Prieskum: Väčšina Slovákov si želá víťazstvo Ukrajiny. Podpora Ruska klesá

Z výsledkov najnovšieho prieskumu agentúry Focus realizovaného na konci septembra vyplýva, že podpora výhry Ukrajiny vo vojne v očiach Slovákov stále rastie. Celkovo 47% opýtaných podporuje víťazstvo Ukrajiny. 27% respondentov na otázku "Ako by ste chceli, aby sa vojna na Ukrajine skončila? odpovedalo, že určite víťazstvom Ukrajiny, ďalších 20% tvrdí, že asi víťazstvom Ukrajiny.

05.10.2022 11:00
Ukrajina Rusko vojna uarus Foto: ,
Ukrajinský vojak fajčí cigaretu po tom, ako našiel a identifikoval mŕtve telo kamaráta v nedávno oslobodenom strategicky významnom meste Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
debata (402)

Informovali o tom policajti na stránke Hoaxy a podvody na sociálnej sieti.

Kým v predchádzajúcom celonárodnom prieskume uskutočnenom v júli, sa väčšina Slovákov postavila na stranu Ruska, teraz prieskum ukazuje výrazný pokles podpory tejto krajiny. Jednoznačnú výhru Ruska si dnes želá už len 9% Slovákov, ďalších 10% si myslí, že by vojnu malo asi vyhrať Rusko.

Pokles podpory o viac ako 30% si Polícia SR vysvetľuje tým, že čoraz viac občanov si uvedomuje, kto je agresorom a kto obeťou. „Slováci v posledných týždňoch intenzívne vnímali, čo sa dialo v Iziume, sledovali protiprávnu anexiu východných regiónov Ukrajiny. Tiež to, ako Putin mobilizuje tamojších mužov a agresívne ich núti pridať sa na stranu násilia,“ dodali policajti.

„Verejnosť rovnako negatívne vnímala informačnú operáciu Ruskej federácie o údajne zničenom cintoríne v Ladomirovej. Hoax, ktorý šírili viacerí významní aktéri, vyvrátil dokonca aj premiér Eduard Heger. Tieto všetky udalosti a mnohé ďalšie sa podpísali pod to, že väčšina Slovákov dnes odmieta tolerovať ohavné činy kremeľských režisérov zla,“ uvádza stránka Hoaxy a podvody na sociálnej sieti.

Podpora Ruska v prieskume klesla. Foto: Agentúra Focus
prieskum podpora rusko ukrajina vojna focus globsec Podpora Ruska v prieskume klesla.

V rámci volebných preferencií sa k víťazstvu Ruska prikláňajú voliči strany Republika (55%). Silnejšia inklinácia k Rusku bola meraná aj medzi voličmi strany Smer (36%), kde zaznamenali aj väčšiu mieru apatie (34% odpovedalo „je mi to jedno“). Z voličov ostatných strán sa väčšina priklonila k víťazstvu Ukrajiny.

Prieskum sa uskutočnil v období 21.9. – 27.9 na reprezentatívnej vzorke 1009 respondentov nad 18 rokov prostredníctvom osobných rozhovorov.

Prieskum uskutočnili Organizácia GLOBSEC v spolupráci s agentúrou FOCUS.

402 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #hoax #vojna na Ukrajine