Parlament rieši Ficov údajný rozvrat právneho štátu. Opäť ho podporil Kollár

Najprv trestné oznámenie, následne mimoriadna schôdza parlamentu. Predseda Smeru Robert Fico, sám obvinený zo zneužívania polície na boj proti politickým oponentom, sa opäť naplno pustil do kritiky polície, prokuratúry a súdov. Obviňuje ich z vážnych zločinov a žiada ich verejné odsúdenie. Otvoriť mimoriadnu schôdzu parlamentu mu pomohlo aj hnutie Borisa Kollára Sme rodina.

06.10.2022 09:45 , aktualizované: 18:30
Robert_Fico s Borisom_Kollarom Foto: , ,
Predseda Smeru Robert Fico pri kritike práce polície našiel spoločnú reč aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom.
debata (42)

„Aký navrhovateľ, taký návrh,“ odkázal predseda OĽaNO Igor Matovič. „Som prekvapený, aký ste zrazu detektív Columbo,“ poznamenal na adresu Roberta Fica poslanec Za ľudí Juraj Šeliga. Podľa politológa Jozefa Lenča chce predseda Smeru touto svojou iniciatívou dosiahnuť nielen politické, ale aj osobné ciele, keďže Fico čelí obvineniu zo zneužívania právomocí a zo založenia zločineckej skupiny.

Predseda najsilnejšej opozičnej strany ešte v stredu podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie pre podozrenie z podplácania niektorých policajtov a prokurátorov. Fico tvrdí, že niektorí obvinení, ktorí sa rozhodli spolupracovať s políciou, si svoje prepustenie z väzby a iné výhody u vyšetrovateľov a prokurátorov kúpili. Potvrdzujú to podľa neho viaceré získané nahrávky rozhovorov medzi obvinenými a predstaviteľmi orgánov činných v trestnom konaní.

Robert Fico Čítajte viac Fico sa vyhráža pomstou: Sabotéri a gauneri po voľbách skončia. Hrozí im doživotie

Túto tému a jej vlastnú interpretáciu sa Fico rozhodol podporiť aj na pôde parlamentu. Opozícia však na to nemala dostatok hlasov. Program mimoriadnej 74. schôdze Národnej rady si však poslanci prekvapujúco schválili. Za program, a teda aj za otvorenie schôdze hlasovalo 65 zo 128 prítomných. Poslanci pôvodných koaličných strán OĽaNO, SaS a Za ľudí konanie schôdze odmietli.

K opozícii na čele so Smerom sa ale pridala aj vládna strana Sme rodina, za čo sa jej predstaviteľom predseda Smeru Robert Fico hneď aj poďakoval. Sme rodina prácu polície a prokuratúry spochybňuje, odkedy bol vlani v marci z prijímania úplatku obvinený jeho nominant na čele SIS Vladimír Pčolinský, ktorý je zároveň bratom poslanca Petra Pčolinského a manželom jeho straníckej kolegyne Adriany Pčolinskej.

Za prípadné zlyhania polície by mal niesť zodpovednosť minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Hnutie Sme rodina však aj pri poslednom pokuse o jeho odvolanie v hlasovaní 20. septembra napokon Mikulca vo funkcii podržalo. V súčasnosti však paradoxne kollárovci podporili návrh opozičných poslancov najmä zo Smeru na prijatie uznesenia Národnej rady k zneužívaniu inštitútov trestného práva na rozklad demokratického a právneho štátu.

Tomáš Taraba Čítajte viac Taraba sa s Ficom dohodol na ôsmom odvolávaní ministra vnútra Mikulca

„Situácia v oblasti právneho štátu je alarmujúca. Vychádzajú na povrch ďalšie a ďalšie informácie a dôkazy, ktoré potvrdzujú existenciu skupiny politicky angažovaných policajtov a vyšetrovateľov NAKA, prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry a niektorých sudcov na Špecializovanom trestnom súde a Najvyššom súde,“ upozorňujú vo svojom návrhu poslanci Smeru.

Len ďalšia Ficova obhajoba?

Táto skupina sa podľa predkladateľov neštíti zneužívať trestné právo v politickej súťaži. „Manipulácie trestnými prípadmi, fabulácia dôkazov, krivé výpovede tzv. kajúcnikov – udavačov, nerešpektovanie rozhodnutí Ústavného súdu, to je len výber nelegálnych praktík, ku ktorým táto skupina pristupuje bez akýchkoľvek zábran a v poslednom čase aj so zvyšujúcou sa intenzitou,“ tvrdia opoziční poslanci, medzi ktorými sú okrem zákonodarcov Smeru aj Štefan a Filip Kuffovci a Tomáš Taraba.

NAKA, Úrad vlády Čítajte viac Fico a Imrecze pili víno a fajčili cigary. Prečítajte si, čo polícia skúma na Úrade vlády

Podľa predsedu OĽaNO o dôvodnosti tohto návrhu svedčí aj osoba poslanca, ktorý ho predkladá. „Predkladá to obvinený Robert Fico, obvinený zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Človek, ktorý zneužíval orgány činné v trestnom konaní na to, aby prenasledoval politických oponentov. Jeho kamarát Norbert Bödör mi mal namontovať na moje auto tajné sledovacie zariadenie. Tento návrh má preto takú hodnotu ako človek, ktorý ho predkladá,“ povedal predseda OĽaNO a minister financií Igor Matovič.

„Niektorí vyšetrovatelia a prokurátori páchajú zverstvá. Toto musí skončiť,“ vyhlásil Fico pri predstavovaní svojho návrhu. „Brutalita a vymýšľanie si svedectiev je typickou metódou policajtov z Národnej kriminálnej agentúry,“ tvrdil.

Daniel Lipšic Čítajte rozhovor Lipšic pre Pravdu: Z Fica si ťažkú hlavu nerobím, Žilinka sa nás nikdy nezastal

Medzi prvými mu oponoval nezaradený koaličný poslanec a podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga. „Je to už pomaly evergreen, keď dookola opakujete, že Slovensko prestáva byť právnym štátom. Podľa mňa je to klamstvo. Kreslíte obraz, že všetky vyšetrovania sú na politickú objednávku. Na akú? To že polícia vyšetruje, je fakt. To, že vyšetruje vašich bývalých nominantov, je tiež fakt. Používate ale manipulatívne spôsoby. To, čo sa vám nehodí, nepoviete,“ vyčítal Ficovi Šeliga.

„Som prekvapený, aký ste zrazu detektív Columbo. Celé to ale smrdí. Odmietam naratív politickej objednávky a že Slovensko nie je právnym štátom. Nie sú vyšetrovaní len vaši bývalí nominanti, ale zastávate sa len ich. Mám obavu, že to robíte, aby ste vyslali signál Bödörovi a Gašparovi, že použijete celú svoju politickú váhu na ich obranu. Chcete, aby sme prijali uznesenie o znepokojení z rozkladu demokratického a právneho štátu. Ja by som radšej prijal uznesenie, že sme znepokojení tým, ako sa tu kradlo,“ dodal Šeliga.

Vypaľovanie Suchobu

Poslanci Smeru argumentujú aj prípadom IT podnikateľa Michala Suchobu, ktorý bol 4. augusta 2021 obvinený v rámci prípadov Mýtnik z machinácie pri verejnom obstarávaní, z prijímania úplatku, podplácania, ako aj legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

Podľa polície mali spolu s exprezidentom Finančnej správy Františkom Imreczem a podnikateľom Miroslavom Výbohom medzi rokmi 2013 až 2018 ako organizovaná skupina spoločne manipulovať tendre na dodanie softvérových riešení pre Finančnú správu tak, aby ich vyhrala spriaznená firma Allexis. Štátu mali spôsobiť škodu viac ako 65 miliónov eur.

V septembri sa ale objavili informácie z uniknutej e-mailovej komunikácie medzi Suchobom a jeho advokátkou Janou Valkovou. Má z nej údajne vyplývať, že Suchoba bol vypaľovaný Finančnou správou. Tá vraj Suchobovi nezaplatila za vykonanú prácu a faktúry vraj mala finančná správa vyplatiť až po tom, čo Suchoba zaplatí desať percent z objemu vystavených faktúr alebo od dvoch do piatich miliónov.

Predseda Smeru tvrdí, že o vypaľovaní mali vedieť aj premiér a vtedajší minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Predseda vlády aj prezident Finančnej správy Jiří Žežulka tieto tvrdenia odmietajú.

Robert Fico Čítajte viac Premiér aj šéf daniarov odmietajú Ficove tvrdenia o vypaľovaní podnikateľa Suchobu

Ak je Suchoba ako svedok pre políciu dôveryhodný, nemali by podľa strany Smer ignorovať ani informácie z jeho mailovej komunikácie a mali by ich preveriť. Poslanci navrhujú viacero konkrétnych opatrení adresovaných ministrovi spravodlivosti Viliamovi Karasovi, generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, ako aj predsedovi Slovenskej advokátskej komory.

Žiadajú umožniť predsedovi Slovenskej advokátskej komory vystúpiť v parlamente, odsúdenie údajného zneužívania trestného práva a systému kajúcnikov, disciplinárne stíhanie kritizovaných sudcov, kontrolu vo Finančnej správe a vyšetrenie podozrení o vypaľovaní Suchobu.

Podľa politológa Jozefa Lenča chce Fico touto svojou iniciatívou dosiahnuť nielen politické, ale aj osobné ciele, keďže predseda Smeru čelí obvineniu zo zneužívania právomocí a založenia zločineckej skupiny.

„Pre Fica to má podstatný zmysel v tom, že ak Národná rada prijme ním navrhované uznesenie, bude to pre neho ďalší argument v prospech jeho obhajoby a tvrdení, že štát sa voči ľuďom spojeným so Smerom, ale aj voči nemu samotnému správa v rozpore s pravidlami právneho štátu. O argument, že je tu nejaká štátna hydra, ktorá prenasleduje opozíciu, by sa potom mohol Fico istým spôsobom opierať aj pri následnom odvolávaní vlády,“ zhodnotil.

Podobnú motiváciu je podľa politológa možné hľadať aj za rozhodnutím Kollára podporiť otvorenie tejto mimoriadnej schôdze. „Aj Kollár asi týmto spôsobom hľadá argumenty na obhajobu blízkeho spolupracovníka hnutia Sme rodina Vladimíra Pčolinského,“ dodal Lenč.

Boris Kollár Čítajte viac Kollár sa pri hlasovaní o súhlase s vydaním Fica zdrží

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #parlament #Smer #NR SR #mimoriadna schôdza parlamentu #Boris Kollár #orgány činné v trestnom konaní