O reforme justície sú šírené klamstvá. Jej protikorupčný zámer je ohrozený, tvrdí exministerka Kolíková

Minister spravodlivosti Viliam Karas by sa mal postaviť tlaku sudcov a v obsahu reformy justície nič nemeniť, hovorí bývalá šéfka rezortu Mária Kolíková (SaS). Karas chce posunúť spustenie reformy o takmer pol roka, hoci ešte pred týždňom vyhlasoval, že to zatiaľ neplánuje.

11.10.2022 06:15
debata (18)

Viliam Karas potrebu posunu reformy zdôvodňuje najmä nedostatkom sudcov, ktorí by chceli prestúpiť na nové správne súdy. Minister tak chce získať čas, aby sa sudcovia našli. Zároveň však pripúšťa odstránenie „legislatívno-technických mušiek“ v reforme, ktoré sudcom prekážajú.

Podľa exministerky Kolíkovej sudcom najviac na reforme prekáža takzvaný test sudcovskej spôsobilosti a vypočutie pred Súdnou radou. Tvrdí, že z tohto protikorupčného opatrenia sa nesmie zľaviť, hoci je zrejme práve ono dôvodom, prečo sa sudcovia na nové súdy nehlásia. Karasovi ponúkla aj riešenie. Prečo Mária Kolíková považuje niektoré argumenty v prospech posunu reformy a výhrady voči tomu ako bola nová súdna mapa pripravená za klamstvá? Vypočujte si v rozhovore pre podcast denníka Pravda.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma justície #boj proti korupcii #Mária Kolíková