Heger: V klube OĽaNO nie sú ovce, poslanci majú názor a funguje zdravá diskusia

V poslaneckom klube OĽaNO nie sú ovce, ale ľudia, ktorí majú svoj názor a podľa neho sa správajú. V klube funguje zdravá diskusia, uviedol premiér a podpredseda OĽaNO Eduard Heger v utorok na tlačovej konferencii v reakcii na to, že deviati poslanci klubu sa nezúčastnili na hlasovaní o vyslovení nedôvery lídrovi "obyčajných" a ministrovi financií Igorovi Matovičovi.

04.10.2022 15:30
Eduard Heger / Michal Šipoš / OĽaNO / Foto: ,
Klub OĽaNO, za rečníckym pultom premiér Eduard Heger (OĽaNO) po hlasovaní za odvolanie ministra financií Igora Matoviča 4. októbra 2022
debata (12)

„Aj to je dôkaz, že náš klub je slobodný, každý môže prejaviť svoj názor. Každý z poslancov má svoj mandát podľa svojho vedomia a svedomia a tak je to správne,“ povedal Heger.

Zároveň sa poďakoval všetkým poslancom, ktorí hlasovali proti odvolaniu Matoviča a zdôraznil, že schôdza bola zbytočná, pretože Slovensko má teraz úplne iné priority a treba riešiť v prvom rade pomoc ľuďom v čase energetickej krízy.

Richard Sulík Čítajte viac Odvolanie Matoviča Sulíkovi nevyšlo. Opozícia mení stratégiu na voľby

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš povedal, že preňho je podstatné to, že žiadny člen klubu dnes nehlasoval za odvolanie Matoviča. Podľa neho nejde o štiepenie OĽaNO. „V klube máme rôznorodých ľudí, máme umiernených konzervatívcov, umiernených liberárov a tiež ľudí, ktorí sa cítia byť v strede. Toto je ukotvenie tej liberálnejšej skupiny. Máme korektné, otvorené vzťahy,“ skonštatoval Šipoš.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) zostáva...
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) zostáva...
+7Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) zostáva...

Na margo toho, že deviati poslanci OĽaNO vyčítajú Matovičovi jeho expresívnu rétoriku voči novinárom, reagoval Šipoš slovami, že každý v klube je iný, „niekto má možno expresívnejšie vyjadrenia, niekto je tichší, v závere ľudia vyberú, komu dajú v ďalších rokoch dôveru.“ Zároveň odmietol špekulácie o možnej dohode so skupinou okolo nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu pri odvolávaní Matoviča.

Premiér Heger zdôraznil, že prioritou najbližších mesiacov nie sú predčasné voľby, ale riešenie energetickej krízy, platov zdravotníkov a opatrenia na pomoc ľuďom. Mrzia ho vyjadrenia strany Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá dnes vyhlásila, že je pripravená rokovať o predčasných voľbách.

Richard Sulík Čítajte viac SaS vzdala snahu o návrat do vlády. Kollár: Predčasné voľby? Najskôr o pol roka

Pripomenul, že SaS pri odchode z koalície deklarovala, že bude konštruktívnou a odbornou opozíciou. „Mne to pripadá tak, že menia svoju rétoriku. Je to významný významový posun a kladiem si otázku, kde sa to vzalo,“ povedal Heger. Zároveň podčiarkol, že pre OĽaNO naďalej SaS zostáva prioritným partnerom z radov opozície v parlamente.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Eduard Heger