Výpovede lekárov pokračujú. Štát riešenie neponúka

Ak sa nič nezmení, viac ako 2 100 lekárov z 31 slovenských nemocníc hodí v decembri po ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskom (nom. OĽaNO) svoje plášte. Minulý týždeň totiž vyvrcholila nátlaková akcia Lekárskeho odborového združenia (LOZ), keď 1 948 nemocničných lekárov podalo hromadnú výpoveď. Tým sa to však neskončilo a pridávajú sa aj nahnevaní záchranári či sestry.

04.10.2022 17:05
Vírus / Lekár / Lekári / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (18)

Lekári pokračovali v podávaní výpovedí aj v utorok a predseda LOZ Peter Visolajský podotkol, že v niektorých ústavných zariadeniach sa k nemocničným lekárom pridali aj zdravotné sestry. „Najviac zapojené sú najväčšie nemocnice, univerzitné a fakultné. Ale som rád, že sa pridali aj malé nemocnice, zdanlivo nepodstatné, ale pre systém veľmi opodstatnené nemocnice,“ skonštatoval Visolajský po stretnutí s ministrom Lengvarským s tým, že situácia je podľa neho vážna.

Podľa Visolajského sa odbory s ministrom zdravotníctva nedohodli ani na utorňajšom stretnutí. Odôvodňuje to tým, že potrebujú vidieť reálne kroky a riešenia, nielen počúvať ústne sľuby, ktorých bolo za posledné roky dosť. Uvedomujú si však, že ide o nadrezortný problém.

lengvarský Beňa Mayer Lapuníková Čítajte viac Lengvarský: Nedosiahnutie dohody s lekárskymi odborármi je krajná možnosť

„Výpovede sú na stole. Od tejto chvíle preberá zodpovednosť ministerstvo a vláda. Je na nich, aby situáciu riešili,“ odkázal Visolajský. Odborári sú však pripravení sadnúť si za rokovací stôl, ak kompetentní prídu s konkrétnymi návrhmi. Niektoré sľuby však vidia ako nereálne. Podpis memoranda by bol podľa ich šéfa poslednou bodkou za rokovaniami, ale „dôležitejší ako podpísaný papier je konkrétny posun“.

Nespokojní sú však aj záchranári, ktorí boli v utorok v Národnej rade rokovať s poslancami. Záchranári zo štátnej bratislavskej záchranky žiadajú odvolanie svojho šéfa Imricha Andrásiho. Pod petíciu sa za 16 hodín podpísalo 94 záchranárov.

SR Košice UNLP nemocnica ilustračná snímka KEX Čítajte viac INESS: V prípade výpovedí 1900 lekárov sa kvalita zdravotnej starostlivosti zníži

„Naše požiadavky sa týkajú dvoch rámcov, prvým sú organizačné zmeny, druhým sú mzdy a mzdové podmienky. Organizačné zmeny sa skladajú tiež z dvoch častí. Ako prvý bod žiadame odvolať štatutára, riaditeľa ZZS v Bratislave. Druhý bod sú organizačné zmeny, ktoré by stabilizovali systém,“ ozrejmila predsedníčka Základnej odborovej organizácie pri Záchrannej zdravotnej službe v Bratislave Zuzana Pukancová po rokovaní so šéfom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

Bratislavskí záchranári chceli od minulej soboty vypovedať nadčasy. Odôvodňovali to zrušením príplatkov a organizačnými zmenami. Svoje rozhodnutie však ešte v piatok zmenili po dohode o zachovaní príplatkov. Na tom sa dohodli minister Lengvarský a šéf bratislavskej záchrannej služby Imrich Andrási.

Záchranári okrem zrušenia príplatkov kritizujú aj zmeny v organizačnej štruktúre, v dôsledku ktorých malo zaniknúť 36 pracovných miest. Zmeny mal riaditeľ oznámiť bez konzultácie.

visolajský lekári výpovede Čítajte viac Lekári začali hromadne podávať výpovede. Odísť ich chce takmer dvetisíc

Požiadavky Lekárskeho odborového združenia

  • Zabezpečiť pre nemocnice platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou.
  • Zvýšiť počet lekárov, sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania.
  • Zvýšiť platy sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená konkurencieschop­nosť SR a kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta.
  • Zrušiť ponižujúce a diskriminačné nepeňažné plnenie.
  • Zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov.
  • Zreformovať vzdelávanie mladých lekárov – atestačné a špecializačné štúdium.
  • Nerušiť oddelenia v nemocniciach, až kým nebude pomerne zvýšený personálny stav a priestorové zabezpečenie v nemocniciach na tých oddeleniach, ktoré majú prebrať zdravotnú starostlivosť za zrušené oddelenia či nemocnice. Žiadna reforma nemôže byť vykonaná bez zabezpečenia dostatočného zdravotníckeho personálu.
  • Slovensko nesmie stratiť konkurencieschop­nosť pri získavaní lekárov a sestier pre pacientov, preto žiadame, aby bola neatestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 1,7-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, atestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 2,8-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve so zohľadnením aktívne vykonávaných špecializácií a certifikovaných činností a so zohľadnením dĺžky praxe, a to zvýšením koeficientu za každý rok praxe o 0,05-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve (aktuálne teda zhruba o 50 eur za každý rok praxe). Čas materskej a rodičovskej dovolenky na účely mzdového ohodnotenia započítavať do času odbornej praxe.
ZDROJ: LOZ

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Visolajský #výpovede lekárov #Vladimír Lengvarský