Pokračovanie článku: Prezidentka Čaputová vymenovala nového ministra školstva Jána Horeckého

Príhovor prezidentky

Vážený pán predseda NR SR, vážený pán predseda vlády SR, vážený pán minister školstva, vedy, výskumu a športu SR, vážení prítomní, týmto menovacím aktom zapĺňame posledné neobsadené miesto v menšinovej vláde troch koaličných strán. Slovo posledné samozrejme nezodpovedná dôležitosti rezortu, akým je ministerstvo školstva v rozbehnutom školskom roku a pri množstve problémov.

Sme v situácii, keď regionálne školy avizovali vážne problémy s platením rastúcich cien energií, vysoké školy avizovali zastavenie vyučovania na deň študentstva a reformy z Plánu obnovy sú v neistote.

Vážený pán minister, stojíte tu dnes preto, aby sa to rýchlo zmenilo. Čaká sa od vás veľmi veľa za krátky čas. Pri našom včerajšom rozhovore ste mi povedali, že to vnímate podobne. A dodali ste ešte jednu sympatickú vec – že ste si vedomý svojich limitov a potreby obklopiť sa odborníkmi, ktorí vám pomôžu riadiť tak široký a zložitý rezort.

Keď lídri trojkoalície hľadali nominanta na ministra školstva, niektorí z nich vyslovili požiadavku, aby to bol „konzervatívne orientovaný odborník.“ Toto kritérium koaličných lídrov spĺňate.

Vymenovaním za ministra však prestávate byť manažér jednej siete škôl s jasne vyhraneným svetonázorom. Stávate sa verejným činiteľom, od ktorého budú mať rôzne segmenty spoločnosti veľké očakávania a to najväčšie očakávanie, ktoré musíte žiadať od seba, je zostať vecný a férový.

Každé vaše slovo bude pod drobnohľadom verejnej mienky. Veľmi oceňujem, keď ste mi v osobnom rozhovore potvrdili, že rozhodne nepôjdete cestou rozdeľovania. Brázdy v našej spoločnosti sú hlboké a vo vláde potrebujeme tých, čo chcú stavať mosty, nie tých, čo ich pália.

Rezort, na ktorý nastupujete, si bude vyžadovať riešenie problémov, ktoré neznesú odklad.

Na prvom mieste sa od vás očakávajú odpovede na existenčné otázky škôl spojené s energetickou krízou. Celá spoločnosť sa zhodujeme na tom, že si nemôžeme dovoliť zavreté školy a ďalšiu absenciu výučby.

Potrebujeme dosiahnuť reformné míľniky z Plánu obnovy. Do konca roka 2022 musia byť naplnené zmeny v predškolskom vzdelávaní. Rovnako je potrebné prijať legislatívne úpravy k zavedeniu a financovaniu podporných opatrení vo výchove a vzdelávaní, ktoré sa týkajú detí s postihom.

Potrebujeme tiež pokračovanie rozbehnutých reforiem, mám na mysli najmä dotiahnutie reformy vysokých škôl, dlho očakávanú kurikulárnu reformu alebo desegregáciu rómskych detí vo vzdelávaní. Za každou z týchto reforiem je množstvo práce, ktoré, verím, že využijete na ich úspešné zavŕšenie.

Vážený pán minister, bez ohľadu na to, koľko času budete mať k dispozícii, želám vám, aby ste udržali reformné tempo a aby ste vo vašej novej pozícii zažili úspech.

Váš úspech bude totiž úspechom našich detí, rodičov, učiteľov aj nepedagogických zamestnancov škôl.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #Ján Horecký