Lengvarský: Nedosiahnutie dohody s lekárskymi odborármi je krajná možnosť

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) to uviedol po stretnutí s riaditeľmi štátnych nemocníc. Výpovede podľa neho podalo okolo 2000 lekárov.

03.10.2022 19:50
lengvarský Beňa Mayer Lapuníková Foto: ,
Na snímke zľava riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Ľuboslav Beňa, generálna riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica Miriam Lapuníková, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO) a riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer 3. októbra 2022.
debata (6)

„Myslím si, že je skorá doba, aby sme tu hovorili ďalšie plány a riešili krízové scenáre. Zatiaľ pracujeme s myšlienkou a vnímame tak aj prístup odborových funkcionárov, že je tu ochota sa dohodnúť,“ spresnil. Pracovná povinnosť je podľa neho vylúčená.

Lengvarský skonštatoval, že s lekárskymi odborármi sa plánuje stretnúť v najbližších dňoch. „Dialóg bude v najbližšej dobe veľmi intenzívny,“ podotkol. Číslo výpovedí sa podľa neho stále mení, v niektorých nemocniciach výpovede nepadli.

Riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer uviedol, že súčasná situácia nie je prejavom nespokojnosti s vedením nemocníc, ale so systémom. „Nevznikol však za posledný týždeň ani za posledný rok. Nezmeníme ho mávnutím prútika. Dôležité je o tom veľmi otvorene komunikovať,“ skonštatoval s tým, že lekárom rozumie.

visolajský lekári výpovede Čítajte viac Lekári začali hromadne podávať výpovede. Odísť ich chce takmer dvetisíc

Riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková tiež zdôraznila potrebu rokovania. Požiadavky odborárov sú podľa nej legitímne. „Jediné, na čo je priestor, je sadnúť si k rokovaciemu stolu a veľmi pragmaticky sa zaoberať všetkými požiadavkami a tým, ako ich splniť,“ doplnila.

Zdravotná starostlivosť sa podľa riaditeľa Univerzitnej nemocnica Louisa Pasteura Košice Ľuboslava Beňu v súčasnosti poskytuje bez akýchkoľvek zmien. „Vytvoril sa teraz priestor, aby sme v priebehu dvoch mesiacov veľmi konštruktívne a pragmaticky vyrokovali všetky veci, ktoré sa týkajú požiadaviek, ktoré Lekárske odborové združenie predostrelo,“ do­dal.

Lekárske odborové združenie (LOZ) minulý týždeň informovalo, že ku koncu septembra podalo výpoveď najmenej 2050 lekárov. Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #Vladimír Lengvarský