SaS vzdala snahu o návrat do vlády. Kollár: Predčasné voľby? Najskôr o pol roka

Snahy pre vrátenie sa do vlády sú pre stranu SaS uzavreté a nebudú sa o to viac pokúšať. Oznámil to v utorok na tlačovej konferencii jej predseda Richard Sulík po tom, ako sa v Národnej rade nenašlo dostatok hlasov poslancov na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

04.10.2022 13:16 , aktualizované: 17:58
Richard Sulík Foto: ,
Richard Sulík počas hlasovania na schôdzi parlamentu o odvolaní ministra financií Igora Matoviča 4. októbra 2022
debata (33)

Líder SaS taktiež uviedol, že strana je pripravená rokovať o predčasných voľbách. „O tom, aká tu vznikla koalícia, si dokáže spraviť obraz každý sám. Vládne tu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina s fašistami,“ tvrdí Sulík.

Kollár: Najskôr o pol roka

Predseda Národnej rady a šéf Sme rodina Boris Kollár uviedol, že predčasné voľby by mohli byť najskôr o pol roka, krajinu nemôžeme uvrhnúť do chaosu. Hnutie podľa jeho slov nedrží vo funkcii ministra financií Matoviča, ale súčasnú menšinovú vládu. Podporovať ju bude dovtedy, kým bude schopná presadzovať návrhy na pomoc ľuďom.

„Táto vláda je v menšine len vďaka Sulíkovi, ktorý si postavil hlavu, a vďaka jeho náprotivku Igorovi Matovičovi. My sme sa ocitli niekde, kde sme sa nechceli ocitnúť," povedal Kollár novinárom s tým, že Sme rodina bolo za zachovanie štvorkoalície.

Taraba Matovičovi určite nepomohol zadarmo a čoskoro sa to ukáže, hovorí v podcaste denníka Pravda politológ Tomáš Koziak.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Šéf liberálov uviedol, že Matovič je veľkým problémom koalície, vlády, ale aj Slovenska, a dodal, že vo funkcii ho podržali poslanci, od ktorých by rozhodne podporu nechceli.

„Zo SaS sa stáva riadna, tvrdá opozičná strana. Za návrhy, ktoré sa nám budú pozdávať a budú v súlade s naším programom, budeme hlasovať, za žiadne ostatné nie,“ oznámil Sulík.

Poslanci za SaS v parlamente neuspeli s návrhom na Matovičovo odvolanie. Za vyslovenie nedôvery ministrovi financií hlasovalo hlasovalo 73 poslancov, proti bolo 45 poslancov a 5 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo. Na odvolanie bolo potrebných aspoň 76 hlasov. Na zosadenie Igora Matoviča z postu ministra financií tak chýbali tri hlasy.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #SASKA