Pokračovanie článku: Mestá a župy dostali vysvedčenie transparentnosti. Toto sú víťazi a porazení

Základný pilier

Aj pre primátora Starej Turej Leopolda Barszcza (nezávislý) je to veľká satisfakcia pre všetkých, ktorí sa v meste aktívne spolupodieľali na zmene obsahu transparentnosti. „Ak platí, že transparentnosť je meradlom otvorenosti samosprávy voči verejnej kontrole, potom je pre nás toto ocenenie veľmi dobrou správou. Keď som nastupoval pred štyrmi rokmi na pozíciu primátora, naše mesto bolo na 75. mieste tohto rebríčka. Čiže, nebolo sa až tak čím chváliť. Aj preto sme si povedali s kolegami, že urobíme všetko pre to, aby sme tento stav zmenili,“ skonštatoval primátor s tým, že miesto v rebríčku neriešili ale chceli sa v ňom výrazne posunúť.

Mesto nastavilo svoje systémy tak, aby bolo jasne čitateľné, aby si verejnosť vedela skontrolovať a monitorovať všetky procesy, súvisiace s agendou mesta, resp. mestských organizácií. „O tom svedčí aj to, že účasť verejnosti na rozhodovaní je ohodnotená 100 percentami, veľmi vysoký rating má aj oblasť etiky, konfliktu záujmov, prístup k informáciám, či prideľovanie bytov, resp. verejné obstarávanie.“

A čo by primátor poradil horšie umiestneným samosprávam? „Aby si uvedomili, že jedným zo základných pilierov fungovania samosprávy je vzájomná dôvera medzi vedením mesta a jeho obyvateľmi. A jednou z možností, ako ju vieme vyjadriť, je práve transparentné a otvorené konanie.“

Vizitka poctivej práce

„V najnovšom hodnotení TIS, ktorá už po šiestykrát vyhodnocovala otvorenosť 100 najväčších samospráv na Slovensku, sme druhým miestom a známkou A+ opätovne potvrdili, že patríme medzi najtransparen­tnejšie samosprávy na Slovensku. Poskytovať kvalitné a komplexné informácie pre obyvateľov nášho mesta vždy bola, je, a aj bude jednou z mojich hlavných priorít," podotkol primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan

Aj preto sa podľa neho snažia skvalitňovať informácie na webovom sídle nášho mesta, kladú dôraz na kvalitu podávaných informácií a snažia sa skracovať čas odpovedí na rôzne podnety. „Naďalej využívame pre komunikáciu s občanmi okrem mestského webu aj portál ‚Odkaz pre starostu‘, facebook, instagram, či youtube kanál,“ dodal Ragan.

"Toto ocenenie od medzinárodne uznávanej, mimovládnej, nezávislej, apolitickej organizácie, bojujúcej proti korupcii, znova dokazuje, že naše mesto stále patrí medzi najtransparen­tnejšie, čiže najlepšie samosprávy Slovenska. Je silnou motiváciou do ďalšieho obdobia a zároveň je vizitkou poctivej práce vedenia mesta, zamestnancov úradu a mestských organizácií, ktorým aj touto cestou ďakujem,” uzavrel primátor Ragan.

Krajské mestá v hodnotení TIS

Poradie Mesto Celkové hodnotenie Zmena pozície oproti r. 2018
6. B. Bystrica 79 +2
14. Trnava 74 +3
16. Nitra 73 +60
18. Trenčín 72 –6
19. Košice 72 +44
25. Žilina 69 –12
29. Bratislava 68 +13
33. Prešov 66 –5

Župy v hodnotení TIS

Poradie Župa Hodnotenie Zmena pozície oproti r. 2020
1. Trenčianska A+ 0
2. Košická A +1
3. Banskobystrická A –1
4. Prešovská A- +2
5. Bratislavská B+ +3
6. Žilinská B –1
7. Trnavská B –3
8. Nitrianska B- –1

Lepšie na západe Slovenska

Analytik TIS Ľuboš Kostelanský v rámci celového hodnotenia upozornil, že najlepšie zvládnuté oblasti pri poskytovaní a sprístupňovaní údajov i zapájania verejnosti do rozhodovaní samospráv sa týkajú informovanosti o rokovaní mestských zastupiteľstiev či možnosti participatívneho rozhodovania o rozpočtových výdavkoch. „Naopak, najväčšie medzery sú v prípade zverejňovania etických pravidiel volených zástupcov či informácií o predaji a plánovaní predaja mestského majetku,“ dodal analytik.

O niečo lepšie výsledky dosiahli v hodnotení mestá na západe Slovenska, takisto mestá vedené od roku 2018 novými primátormi a tiež tie mestá, na ktorých čele stoja ženy. Detailné výsledky sú zverejnené na webe TIS.

Transparentnosť miest merala TIS pomocou 109 indikátorov v 11 oblastiach. Východiskom boli najmä webové stránky či dotazník zaslaný radniciam, rovnako pri hodnotení prihliadali na dáta o súťažiach z Elektronického kontraktačného systému. TIS zostavuje rebríček transparentnosti samospráv od roku 2010 s dvojročnou periodicitou, najnovšie hodnotenie vychádza až po štyroch rokoch.

Najhoršie samosprávy

Najväčší prepad v hodnotení zaznamenali Košice-Staré Mesto (prepad z 23. miesta v roku 2018 – starosta Ľ. Grega kandidoval za OĽaNO, Zmena zdola, DÚ, Sme rodina, Národná koalícia, na 80. miesto v roku 2022 – starosta I. Petrovčík, nom. Starostovia a nezávislí kandidáti, Sme rodina a Aliancia), Svidník (najlepšie umiestnenie bolo 26. miesto v roku 2014 – primátor J. Holodňák (NEKA), dnes 96. pozícia – primátorka nezávislá M. Ivančová) a Galanta (v roku 2016 bolo mesto na 25. mieste, dnes je na 86. pozícii – primátor v oboch rokoch je nezávislý kandidát P. Paška). Vôbec najhoršie hodnotenie, 35 percent, dostala Nová Dubnica (najlepšie hodnotenie malo mesto v roku 2010, keď skončilo na 39. mieste, primátorom bol J. Šušaník (SDKÚ-KDH-DS-SZS-ANO). Dnes mu patrí posledná, stá priečka. Primátorom mesta je od 27. 12. 2010 až doteraz P. Marušinec, nom. Smer-SD, SNS).

Hodnotila aj Nadácia Zastavme korupciu

Nadácia Zastavme korupciu v spolupráci s českými expertmi po dvoch rokoch opäť hodnotila, akým spôsobom zadávajú mestá a kraje verejné zákazky. Hodnotením Zindex posudzovali najmä, či samosprávy o zákazky súťažia, či tendre nerušia, ako často sa opakujú rovnaké firmy a či pri verejnom obstarávaní neporušujú zákon.

Cieľom hodnotenia Zindex je čo najobjektívnejšie porovnať, ako postupujú mestá a kraje pri míňaní peňazí občanov. “Nehodnotíme len to, či samosprávy nakupujú podľa zákona, ale aj snahu dosiahnuť najlepšiu hodnotu za peniaze postupmi nad rámec zákona,” vysvetľuje riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Z veľkých miest skončila najlepšie Bratislava, ktorá bola naposledy tretia. Skóre si zlepšila najmä vďaka využívaniu moderných postupov, ktoré zohľadňujú okrem ceny aj kvalitu. Medzi malými mestami skončili najlepšie Revúca a Dunajská Streda, ktorá poskočila o 10 miest. Revúca si polepšila o viac ako 20 miest. Zlepšila sa v takmer všetkých ukazovateľoch.

Takmer vôbec sa podľa hodnotenia Zindex nezlepšili samosprávne kraje. Prvé miesto získal Bratislavský samosprávny kraj, druhé Žilinský, tretie Nitriansky a štvrté Trnavský kraj. Keďže cieľom hodnotenia je zviditeľňovanie pozitívnej praxe a motivovanie k transparentnejším a hospodárnejším štátnym nákupom, Nadácia Zastavme korupciu sa rozhodla pre horšie hodnotenú polovicu miest a krajov neuvádzať poradie ani výsledné skóre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #samosprávy #TIS #Transparency International Slovensko