Lengvarský odmieta návrh rozpočtu pre zdravotníctvo. Matovič nemieni uhnúť

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) po utorkovom okrúhlom stole so zástupcami zdravotníkov vyhlásil, že návrh budúcoročného rozpočtu pre zdravotníctvo je pre ministerstvo zdravotníctva aj organizácie naprieč celým zdravotníctvom neakceptovateľný. Dúfa, že dôjde k takým úpravám, aby mohla byť zdravotná starostlivosť zabezpečená na patričnej úrovni.

11.10.2022 14:40
lengvarský Foto: ,
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský počas brífingu zdravotníckych a pacientskych organizácií. 11.10.2022
debata (26)

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko označil návrh rozpočtu ako najhorší za posledných 20 rokov. Asociácia ho odmieta a tvrdí, že v zdravotníckom sektore chýba 450 miliónov eur. „Všetky ďalšie informácie, ktoré dostávate o zvýšeniach, sú skôr mýtom ako realitou,“ poznamenal Petko. Vyzval poslancov, aby takýto rozpočet neschválili.

Lengvarský súhlasí, že zdravotníctvo potrebuje navyše asi 450 miliónov. Deklaroval, že ak sa návrh nezmení, na vláde za takúto podobu rozpočtu nezahlasuje. „Dúfam, že v priebehu ďalších dní až do schválenia rozpočtu vládou aj cestou hospodárskej a sociálnej rady dôjde k takým úpravám, aby mohla byť zabezpečená zdravotná starostlivosť na patričnej úrovni,“ povedal minister.

Zdravotná starostlivosť sa pre ľudí podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov SR Mariána Šótha pri takomto návrhu stane luxusom. Návrh rozpočtu označil za hanbu rezortu financií a vlády.

SR NRSR 71. schôdza rokovanie BAX Čítajte aj Snahy o predčasné voľby silnejú: Parlament opäť nebol uznášaniaschopný, Kollár stráca nervy

Návrh rozpočtu ministerstva je zlou správou pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v celom sektore a je zlý aj pre pacientov, myslí si prezident Slovenskej lekárskej komory Pavel Oravec. „Spôsobí, že sa občania nebudú vedieť dostať k zdravotnej starostlivosti,“ podotkol.

Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová hovorí, že na situáciu doplatí pacient, ktorý sa nedostane na ošetrenie. „Pevne verím, že zvíťazí zdravý rozum a matematika a poslanci a ministerstvo financií prehodnotia návrh rozpočtu tak, aby bola zachovaná dostupnosť ambulantnej starostlivosti,“ povedala.

Návrh rozpočtu odmieta aj Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Jeho podpredsedníčka Daniela Pochybová tiež vyzvala poslancov, aby ho v takejto podobe neschválili.

Martin Smatana Čítajte viac Tvrdá kritika analytika Smatanu: Taký strašný návrh rozpočtu som ešte nevidel

„Ministerstvo financií otvorene podporuje pasívnu eutanáziu a pacientom hovorí – starajte sa o seba, ako viete,“ zhodnotila návrh rozpočtu pre zdravotníctvo viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Elena Marušáková.

S návrhom budúcoročného rozpočtu pre zdravotníctvo nesúhlasí ani Spoločnosť všeobecných lekárov. „Neodzrkadľuje aktuálnu ani predpokladanú situáciu v rezorte,“ skonštatovala prezidentka spoločnosti Monika Palušková. Hrozí pri ňom podľa nej paralýza poskytovania zdravotnej starostlivosti v nasledujúcich mesiacoch.

Prezident Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš Malatinský verí, že sa vláde a MF podarí urobiť v rozpočte korekcie, aby zdravotníctvo fungovalo. Tvrdí, že majú neblahú skúsenosť s rozpočtom z minulých rokov.

Rezort financií prekvapila Lengvarského reakcia

Ministerstvo financií neplánuje upraviť budúcoročný návrh rozpočtu pre zdravotníctvo. „Predmetný návrh rozpočtu bude po pondelkovom schválení koaličnou radou v tomto znení predložený na rokovanie vlády,“ uviedli pre TASR z tlačového odboru MF.

Rezort financií je z reakcie ministra zdravotníctva Lengvarského prekvapený. MF poukazuje na to, že rozpočet na rok 2023 pre zdravotníctvo predstavuje oproti minulému roku nárast o 19,44 percenta, a tiež zvýšenie výdavkov zdravotníctva o viac ako tretinu.

„Navyše návrh rozpočtu obsahuje dodatočnú rezervu na negatívne vplyvy pandémie COVID-19 a výdavky v zdravotníctva v sume ďalších 400 miliónov eur. Z uvedených údajov je viac ako zrejmé, že zdravotníctvo je naďalej top prioritou vlády a dezinterpretácie o nedostatočnom rozpočte sa zakladajú na nie úplnom oboznámení sa s návrhom rozpočtu verejnej správy,“ reagovalo ministerstvo.

zdravotníctvo, nemocnica, lekári Čítajte aj Poslanci schválili zvýšenie platov zdravotníkov. Ako si jednotlivé profesie prilepšia? (+tabuľky)

Zároveň je presvedčené o tom, že oblasť zdravotníctva by mohla byť financovaná na vyššej úrovni, pokiaľ by neboli opakovane blokované návrhy MF SR na získanie dodatočných zdrojov. „Či už vo forme vyššieho zdanenia liehu, hazardu alebo regulovaného odvodu,“ spresnil rezort.

Upozorňuje tiež na riziko podfinancovania sektora v prípade, že by rozpočet nebol schválený a nastalo by rozpočtové provizórium. „Vo finančnom vyjadrení to predstavuje krátenie zdrojov v sume 340 miliónov eur. (…) Pri súčasných eskalujúcich krízach by sa tak plnili ciele ministerstva financií, ale znemožnilo by sa riadne financovanie zdravotníctva či energetických kompenzácií,“ vysvetlilo ministerstvo. Výzvy na neschválenie rozpočtu preto považuje za veľmi nezodpovedné a v konečnom dôsledku ohrozujúce zdravotnú starostlivosť či záujmy samotných pacientov.

Z návrhu rozpočtu verejnej správy na rok 2023, ktorý zverejnilo ministerstvo financií, vyplýva, že výdavky v zdravotníctve by mali v budúcom roku stúpnuť na 7,62 miliardy eur. Oproti schválenému rozpočtu na tento rok ide o medziročný nárast o 19,4 percenta. Platba poistného na zdravotné poistenie by mala v budúcom roku dosiahnuť 1,1 miliardy eur. „Z dôvodu rizika neschválenia zákona o štátnom rozpočte na rok 2023 ide o sumu na platby za poistencov štátu na úrovni schváleného rozpočtu roku 2022." Na celkové dorovnanie výdavkov verejného zdravotného poistenia na sumu 6,44 miliardy eur sú výdavky určené na zvýšenie platby za poistencov štátu o 340 miliónov eur.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #Vladimír Lengvarský #štátny rozpočet 2023