asi 1 200 lekárov z nemocníc vtedy viedol k vyhláseniu núdzového stavu. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2 400 lekárov, napokon na výpovediach trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa vtedy rozhodli siahnuť po nátlakovom radikálnom riešení pre neakceptovanie ich požiadaviek.

Video

Vo štvrtok podalo hromadné výpovede vyše 1 900 lekárov z 27 nemocníc. „Celoslovensky je to 1 948 výpovedí a ich počet narastá, výpovede stále pribúdajú. Vyzývame kolegov, ktorí tiež cítia problém v nemocniciach a pracujú v tomto marazme, aby sa k nám pripojili a pomohli slovenské nemocnice a slovenské zdravotníctvo posunúť k lepšiemu,” povedal predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský včera podvečer ohlásil, že sa s riaditeľmi nemocníc, ako aj s Visolajským stretne v pondelok o 16. hodine. "V priebehu víkendu som nechal vypracovať za jednotlivé nemocnice konkrétne počty lekárov v konkrétnych odbornostiach, takisto ich štruktúru,” povedal minister s tým, že krízový plán pre prípad naplnenia výpovedí zatiaľ nemá.

Pripraviť ho chce na základe výsledkov víkendovej analýzy. „Potom sa stretneme a budeme informovať, aké sú konečné požiadavky odborového združenia a ako majú byť naplnené," uviedol Lengvarský.

Hoci je počet výpovedí menší ako v roku 2011, Visolajský tvrdí, že je dostatočný. Výpovede totiž podali lekári z kľúčových oddelení v nemocniciach, ako sú traumatológia, interné, gynekologické či novorodenecké oddelenia. V Bratislave podalo výpovede asi 80 percent anestéziológov. „Veľké nemocnice bez týchto lekárov nie sú schopné fungovať,“ zdôraznil.

Lekárom začnú plynúť výpovedné lehoty od soboty 1. októbra. Výpovedné obdobie trvá dva mesiace, počas ktorých by ešte mali byť na svojich pracoviskách. Počas tohto časového priestoru ešte môžu výpovede stiahnuť. Ak sa lekári s vládou nedohodnú, od 1. decembra z nemocníc odídu.

Ešte v apríli tohto roku LOZ vyhlásilo štrajkovú pohotovosť, ktorá vo štvrtok vyústila do podania hromadných výpovedí. Napriek snahe a upozorneniam, ktoré opakovane smerovali na rezort zdravotníctva, totiž majú lekári pocit, že vláda svoje sľuby nedodržiava. Pôvodne deklaráciu o podaní výpovede podpísalo 3,5 tisíca lekárov. Ministerstvo zdravotníctva tento týždeň komunikovalo, že o naplnení tohto cieľa pochybuje.

Igor Matovič, Vladimír Lengvarský Čítajte viac Zvyšovanie platov zdravotníkov poslanci odložili. Lekári v piatok podajú hromadné výpovede

Celkovo na Slovensku podľa ministerstva zdravotníctva pracuje 10,6 tisíca nemocničných lekárov, no napríklad v nemocniciach v Bratislave podala výpoveď väčšina anestéziológov. Bez nich nemôžu prebiehať operácie. Nemocnice v Banskej Bystrici a Bratislave ešte nemajú konkrétne čísla lekárov, čo dali výpoveď, k dispozícii, sľubujú ich v najbližších dňoch.

Rezort pripúšťa, že môže dôjsť k obmedzeniu starostlivosti. Pred 11 rokmi počas vlády Ivety Radičovej podalo hromadné výpovede 1,2 tisíca lekárov. Aj tento počet stačil na to, aby zdravotná starostlivosť skolabovala. Visolajský zdôraznil, že tentoraz vyzvali na podávanie výpovedí len tých lekárov, ktorí vydržia dokonca.

K hromadným výpovediam sa podľa neho pridali aj niektorí lekári z tretích krajín, ktorí na Slovensku pôsobia. „Som na týchto lekárov hrdý, že sa postavili za svojich pacientov natoľko, že riskujú aj svoj pracovný pomer a podali výpoveď v snahe zlepšiť podmienky pre nemocnice a pacientov,“ vyhlásil Visolajský.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) stále verí, že ku kolapsu zdravotníctva nedôjde. "Budeme čakať na reálny počet prípadných výpovedí a pokiaľ k tomu dôjde, budeme pokračovať v rokovaní ďalej a budeme sa snažiť situáciu riešiť tak, aby pacient nebol ohrozený. Na to vyzývam aj kolegov,“ uviedol pre Rádio Expres. Visolajský kritizoval Lengvarského za to, že stále len čakal na počet výpovedí a problémy v zdravotníctve neriešil.

Ochota podpísať memorandum

Ministerstvo zdravotníctva je otvorené novej požiadavke LOZ o podpísaní memoranda k plánu riešení situácie v zdravotníctve.

Lengvarský deklaruje, že ministerstvo situáciu s výpoveďami pozorne sleduje. Konkrétne kroky bude riešiť až na základe konkrétnych znalostí. Tie sa majú odvíjať aj od stretnutia s riaditeľmi všetkých nemocníc, ktoré sa má uskutočniť v pondelok (3. 10.). „V priebehu piatka a víkendu som nechal spracovať za jednotlivé nemocnice konkrétne počty lekárov v konkrétnych odbornostiach, tiež ich štruktúru, teda či sú so špecializáciou alebo bez špecializácie,“ priblížil minister.

Rezort odmieta tvrdenia lekárskych odborárov o nezáujme a ničnerobení. „Ešte závažnejšie je tvrdenie, že ministerstvo nič nerobí, len čaká na počet výpovedí. To je krajne nepravdivá informácia. Ministerstvo rokuje nielen s lekármi, ale aj so zástupcami ďalších zdravotníckych povolaní,“ poznamenalo ministerstvo.

Pripomína, že rieši širšie spektrum problémov, ktoré „dusia“ slovenské zdravotníctvo. „Pričom len na časť z nich upozorňuje aj LOZ,“ skonštatovalo. Rezort poukazuje napríklad na investície do zdravotníctva, zavádzanie DRG systému či otázku spravodlivejšieho nastavenia zdravotných odvodov.

Už to nie je len o peniazoch

Poslanci mali tento týždeň schvaľovať vyššie platy pre celkovo 25 zdravotníckych profesií. Nakoniec hlasovanie o návrhu odložili, no ani jeho prijatie by nezastavilo hromadné výpovede. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa v rozhovore pre SME posťažoval, že aj on zarába menej, ako lekári požadujú. „Spravil by som takú výzvu s pánom premiérom. Zoberieme jedného lekára zo Slovenska a nájdeme pracovnú ponuku v Nemecku či v Česku, a nech to isté spraví pán premiér a uvidíme, koho prijmú,“ skonštatoval Visolajský. Ďalej skritizoval rezort zdravotníctva, že zvýšenie platov, ktoré oni prezentujú, je úmyselne skreslené.

Keď Lengvarský prezentoval zvýšenie platov pre zdravotníkov, najzásadnejšie podľa neho bolo, že sa zvyšuje plat lekára po škole, teda bez špecializácie. Absolventom tak mal plat narásť o 269 eur. Lekári bez špecializácie by hneď pri nástupe do nemocnice mali podľa rezortu dostať 1 695 eur, pričom teraz pri nástupe dostanú 1 416 eur. Visolajský argumentuje, že tieto čísla nie sú pravdivé. „Vláda ponúka navŕšenie vo výške, o ktorej je mi trápne sa baviť. 169 eur v hrubom pre neatestovaného lekára a 12 eur za rok praxe na maximálne 20 rokov. To predstavuje 240 eur v hrubom pre 20 rokov pracujúceho špecialistu. Koľko lekárov prinesie takéto navýšenie do nemocníc?“ pýta sa Visolajský.

Rezort podľa neho pri navýšení komunikuje sumu zvýšenú o automatickú valorizáciu. Odborári upozorňujú, že nechcú len vyššie platy. Štát žiadajú napríklad aj o lepšie vzdelávanie zdravotníkov a zásadné zlepšenie podmienok v nemocniciach. Podľa Visolajského však dostávajú len „sľuby dané do vetra“. „Máme nové operačné sály, z ktorých polovica nefunguje, lebo nemáme sestry inštrumentárky a stovky pacientov sú na čakačke,“ priblížil. LOZ má celkovo osem požiadaviek. Ministerstvo zatiaľ splnilo jednu, a to zrušenie zdaňovania vzdelávania lekárov. Ďalej rezort komunikuje, že na ostatných bodoch pracuje a tri z nich by mali byť hotové do konca roka.

Visolajský odkázal, že rozumie, že niektoré zmeny vyžadujú dlhší čas. „Ponúkli sme cestu, aby sme spravili dohodu medzi vládou a lekármi, kde vláda predostrie riešenia, ktoré ide robiť – v akých krokoch, v akých termínoch a ako to garantuje,“ skonštatoval s tým, že takéto memorandum zatiaľ nedostali. Lekári stiahnu výpovede až vtedy, keď im vláda predloží memorandum o tom, ako bude plniť požiadavky na zlepšenie zdravotníctva. Výpovede nestiahnu skôr, než podpíšu takúto dohodu s vládou. „Chceme vidieť zo strany štátu, že to budú riešiť. Nestačia nám prísľuby,“ hovorí predseda odborárov Visolajský.

Prázdne sľuby

Rezort zdravotníctva v stredu večer zaslal novinárom harmonogram, podľa ktorého chceli jednotlivé požiadavky LOZ plniť. Visolajský kontroval, že prísľub splnenia niektorej z požiadaviek v harmonogramoch nevidel. Ministerstvo zdravotníctva je údajne rozčarované z prístupu predsedu LOZ, ktorý sprostredkúva lekárom neúplné alebo žiadne informácie. Tvrdia, že mnohí lekári v nemocniciach sú uvádzaní do omylu.

„Máme za to, že prístup vedenia LOZ je neférový, keď opakovane počas prebiehajúcich rokovaní cielene mení požiadavky,“ dodáva. Ako príklad uvádza, že vedenie LOZ zvýšilo koeficient za odpracovaný rok z 0,03 na 0,05 alebo prišlo s ďalšími požiadavkami nad rámec tých, o ktorých sa rokuje. V závere augusta 2022 malo zaslať ministerstvu ďalších 13 požiadaviek.

LOZ opätovne pripomenulo, že je pripravené sadnúť si za rokovací stôl. Kritizuje však kroky Lengvarského, ktorý lekárom odkázal, že si počká na počet výpovedí. „Lekári dali v histórii výpovede už vo viacerých krajinách, ale neviem o takej, kde by minister zdravotníctva lekárom pred výpoveďami toto odkázal,“ poznamenal. Iné riešenie podľa jeho slov lekári nemajú. „Mrzí nás, že sme dohnaní takto do kúta, ale, žiaľ, iné riešenie my lekári už nemáme,“ dodal.

Univerzitná nemocnica v Košiciach potvrdila, že dostala výpovede, koľko ich je, nezverejnila. Zdravotnú starostlivosť poskytujú ako doteraz, keďže lekárom ešte len začína plynúť dvojmesačná výpovedná lehota. „Pre všetky medicínske pracoviská má nemocnica vytvorené krízové scenáre pre rôzne počty výpovedí tak, aby sme vedeli zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť, plynulú prevádzku a aby sa v minimálnej miere skomplikovalo poskytovanie starostlivosti pacientom, u ktorých ide o odkladnú zdravotnú starostlivosť,“ tvrdí nemocnica.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #Peter Visolajský #výpovede lekárov #hromadné výpovede