Postrelenú medvedicu pod Poľanou sa nepodarilo nájsť

Postrelenú medvedicu pod Poľanou sa nepodarilo nájsť ani po troch dňoch pátrania, uviedla hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) Kristína Bocková.

08.10.2022 17:03
debata (9)

Pripomenula, že v detvianskej miestnej časti Skliarovo ju postrelil Zásahový tím pre medveďa hnedého. Cieľom bola eliminácia tohto jedinca. Tím zasahoval pod Poľanou v stredu (5. 10.) v podvečerných hodinách. „Postrelenej medvedici sa podarilo ujsť do lesa, kde ju hľadali,“ spomenula s tým, že oblasť budú aj naďalej monitorovať ochranári s poľovníkmi.

Štátna ochrana prírody vyzýva obyvateľov a turistov, aby boli pri pohybe v predmetnej lokalite opatrní a dbali na svoju bezpečnosť. „Problémová medvedica, ktorú sa zásahový tím rozhodol odstrániť, navštevovala blízke záhrady a ovocné sady so sezónnym ovocím. Zároveň spôsobovala škody aj na hospodárskych zvieratách a hydine,“ tvrdí hovorkyňa.

medved, kuterevo, chorvatsko, utocisko pre medvede Čítajte viac Aký je počet medveďov? Zlá otázka

Toto konanie Zásahového tímu pre medveďa hnedého sa nepáči Jánovi Nôžkovi zo Slovenskej poľovníckej komory (SPK) Detva. „Dostal som informáciu, že budú zasahovať na medvedicu, ktorá má tri mláďatá a spôsobuje na Poľane sedem mesiacov problémy,“ povedal s tým, že zviera sa pohybovalo v blízkosti obydlí a ľudia sa na to sťažovali. „Na medvedicu aj vystrelili, pravdepodobne ju však dobre netrafili, postrelili ju a ušla,“ poznamenal. Podľa neho poľovník nesmie opustiť stopu, je povinný hľadať zviera, aby mu nespôsobil utrpenie. „Zvlášť pri veľkej šelme a v lokalite, kde sú rodinné domy,“ zdôraznil.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna ochrana prírody SR #medveď hnedý #Zásahový tím pre medveďa hnedého