Hamran chce poslať čo najviac policajtov na srbsko-maďarskú hranicu

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran by bol rád, keby vedeli poslať na srbsko-maďarskú hranicu čo najviac policajtov. Najskôr však musia "zrovnať personálne počty" v Policajnom zbore, ktorý dlhodobo trápi podstav. Uviedol to po stredajšom rokovaní Bezpečnostnej rady SR.

05.10.2022 11:32 , aktualizované: 12:53
debata (11)
Video

V Policajnom zbore podľa neho chýbajú policajti, ktorí sú zaradení do služby poriadkovej polície. „Bol by som rád, keby sme čo najviac ľudí vedeli poslať na srbsko-maďarskú hranicu. Pretože v schengenskom kódexe sa hovorí, že by to nemal byť záujem len krajiny, ktorá má vonkajšiu hranicu a zabezpečuje opatrenia a vykonáva kontrolu. Mali by sa na tom podieľať všetky členské štáty, ktoré majú vnútorné hranice schengenu a nevykonávajú kontrolu,“ uviedol Hamran.

Ako dodal, radi by k tomu priložili ruku. „Vidíme v tom jediné možné riešenie, ako uzatvoriť vonkajšiu hranicu a urobiť vnútorný európsky priestor bezpečnejším a menej komplikovaným,“ poznamenal Hamran.

Policajný prezident potvrdil, že spolu s maďarskou políciou majú v blízkosti štátnych hraníc spoločné operácie. „Čo nám vyhovuje, pretože všetky záchyty nelegálnych migrantov, ktoré sa tam urobia, Maďari berú naspäť na srbsko-maďarskú hranicu. Takže to nezaťažuje náš systém,“ uzavrel.

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) nie je riešením zatváranie hraníc. „Hlavné riešenie je kontrolovať schengenskú hranicu. Najväčší nápor je presne na maďarsko-srbskej hranici,“ povedal Naď. Podľa jeho slov by mali Česi radšej ako uzatváranie hraníc použiť personálne kapacity na to, aby išli strážiť hranice medzi Maďarskom a Srbskom.

„Ponúkli sme Maďarsku riešenie, že by sme naše kapacity poskytli na stráženie srbsko-maďarskej hranice,“ poznamenal minister. Potvrdil, že minister vnútra ho oslovil, či by Ozbrojené sily (OS) SR mohli pomôcť na území SR alebo v zahraničí. Naď sa je o tom pripravený baviť, žiada však analýzu. „OS SR nie sú primárne určené na to, aby vykonávali policajnú činnosť. Keď budem vidieť, že tam policajti nasadia adekvátne množstvo personálu a potrebujú ešte pomôcť, tak asistenčné úlohy OS v prospech Policajného zboru sú vec, o ktorej som ochotný sa baviť,“ ozrejmil. Nemôže to však byť podľa neho tak, že by OS SR vykonávali veci, ktoré nie sú primárne určené pre ne, namiesto policajtov.

Naď zdôraznil, že na slovensko-maďarskej hranici ilegálna migrácia takmer neexistuje, pretože si túto hranicu strážime poctivo. „Niekoľko stoviek vojakov by sme v prípade potreby vedeli poskytnúť Policajnému zboru,“ skonštatoval šéf rezortu obrany. Poukázal však na to, že s nasadením OS SR na území Maďarska by museli súhlasiť i Maďari. „Migrácia z juhu je veľmi intenzívna a potrebujeme hľadať riešenia, aby sme pomohli celému schengenskému systému. Neprepadajme do polohy, že keď pozatvárame hranice okolo seba, tak to bude správne riešenie. To je to najhoršie riešenie, ktoré môže byť,“ uzavrel.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #migranti #migračná kríza #polícia SR #Štefan Hamran