Aroganciu vymenil za pokoru. Vrah zo Zochovej má veľké výčitky svedomia

Obvinený Dušan Dědeček, ktorý opitý autom spôsobil víkendovú tragickú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami, má veľké výčitky svedomia a je na tom psychicky zle, uviedol jeho právny zástupca Jiří Kučera.

06.10.2022 11:11
Zochova / Auto smrti / Foto: ,
Zdemolované auto Dušana Dědečka, ktorým na zastávke MHD v Bratislave spôsobil smrť piatich mladých osôb
debata (32)

Dědeček napísal v stredu list z väzenia, ktorý adresoval Deaflympijskému výboru, v ktorom pôsobil vo funkcii generálneho sekretára. Uviedol v ňom, že svojou hlúposťou a nezodpovednosťou spôsobil obrovskú tragédiu, ktorou zmaril životy mladých ľudí a negatívne ovplyvnil životy desiatok ďalších ľudí.

„Viem, že toto moje zlyhanie sa nedá nijako napraviť, ale napriek tomu chcem uviesť, že ma to hlboko a nesmierne mrzí,“ uviedol v liste Dědeček. Zároveň v ňom oznámil, že sa vzdáva funkcie generálneho sekretára Deaflympijského výboru Slovenska.

Video
Ľudia bez šance. Desivé zábery z nárazu auta na Zochovej.

„Klient sa priznal ku skutku, veľmi to ľutuje. Uvedomuje si následky, ktoré vyvolal,“ skonštatoval Kučera. „Je to človek, ktorý viedol riadny život, staral sa o postihnutých športovcov, je tréner,“ dodal Kučera s tým, že ide o neospravedlni­teľný exces, ktorý si jeho klient uvedomuje a musí sa s tým vyrovnať.

„Je mu ľúto mladých ľudí, ktorých zabil, a aj rodín, ktorým ublížil. Má veľké výčitky svedomia,“ podotkol s tým, že Dušan Dědeček mal ísť v nedeľu na fotenie s bedmintonistami. „Mal to pôvodne robiť niekto iný, ale musel tam ísť. Nepýtal som sa ho, prečo pil v nedeľu poobede,“ dodal Kučera.

Video

Vzhľadom na súčasnú situáciu sa nechcel vyjadrovať ku kvalifikácii trestného činu, na základe ktorej hrozí Dušanovi Dědečkovi až doživotný trest odňatia slobody. Bližšie nekomentoval ani špekulácie o samovražedných sklonoch klienta. „Položte si otázku, keby sa to, nedajbože, stalo vám, čo by vám šlo hlavou,“ spýtal sa Kučera.

Obvinený pod vplyvom alkoholu šoféroval v nedeľu neskoro večer auto, ktoré narazilo v centre Bratislavy do zastávky mestskej hromadnej dopravy Zochova. Nehoda si vyžiadala piatich mŕtvych a niekoľko zranených. Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I bude vo štvrtok od 16.00 h rozhodovať o návrhu na vzatie obvineného do väzby.

Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
+24Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
32 debata chyba
Viac na túto tému: #tragická nehoda na Zochovej #Dušan Dědeček