Ústredný krízový štáb schválil plán, ako zvládať možný prílev odídencov z Ukrajiny

Na Ústrednom krízovom štábe (ÚKŠ) v pondelok schválili kontingenčný plán, ktorý sa tvoril niekoľko mesiacov. Po rokovaní ÚKŠ to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že plán stanovuje, akým spôsobom do budúcna budú vedieť efektívnejšie zvládať prípadný prílev odídencov z Ukrajiny.

10.10.2022 11:36 , aktualizované: 12:35
roman mikulec Foto: ,
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).
debata (7)

Kontingenčný plán SR pre riešenie mimoriadnej situácie v súvislosti s hromadným príchodom obyvateľov Ukrajiny na územie Slovenska reflektuje na situáciu v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine a nepriamo aj na nové výzvy v oblasti nelegálnej migrácie. Materiál by mal byť univerzálnym manuálom na riešenie podobných krízových situácií, informovali z Ministerstva vnútra SR.

„Plán vychádza z predikcií, ktoré poskytla Európska komisia a Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov na prelome júna a júla 2022. Je nevyhnutné čo najlepšie sa pripraviť na všetky pravdepodobné aj menej pravdepodobné scenáre. Všetci sme na jednej spoločnej lodi a bez aktívnej spolupráce, ktorú práve schválený kontingenčný plán procesne dôsledne pokrýva, nedokážeme reagovať na nastávajúce výzvy,“ povedal Mikulec.

krym Čítajte aj Odborník: Vyradenie Krymského mosta je veľkou ranou pre Moskvu. Ide o zastierací manéver Kyjeva?

Nový minister školstva Ján Horecký uviedol, že rezort školstva je pripravený v nutnom prípade, v tom rozsahu, ktorý bude nevyhnutný, poskytnúť súčinnosť pri záchrane a starostlivosti o ľudí, ktorí nebudú mať inú možnosť. „Chcem ubezpečiť riaditeľov škôl a všetkých zriaďovateľov, taktiež štatutárov školských zariadení, že podmienky, za ktorých by sme poskytli túto nevyhnutnú pomoc, sú veľmi dôsledne ošetrené,“ priblížil. Podľa jeho slov v rezorte školstva vytypujú najvhodnejšie objekty.

Plán nastavuje schému procesov nielen pre štátnu správu, ale aj partnerov zo samospráv a verejného sektora, aby boli na základe mimoriadnej situácie schopné rýchlo spolupracovať a zabezpečiť tak nevyhnutnú pomoc pre osoby utekajúce pred vojnovým konfliktom. Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR, pod ktorej vedením kontingenčný plán vznikal, je zároveň hlavným koordinátorom jeho plnenia v prípade aktivácie.

Generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia na Ministerstve vnútra SR Michaela Kaňová uviedla, že „je lepšie byť pripravený, ako byť prekvapený,“ keby nastal prípadný ďalší prílev odídencov z Ukrajiny. „Vznikol plán, ktorý je na stole. Sme kvalitne pripravení, aby sme ešte lepšie zvládli prípadnú ďalšiu vlnu, ktorá by mohla nastať,“ povedala.

krymsky mos Čítajte aj Krymský most: Symbol Putinových anexií, plány mali nacisti, komunisti i Mikuláš II.

Po rokovaní ÚKŠ informovali, že vznikli aj dve dohody, prvá je medzi neziskovými organizáciami, ktoré spolupracovali a reagovali na krízu. Druhou je dohoda medzi štátom a neziskovými organizáciami. „Došlo k podpisu zásadnej a jednoznačnej dohody o koordinovanom postupe medzi štátom a mimovládnym sektorom v prípade eskalácie situácie s prílevom osôb utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Medzi zapojené organizácie patria najmä tie, ktoré aktívne participovali na pomoci odídencom už počas prvej vlny,“ priblížil splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač.

Plán podľa Mikulca zhmotňuje i skúsenosti z minulosti. Ako poznamenal, je potrebné počítať aj s tým, že v nasledujúcom období môže dôjsť k ďalšej vlne migrácie. „Kontingenčný plán je nastavený na niekoľko fáz, ktoré budú aktivované v závislosti od počtu osôb utekajúcich z Ukrajiny. Tento plán pre odídenca končí spolu s ukončením jeho núdzového ubytovania, pričom plynule vstupuje do integračného procesu, ktorého gestorom je Migračný úrad Ministerstva vnútra SR,“ uviedol poradca pre oblasť migračnej krízy z Ukrajiny Branislav Tichý.

Kontingenčný plán bude v najbližšom období predložený na rokovanie vlády.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Ústredný krízový štáb #Roman Mikulec