Dědeček oľutoval svoju alkoholickú jazdu, pri ktorej zabil päť študentov. O väzbe súd rozhodne vo štvrtok

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave podal návrh na väzobné stíhanie pre obvineného Dušana Dědečka, ktorý opitý autom spôsobil v nedeľu tragickú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami. Stotožnil sa tak s podnetom policajného vyšetrovateľa. O väzbe bude sudca Okresného súdu Bratislava I rozhodovať vo štvrtok.

05.10.2022 10:00 , aktualizované: 20:37
Zochova, Bratislava nehoda zastávka HaZZ... Foto: ,
Na snímke policajti a príslušníci Hasičského a záchranného zboru zasahujú pri dopravnej nehode na Zochovej ulici 2. októbra 2022 v Bratislave.
debata (60)

Obvinenie vodiča zo všeobecného ohrozenia je zákonné a odôvodnené, konštatoval šéf Krajskej prokuratúry v Bratislave Rastislav Remeta.

„Po prečítaní uznesenia o vznesení obvinenia môžem predbežne skonštatovať jeho zákonnosť. Boli zaznamenané všetky potrebné stopy na zaznamenanie skutkového deja ako aj rozsahu skutku,“ informoval prokurátor. Uviedol, že obvinený svoj čin oľutoval.

VIDEO: Krajský prokurátor v Bratislave Rastislav Remeta informuje o stave vyšetrovanie tragickej nehody na zástavke MHD Zochova.

Video

Skutok všeobecného ohrozenia podľa Remetu zahŕňa aj charakteristické črty právnych kvalifikácií, ktoré boli doteraz zvažované, teda usmrtenie, ublíženie na zdraví alebo ohrozenie pod vplyvom návykovej látky. „V tomto štádiu trestného konania nie je možné konštatovať priamy úmysel," skonštatoval.

Na druhej strane, nepriamy úmysel obvineného však už podľa Remetu preukázaný bol. Obvinený ako aj jeho spolujazdec boli vypočutí, potrebné je však vypočuť ešte viacero ďalších svedkov. Z tohto dôvodu vyzval všetkých potencionálnych svedkov, aby sa prihlásili.

nehoda1 Čítajte viac Dědečkovi hrozí väzba a doživotie. Toto je jeho päť obetí

Krajský prokurátor tiež potvrdil, že dozorový prokurátor ešte v utorok večer podal návrh na väzbu, z dôvodu obavy z pokračovania v trestnej činnosti alebo úteku. Väzbu považuje za dôvodnú aj Remeta.

Hovorca krajského súdu v Bratislave informoval, že návrhom na väzbu sa bude súd zaoberať vo štvrtok od 16.00. Doplnil, že v podmienkach prokuratúry sa jedná o mimoriadnu udalosť. Preto nie je vhodné konkretizovať skutkové udalosti, keďže by to mohlo viesť k sťaženiu trestného konania.

VIDEO: Ľudia bez šance. Desivé zábery z nárazu auta na Zochovej
Video

Odstúpil zo svojho postu

Dědeček odstúpil v stredu podvečer z postu generálneho sekretára Deaflympijského výboru Slovenska (DVS). TASR o tom informovala Milena Fabšičová z DVS. „Dnes podvečer bola na mail DVS doručená od právneho zástupcu Dušana D. jeho rukou písaná abdikácia na post generálneho sekretára DVS,“ informoval výbor.

Dědečka ešte v nedeľu večer umiestnili do cely policajného zaistenia a vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci usmrtenia. Ako ale v utorok podvečer informovala bratislavská krajská polícia, kvalifikácia skutku sa zmenila.

„Na základe doterajšej dôkaznej situácie došlo k zmene právnej kvalifikácie a následne bolo zo strany vyšetrovateľa bratislavskej krajskej kriminálky vznesené obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia 60-ročnému Dušanovi D. z Bratislavy,“ informoval hovorca bratislavskej krajskej polície Michal Szeiff.

Obvinenému tak hrozí trest od 20 do 25 rokov odňatia slobody alebo až doživotie. Vyšetrovateľ zároveň navrhuje, aby minimálne začiatok vyšetrovania prebiehal väzobne. „Zo strany vyšetrovateľa bol v tejto súvislosti spracovaný aj podnet k návrhu na väzobné stíhanie obvineného muža,“ doplnil Szeiff.

VIDEO: Takto vyzerá rozbité auto, ktorým opitý vodič zabil päť ľudí
Video

K nehode došlo v nedeľu večer 2. októbra po 22.20 hodine v centre Bratislavy. Auto značky Škoda Superb idúce rýchlosťou pravdepodobne viac ako 100 km/h narazilo do zastávky mestskej hromadnej dopravy Zochova, kde v tom čase čakalo približne 20 ľudí.

Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
+24Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...

Mnohí tam prestupujú na autobusy do Petržalky a študenti, ktorí pricestovali do Bratislavy vlakom, z tejto zastávky pokračujú smerom k fakultám a internátom do Mlynskej doliny.

Vodičom bol dlhoročný generálny sekretár Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček, ktorému namerali 1,69 promile alkoholu. Na mieste spolujazdca sedel jeho 36-ročný syn. Pod vplyvom alkoholu bol aj on. Namerali mu vyše jedného promile.

Najtragickejšie nehody v histórii Slovenska
Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #tragická nehoda na Zochovej #Dušan Dědeček