Aj slovenskú Zuzanu už Kyjev zaradil do svojho vojnového zoznamu "svätcov"

Oblasť Kyjeva a v konečnom dôsledku aj celú Ukrajinu vraj pred Rusmi zachránili americké protitankové strely Javelin, z ktorých sa stala legenda ukrajinskej popkultúry. V skutočnosti má však veľký podiel na obrovských ruských stratách delostrelectvo, ktoré zničilo väčšinu vojenských konvojov. Ukrajinci pri obrane svojej vlasti používajú prvé z ôsmich slovenských húfnic Zuzana 2 a v roku 2023 ich získajú ďalších 16. V ukrajinskom vojenskom zozname svätcov tak k Javelin pribudla aj slovenská svätá Zuzana.

07.10.2022 12:00
debata (220)
Svätá Zuzana Foto: Saint Javelin
Svätá Zuzana Svätá Zuzana

Madona, ktorá namiesto malého Krista drží v náručí protitankovú zbraň. To je ukrajinská svätá Javelin, pôvodne internetový mém, neskôr kampaň bývalého novinára Christiana Borysa, z ktorej sa stal celosvetový hit. Možno ju nájsť na tričkách, nášivkách, vlajkách či na nástenných maľbách.

Vyrába ich spoločnosť Saint Javelin, ktorá časť zisku venuje na podporu ukrajinského boja proti ruskej invázii. Neskôr spoločnosť svoje portfólium rozšírila aj o ďalších svätcov – napríklad aj poľskú svätú Piorun, českú svätú Danu a slovenskú svätú Zuzanu.

Svätá Javelin Foto: Saint Javelin
Svätá Javelin Svätá Javelin

Dodanie slovenských húfnic Ukrajine prisľúbila prezidentka Zuzana Čaputová posledný májový deň na návšteve Kyjeva. „Vieme, že okupantov z vašej krajiny nevyženú naše balíčky liekov a potravín. Vaši obrancovia potrebujú vojenský materiál a výstroj. Preto pomáhame a budeme ďalej pomáhať aj v tomto smere. Prednedávnom to bol obranný systém S-300 či odmínovacie zariadenia a munícia, onedlho to budú húfnice Zuzana,“ povedala poslancom ukrajinského parlamentu.

VIDEO: Prezidentka Zuzana Čaputová na Ukrajine. Počas návštevy Kyjeva predniesla prejav v parlamente a ohlásila dohodu o húfniciach Zuzana.

Video

Podpis kontraktu na predaj húfnic následne potvrdil a bližšie špecifikoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „V rámci prvej objednávky osem kusov samohybných húfnic pomôže ukrajinským ozbrojeným silám v kľúčových momentoch, na ktorých sa ako spoločnosť musíme spolupodieľať,“ informoval Naď.

Zmluva bola uzatvorená v júni a 14. augusta ministerstvo obrany informovalo, že prvé štyri kusy už boli odovzdané Ukrajincom. Hodnotu kontraktu s odvolaním na obchodné tajomstvo ale nezverejnili.

Tommy Gustafsson Rask Čítajte rozhovor Výrobca švédskych obrnených vozidiel: Robíme čisté obchody

© Autorské práva vyhradené

220 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Jaroslav Naď #generál Pavel Macko #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová #samohybné húfnice #húfnica Zuzana