Dědečkovi hrozí väzba a doživotie. Toto je jeho päť obetí

Pedagógovia, spolužiaci, ale aj širšia verejnosť si uctili pamiatku piatich študentov, ktorí prišli v nedeľu o život pri tragickej nehode v centre Bratislavy. Na mieste nešťastia celý deň pribúdali kvety a sviečky. Sústrasť s obeťami a ich pozostalými vyjadrili minútou ticha aj na oboch univerzitách, ktoré zosnulí mladí ľudia navštevovali. V kritickom stave však ostávajú aj ďalší dvaja študenti Slovenskej technickej univerzity.

04.10.2022 13:47 , aktualizované: 18:24
nehoda1 Foto: ,
Zdemolované auto Dušana Dědečka, ktorým na zastávke MHD v Bratislave spôsobil smrť piatich mladých osôb.
debata (188)

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská v utorok potvrdila, že jeden zo zranených je naďalej v kritickom stave a umelom spánku. „Naši zdravotníci robia všetko pre záchranu jeho života,“ povedala.

Ďalší dvaja pacienti, ktorí zostali po nehode hospitalizovaní, majú stredne ťažké zranenia. „Jeden z týchto pacientov sa podrobil operačnému zákroku, ktorý bol úspešný,“ doplnila Kliská.

Video
Dědečkovo auto z tragickej nehody na Zochovej odvážajú preč

Na mieste tragédie sa už v pondelok večer schádzali ľudia, aby pripomenuli obete strašnej nehody a vzdali im tichú spomienku. Kvety a sviečky pribúdali na mieste nešťastia neďaleko zastávky Zochova aj v utorok. Obete nešťastia si minútou ticha uctili aj v priestoroch Univerzity Komenského (UK) a Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (STU). Minútou ticha si študentov uctili aj poslanci Národnej rady.

Na spomienkovej slávnosti a vzdaní úcty sa na pôde univerzít zúčastnili aj predseda vlády Eduard Heger a predseda parlamentu Boris Kollár. Na najväčšej slovenskej univerzite, ako aj na informatickej fakulte STU visia čierne vlajky. Vo vestibule budovy UK na Šafárikovom námestí sú k dispozícii kondolenčné knihy. Podpis do nich bude možný do štvrtkového poludnia. Následne budú zaslané rodinám zosnulých.

„Naša komunita, ako aj celá spoločnosť je otrasená tým, že zahynuli kvôli arogancii jednotlivca, ktorý svojím správaním nerešpektoval zásady slušnosti, etiky a morálky. Našou úlohou nie je jeho súdenie, to, prosím, nechajme na represívne orgány štátu,“ uviedol dekan FIIT STU Ivan Kotuliak. Ako dodal, bol by rád, keby táto tragická udalosť bola mementom pre všetkých, aby sme si uvedomovali, aký krehký a vzácny je náš život.

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave ponúkla kamarátom a blízkym možnosť využiť služby Psychologickej poradne UK, ktorá sídli vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra-Mlyny. Pozostalým a zraneným sa podujala pomôcť finančnou zbierkou aj fundraisingová platforma Donio.

„Nečakaná tragická udalosť nás mnohých môže dostať aj do existenčných problémov. Preto chceme pomôcť pozostalým aspoň zmierniť náklady na poslednú rozlúčku s blízkymi či uzdravovanie zranených. Darované peniaze rozdelíme na rovnaké sumy pre rodiny obetí a zranených,“ vysvetlili svoju iniciatívu organizátori zbierky. Len za prvý deň sa im podarilo od viac ako 1 800 darcov vyzbierať viac ako 34-tisíc eur.

Skúšal aj politiku

Nehoda, ku ktorej došlo v nedeľu večer po 22.20 hodine, zaskočila a pobúrila celú spoločnosť. Keď auto značky Škoda Superb idúce rýchlosťou pravdepodobne viac ako 100 km/h narazilo do zastávky mestskej hromadnej dopravy, čakalo tam na svoj spoj približne 20 ľudí.

Mnohí tam prestupujú na autobusy do Petržalky a študenti, ktorí pricestovali do Bratislavy vlakom, z tejto zastávky pokračujú smerom k fakultám a internátom do Mlynskej doliny.

Vodičom bol dlhoročný generálny sekretár Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček, ktorému namerali 1,69 promile alkoholu. Na mieste spolujazdca sedel jeho 36-ročný syn, ktorý utrpel ľahké zranenia. Pod vplyvom alkoholu bol aj on. Namerali mu vyše jedného promile.

Dědeček pôsobil ako atletický tréner pre nepočujúcich športovcov, venoval sa napríklad deaflympioničke Ivane Krištofičovej. Vo funkcii generálneho sekretára Deaflympijského výboru Slovenska pôsobí vyše jednej dekády.

Pokúšal sa angažovať aj v komunálnej politike. V roku 2010 sa uchádzal o miesto poslanca mestskej časti Bratislava-Karlova Ves. Kandidoval za koalíciu strán Smer, Slovenská národná strana, Strana zelených Slovenska, Slobodné fórum.

Najtragickejšie nehody v histórii Slovenska
Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

Dostane doživotie?

Dědečka ešte v nedeľu večer umiestnili do cely policajného zaistenia a vyšetrovať začali trestné stíhanie vo veci usmrtenia. Pri väčšom počte obetí hrozí v takýchto prípadoch páchateľovi väzenie na 7 až 12 rokov. Vyšetrovateľ ale nevylúčil ani zmenu právnej kvalifikácie.

Prípad vyšetrujú kriminalisti Krajského riaditeľstva Policajného zboru Bratislava. Vyšetrovateľ ešte v pondelok naznačil, že môže dôjsť k zmene právnej kvalifikácie. To sa napokon aj stalo.

„Na základe doterajšej dôkaznej situácie došlo k zmene právnej kvalifikácie a následne bolo zo strany vyšetrovateľa bratislavskej krajskej kriminálky vznesené obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia 60-ročnému Dušanovi D. z Bratislavy,“ informoval hovorca bratislavskej krajskej polície Michal Szeiff.

V prípade preukázania viny tak Dědečkovi hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo až na doživotie „Zo strany vyšetrovateľa bol v tejto súvislosti spracovaný aj podnet k návrhu na väzobné stíhanie obvineného muža,“ doplnil Szeiff. Trestný čin všeobecného ohrozenia však predpokladá úmyselné konanie, čo môže byť v tomto prípade sporné.

Prečítajte si aj, kto boli obete.

© Autorské práva vyhradené

188 debata chyba
Viac na túto tému: #tragická nehoda na Zochovej #Dušan Dědeček