Heger: Je čas na rokovanie demokratických síl o zabránení predčasným voľbám. Fico a Pellegrini chcú jednotný postup opozície

Je čas na rokovanie demokratických síl o tom, ako zabrániť predčasným voľbám a previesť spoločne Slovensko cez najväčšiu energetickú krízu od druhej svetovej vojny. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti v súvislosti s iniciatívou opozičných strán rokovať o predčasných parlamentných voľbách.

11.10.2022 11:43 , aktualizované: 17:20
Heger Foto: ,
Predseda vlády SR Eduard Heger.
debata (21)

„Je v tom symbolika, že práve dnes dostal Richard Sulík (SaS) pozvanie od Roberta Fica (Smer) na bilaterálne rokovanie o predčasných voľbách a spoločnom postupe proti tejto vláde. Priznám sa, že pre demokrata nemôže byť nič odpudivejšie, ako pozvanie od tohto človeka za jeden stôl. Nech nám, demokratom, je dnešný dátum výstrahou, čo sa stane, ak to nezvládneme. Cena bude príliš vysoká,“ uviedol premiér.

Pripomenul, že takto pred jedenástimi rokmi padla vláda Ivety Radičovej. Hovorí o memente, že zlyhanie demokratických síl by zaviedlo krajinu do „obdobia temna“. Orgánom spravodlivosti by sa podľa jeho slov opäť zviazali ruky, bolo by ohrozené naše geopolitické smerovanie a opäť by narástla korupcia.

VIDEO: M. Šípoš: Poslanci SaS sa spojili s Ficom a Mazurekom
Video

Fico apeluje na spoločný postup opozície pri rokovaní o predčasných voľbách

Líder Smeru Robert Fico počas dňa apeloval na dohodu opozičných parlamentných i mimoparlamentných politických strán, ktorá povedie k predčasným voľbám. Rokovať chce s jednotlivými stranami na bilaterálnej úrovni. Uviedol to predseda Smeru Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii. Opozičné strany vyzval, aby odhodili osobné animozity a pristúpili k dohode na spoločnom postupe.

VIDEO: Kollár: Len kúriť a svietiť? Radšej predčasné voľby
Video

Fico deklaroval, že zvýšenie rozpočtu na tento rok o 207 miliónov eur viazaných na opätovné vyplatenie 13. dôchodkov podporí strana v Národnej rade (NR) SR bez podmienok. Podporu zvýšenia rozpočtu o 1,3 miliardy eur o kompenzáciu dôsledkov rastu cien energií a podporu budúcoročného rozpočtu podmieňuje dohodou na predčasných parlamentných voľbách v prvej polovici roka 2023. Aj o tomto postupe chce rokovať s opozičnými stranami. So spoločnou dohodou môžu podľa jeho slov následne rokovať aj s koalíciou.

„Musíme spájať opozíciu, musíme byť jednotní. Nikto tu nezostavuje vládu. Len musíme vyhovieť verejnosti, ktorá nenávidí túto vládu,“ vyhlásil. Za prvoradý označil spoločný postup opozície, najlepšiu cestu k tomu vidí práve v bilaterálnych rokovaniach medzi jednotlivými opozičnými stranami. Šéf Smeru skonštatoval, že ak má parlament fungovať a ak sa má opozícia zapájať do prijímania vládnych návrhov, musia sa dohodnúť na predčasných voľbách.

fico Čítajte viac Fico rokoval s opozíciou o dohode k predčasným voľbám a podpore vládnych zákonov

Zdôraznil, že vládnuť v krajine musí vláda. Tá súčasná je však podľa neho zruinovaná a neschopná vládnutia. Jediné východisko z aktuálnej krízy vidí v predčasných voľbách. „Ľudia musia rozhodnúť o novej vláde, a to môžu urobiť len v predčasných voľbách,“ povedal.

Pellegrini chce zvolať rokovanie o jednotnom postupe opozície o predčasných voľbách

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini chce počas týždňa zorganizovať okrúhly stôl o jednotnom postupe opozície. Konať by sa mal na pôde parlamentu, chce sa pokúsiť o neutralitu, aby na rokovanie prišla aj SaS. Odmieta, že by šlo o preteky so Smerom, ktorý chce rokovať o predčasných voľbách.

Pellegrini poznamenal, že ich zatiaľ nikto nevolal rokovať a treba konať. Myslí si, že časť SaS by mohla odmietať rokovanie zvolané lídrom Smeru Robertom Ficom.

„Budem sa pokúšať ešte tento týždeň zvolať predstaviteľov opozičných strán, vrátane SaS, aby sme si povedali, akou silou disponujeme a či máme všetci jednotný názor,“ uviedol Pellegrini. Tlačiť by tak spoločne mohli na koaličné strany a vyvolať rokovania o predčasných voľbách. Podotkol, že opozícia, ani kompletne zjednotená, by nemala dostatok hlasov na zmenu ústavy a odsúhlasenie predčasných volieb. Kritizoval pritom premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) za to, že nepredstúpil pred parlament so žiadosťou o vyslovenie dôvery jeho kabinetu. Urobiť tak podľa Pellegriniho mal po tom, ako sa koalícia dostala do menšinovej vlády.

SR NRSR 71. schôdza rokovanie BAX Čítajte viac Snahy o predčasné voľby silnejú: Parlament opäť nebol uznášaniaschopný, Kollár stráca nervy

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová reagovala, že ak dostanú pozvánku, poradia sa o tom v klube. „Osobne nevidím dôvod, prečo by sa opozícia mala spájať. V opozícii sa ocitnete, spája sa koalícia,“ uviedla Zemanová. Nič takéto iniciovať SaS podľa jej slov nebude. Ak dostanú pozvánku na rokovanie, dohodnú sa v poslaneckom klube a vyjadria sa. „Nevylučujeme rokovania. Keď nás niekto pozve, pozrieme sa, aká je to téma, z akého dôvodu nás pozýva a rozhodneme sa,“ dodala.

VIDEO: Zemanová: Tu šéfuje Boris Kollár
Video

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský uviedol, že hnutie zatiaľ nedostalo pozvánku od šéfa Smeru na rokovanie o predčasných voľbách. Nepovedal, aký bude postup Sme rodina v prípade, že pozvánku od opozície dostanú.

Podpredseda strany Za ľudí a nezaradený poslanec Juraj Šeliga verí, že SaS je naďalej rozumná strana a jej líder Richard Sulík dodrží slová o tom, že nechce povaliť Hegerovu vládu. Podľa jeho slov je na rozhodnutí SaS, či sa postaví k Smeru a Hlasu, alebo bude konštruktívnou opozíciou a budú prechádzať jej i vládne návrhy.

Kollár by hovoril najprv s najsilnejšou stranou opozície

Pokiaľ by predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) rokoval o takých vážnych krokoch, akými sú predčasné voľby, ako s prvou by sa bavil s najsilnejšou opozičnou stranou. Tou je podľa jeho slov aktuálne Hlas. Uviedol to v utorok v reakcii na návrh dohody zo strany Smeru. Kollár odmieta, aby im Fico „diktoval hru“.

kollár Čítajte viac Kollár: Našu novelu ústavy vetovalo OĽANO, podporíme Tarabov návrh

„Budem sa baviť so všetkými, Fico je len časť opozície. Najprv, samozrejme, keby som takéto vážne kroky chcel prerokovať, pôjdem za najsilnejšou opozičnou stranou, a to je dnes Peter Pellegrini a strana Hlas-SD,“ uviedol Kollár. Opätovne zdôraznil, že pokiaľ vláda vie prijímať dôležité zákony, môže fungovať aj ako menšinová. Až v prípade, že by sa tak nedialo a kabinet by nebol funkčný, bola by takáto diskusia na mieste. Na margo avizovaného rokovania opozície, ktoré chce organizovať Pellegrini, uviedol, že je to legitímny postup opozičných strán.

Líder Smeru navrhol dohodu predsedov vládnych a parlamentných opozičných strán s nezaradenými poslancami. Má garantovať schopnosť NR SR prijať nevyhnutné zákony proti zdražovaniu a pre dostatok energií, na ktorých sa strany dohodnú. Okrem toho má stanoviť presný legislatívny postup smerujúci k predčasným voľbám v prvej polovici roka 2023.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #parlament #Smer #Hlas #Peter Pellegrini #Eduard Heger #predčasné voľby 2023