Pokračovanie článku: Aj slovenskú Zuzanu už Kyjev zaradil do svojho vojnového zoznamu "svätcov"

Medzi najmodernejšími na svete

Húfnice Zuzana 2, ktoré boli dodané Ukrajine, sa začali vyrábať ešte v roku 2018, keď slovenská vláda schválila nákup 25 kusov za 175 miliónov eur. Ešte v roku 2018 sa so Zuzanou 2 Konštrukta Defence neúspešne uchádzala o zákazku na dodanie 180 kusov pre indické ozbrojené sily v hodnote zhruba 900 miliónov dolárov.

Vznikla vývojom z 152 mm samohybných húfnic 77 Dana (delo automobilné nabíjané automaticky) československej produkcie. Tá bola vo všeobecnosti považovaná za veľmi podarenú konštrukciu a vo svojej dobe patrila medzi najlepšie na svete. Vyrábala sa od roku 1977, odkiaľ pochádza aj jej typové označenie, v Dubnici nad Váhom. Celkovo ich bolo vyrobených zhruba tisíc kusov.

Svätá Dana Foto: Saint Javelin
Svätá Dana Svätá Dana

Zuzana 2 je postavená na podvozku osemkolesového nákladného auta značky Tatra. Posádka je rovnako ako pri jej predchodkyni štvorčlenná. Elektronické výbava, diagnostika a mechanizácia obslužných prác pri nabíjaní a streľbe by túto zbraň mali zaraďovať medzi najmodernejšie na svete. Dostrel je od 5 až do 41 kilometrov. Nabíjanie v ručnom režime umožňuje kadenciu streľby dve rany za minútu a v automatickom režime 5 až 6 rán za minútu.

VIDEO: Slovenská zbraň Zuzana 2 – 155 mm 52 kal.

Video

Prvých osem nových húfnic Zuzana 2 prevzali vlani v lete príslušníci pozemných síl v priestoroch 11. mechanizovaného práporu v Martine. Boli určené pre samohybný delostrelecký oddiel Michalovce. Do konca roka 2021 výrobca odovzdal ďalších osem kusov. Zvyšných deväť kusov mala slovenská armáda dostať do konca roku 2022.

Okrem húfnice Zuzana 2 slovenská armáda disponuje 16 kusmi samohybnej kanónovej húfnice Zuzana vzor 2000, ktoré boli Ozbrojeným silám SR dodané medzi rokmi 1998 a 2000. Tento starší model Zuzany používa aj grécka cyperská národná garda. Dokopy ich má dvanásť.

Špičkový produkt cenený aj v zahraničí

Význam moderného delostrelectva zásadným spôsobom potvrdzujú aj aktuálne boje na Ukrajine. „Tento konflikt priniesol niečo, čo by som nazval renesanciou delostrelectva. Na začiatku konfliktu sa veľa hovorilo, že Ukrajinci sa zachránili v oblasti Kyjeva vďaka používaniu protitankových riadených striel Javelin či NLAW. V skutočnosti však viac ako polovicu zničenej techniky možno pripísať ukrajinskému delostrelectvu, či už mínometom, alebo klasickému hlavňovému delostrelectvu,“ povedal pred časom pre Pravdu generál vo výslužbe a bývalý najvyššie postavený Slovák v NATO Pavel Macko.

F-35 Lightning Čítajte viac Za rovnaké peniaze menej muziky. Česi získajú stíhačky výhodnejšie ako Slováci

Výhodou delostrelectva je, že delostrelecké projektily obsahujú podstatne viac trhaviny a na cieľ padajú zvrchu, kde je napríklad aj obrnená technika tradične najzraniteľnejšia, lebo panciere sú tam najtenšie. Delostrelectvo sa preto používa často na veliteľské stanoviská, kritické objekty ako sklady, zhromaždiská techniky a vojakov či na likvidáciu operačnej infraštruktúry.

Svätá Piorun Foto: Saint Javelin
Svätá Piorun Svätá Piorun

Moderné delostrelectvo reprezentuje podľa Macka aj slovenská húfnica Zuzana 2. „Je to moderný zbraňový systém, má však svoje prednosti aj slabosti. Umožňuje aj streľbu s veľmi presnou muníciou, ktorá má koncové navádzanie. Je to automaticky nabíjaná zbraň, dokáže strielať salvovo, teda päť až šesť rán po sebe, ktoré ale idú inou trajektóriou a tak všetky dopadnú na cieľ naraz. Tým vojsko na cieľovej ploche na nejakú dobu ostáva ochromené a nejaký čas potom trvá, kým sa tieto vojská zoskupia, čo dáva útočníkom výhodu. Takouto paľbou sa tiež dá zastaviť vojsko postupujúce k mestu alebo k obrannej línii,“ vysvetlil Macko.

VIDEO: Prehliadka výrobnej haly spoločnosti Konštrukta-Defence pri montáži húfnic Zuzana 2.

Video

Podľa Macka môže použitie Zuzany pomôcť jej širšej uplatniteľnosti aj vďaka získaným skúsenostiam. „Je to niečo, čo ukrajinské ozbrojené sily potrebujú. Pre Slovensko je to výhodné aj pre získanie skúseností z nasadenia v bojových operáciách, určite povedú k zlepšeniu produkcie, konštrukcie aj súvisiacich systémov. V konečnom dôsledku získajú aj naše ozbrojené sily poznatky o použiteľnosti tohto zbraňového systému v priamom boji,“ dodáva Macko.

Konštrukta Defence

Kontrakt na 16 kusov húfnic v hodnote 92 miliónov eur je pre Konštruktu Defence veľmi významný. Podstatná časť jej kapacít je totiž smerovaná práve do prác na realizácii projektu Zuzana 2. Výroba samohybných kanónových húfnic pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky bola z pohľadu finančného objemu aj v roku 2022 najvýznam­nejšiu obchodnou aktivitou spoločnosti. Kým v roku 2020 dosiahli tržby spoločnosti 8,4 milióna eur, za rok 2021 to bolo až 63,16 milióna eur, čo pre Konštruktu Defence znamenalo najúspešnejší rok v histórii firmy. Nárast výroby sa odrazil aj v počte zamestnancov, ktorý mal v roku 2022 dosiahnuť úroveň 155.

Volodymyr Zelenskyj, Vladimir Putin Čítajte aj Absurdná Putinova propaganda. Treba denacifikovať Ukrajinu či skôr Rusko?

Na Ukrajine sa slovenské Zuzany napokon zjavne uplatnili. Podľa renomovaného armádneho blogu Oryx, ktorý pracuje s otvorenými dátami, zatiaľ nebola v prebiehajúcom konflikte zaznamenaná strata žiadnej z týchto húfnic. Ukrajine sa preto naši alianční spojenci rozhodli od štátnej Konštrukty Defence nakúpiť ďalšie a rovno v dvojnásobnom poč­te.

„V Kodani som práve s dánskym kolegom Morten Bødskov podpísal dohodu o zámere vyrobiť ďalších 16 kusov samohybných kanónových húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu,“ oznámil v nedeľu 2. októbra minister obrany Jaroslav Naď. Projekt v hodnote 92 miliónov eur budú financovať Dánsko, Nórsko a Nemecko.

„Konštrukta Defence vyrába špičkový produkt a teší ma, že ho tak začínajú vnímať aj v zahraničí,“ dodal Naď. Vyrobené by mali byť počas najbližších mesiacov a ich postupné dodávky sú očakávané od druhej polovice roka 2023.

Húfnica Zuzana 2

Zuzana 2 je samohybný autonómny delostrelecký systém na kolesovom podvozku s automatickým nabíjaním munície schopný zabezpečiť účinnú paľbu priamym aj nepriamym zamierením. Jej vývoj sa začal v roku 2003, nadväzuje na predchodkyňu Zuzanu vzor 2000 a staršiu Danu vzor 77. Posádka je rovnako ako v prípade jej predchodkýň štvorčlenná. Elektronické výbava, diagnostika a mechanizácia obslužných prác pri nabíjaní a streľbe by túto zbraň mali radiť medzi najmodernejšie na svete. Dostrel je až do 41 kilometrov. Nabíjanie v ručnom režime umožňuje kadenciu streľby dve rany za minútu a v automatickom režime 5 až 6 rán za minútu. Z palebného postavenia dokáže odísť v priebehu jednej minúty.

© Autorské práva vyhradené

220 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Jaroslav Naď #generál Pavel Macko #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová #samohybné húfnice #húfnica Zuzana