Tragická nehoda na Zochovej: Prokurátor trvá na tom, že Dědeček patrí do väzby

Rozhodnutie súdu, nezobrať vodiča z víkendovej tragédie v centre Bratislavy do väzby, nemá žiadny vplyv na to, že vyšetrovanie bude pokračovať a bude objektívne. Dozorový prokurátor Juraj Chylo tak reagoval na prepustenie Dušana Dědečka na slobodu. Ten minulú nedeľu 2. októbra vo večerných hodinách opitý zrazil a zabil päť ľudí na bratislavskej zastávke Zochova. Prokurátor proti rozhodnutiu podal sťažnosť. Rozhodovať tak bude až bratislavský krajský súd.

07.10.2022 10:30 , aktualizované: 13:20
debata (83)
VIDEO: Dozorový prokurátor Chylo reagoval na prepustenie Dědečka
Video

„Prokuratúra sa na znak svojho nesúhlasu toto súdne rozhodnutie napadla opravným prostriedkom – sťažnosťou. Trváme na podanom návrhu na vzatie obvineného do väzby,“ zdôraznil dozorový prokurátor Juraj Chylo s tým, že vyšetrovanie prípadu bude pokračovať aj naďalej objektívne.

Svoje mimoriadne vyhlásenie dozorový prokurátor prípadu Juraj Chylo odôvodnil potrebou vysvetliť súdne rozhodnutie aj kvôli atmosfére v spoločnosti. Pripomenul, že súdne rozhodnutia sa musia v právnom štáte rešpektovať, hoci s nimi verejnosť môže nesúhlasiť.

„Rozhodnutie súdu nemá žiadny vplyv na trestné stíhanie obvineného Dušana D. Súd nezastavil stíhanie a ani neoslobodil obvineného spod obvinenia,“ zdôraznil prokurátor.

Vysvetlil, že vyšetrovanie vedú orgány činné v trestnom konaní a súd nie je oprávnený rozhodnúť počas vyšetrovania o opodstatnenosti alebo neopodstatnenosti trestného stíhania.

„Nateraz je predbežne preukázané, že skutok sa stal, spáchal ho obvinený a skutok vykazuje znaky obzvlášt závažného zločinu všeobecného ohrozenia,“ doplnil Chylo.

Ako doplnil, prípadný monitorovací náramok je možné obvinenému nariadiť len v prípade, ak by boli dôvody na väzbu. Keďže ale podľa súdu bola väzba nedôvodná, nemohol ju ani nahradiť inými prostriedkami.

Sudca nerozhodoval o vine alebo nevine obvineného vodiča tragickej nehody Dušana Dědečka, ale o existencii dôvodov väzby, uviedol pre TASR jeho právny zástupca Jiří Kučera. Pripomenul, že rozhodnutie nie je právoplatné.

„O sťažnosti bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave. Ďalej sa v súčasnom štádiu konania nemôžem k veci vyjadrovať,“ vyhlásil Kučera.

Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I. vo štvrtok večer prepustil Dědečka zo zadržania. Na väzbu totiž nenašiel zákonné dôvody.

Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
+24Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...

„Súd nevzhliadol dôvod tzv. útekovej väzby pre hrozbu vysokého trestu. Súd nevzhliadol ani dôvod tzv. preventívnej väzby, keďže hrozba pokračovania v identickom alebo obdobnom konaní z konania obvineného a iných konkrétnych skutočností nevyplýva,“ priblížil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Doplnil však, že súd konštatoval dôvodnosť vzneseného obvinenia.

Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože prokurátor proti nemu podal sťažnosť. O veci bude ešte rozhodovať Krajský súd v Bratislave na verejnom zasadnutí v piatok 14. októbra.

VIDEO: Obvinený Dědeček uteká zo súdu s asistenciou polície
Video

Zatiaľ čo Dušan Dědeček je na slobode, Rakovčana Erika, ktorý v stredu 5. októbra pod vplyvom alkoholu zrazil matku s deťmi v Čadci, stíhajú väzobne. Vodič čelí obvineniu z trestného činu ublíženia na zdraví v súbehu s trestným činom ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Pôvodne bratislavská krajská prokuratúra v prípade tragickej nehody v centre Bratislavy viedla trestné stíhanie pre skutok usmrtenia. Ten bol napokon prekvalifikovaný a Dědečkovi vyšetrovateľ napokon vzniesol obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia. Za ten mu hrozí v prípade dokázania viny trest od 20 do 25 rokov odňatia slobody alebo až doživotie.

VIDEO: Ľudia bez šance. Desivé zábery z nárazu auta na Zochovej
Video

Na mieste nedeľňajšej nehody, kde sa podľa polície v čase tragédie nachádzalo asi 40 osôb, zomreli štyria ľudia, piata osoba podľahla zraneniam v nemocnici. Išlo o študentov dvoch bratislavských univerzít. Vodič nadýchal 1,69 promile alkoholu. Podľa televízie Joj toxikologické vyšetrenie v tele obvineného okrem alkoholu odhalilo aj omamné látky.

Stav pacienta, ktorý bol v kritickom stave, sa zlepšuje

Stav pacienta, ktorý bol po víkendovej nehode na bratislavskej zastávke Zochova hospitalizovaný v kritickom stave, sa zlepšuje, potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

„Pacient z tragickej nehody na Zochovej, ktorý bol hospitalizovaný v kritickom stave a jeho stav si vyžadoval napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, bol prebratý z umelého spánku,“ priblížila hovorkyňa. Ubezpečila, že i naďalej zostáva pod stálym dohľadom zdravotníkov.

Ďalší dvaja pacienti, ktorí zostali po nehode hospitalizovaní v UNB, majú stredne ťažké zranenia.

SR Bratislava súd Dušan D. tragédia návrh väzba BAX Čítajte viac Dědeček zbabelo ušiel zo súdu. Vodiča zo Zochovej budú stíhať na slobode

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #tragická nehoda na Zochovej