Kollár: Našu novelu ústavy vetovalo OĽANO, podporíme Tarabov návrh

Novelu Ústavy SR z dielne Sme rodina, ktorá by mohla viesť k skráteniu volebného obdobia, vetoval líder OĽANO Igor Matovič. V utorok to povedal predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár. Sme rodina preto svoj návrh stiahne a chce podporiť podobnú novelu od Tomáša Tarabu (nezaradený). Kollár k nej avizuje pozmeňujúci návrh. SaS nechce podporiť Tarabovu novelu.

11.10.2022 15:26
kollár Foto:
debata (3)

Matovič mal Kollárovi v pondelok (10. 10.) povedať, že návrh od Sme rodina bude vetovať. „Budem musieť náš ústavný zákon stiahnuť, ale naši poslanci s vysokou pravdepodobnosťou podporia opozičný návrh pána Tarabu,“ povedal v utorok novinárom Kollár s tým, že Matovič mu nemusel vysvetľovať dôvody veta. „Ja budem tiež vetovať niektoré veci, ktoré bude musieť OĽANO rešpektovať,“ povedal šéf parlamentu, no nechcel konkretizovať, o ktoré návrhy má ísť.

Kollár nie je spokojný s Tarabovým návrhom, preto budú chcieť predložiť pozmeňujúci návrh, aby sa viac posunul k pôvodnému návrhu Sme rodina. Pripúšťa, že novela by mala obsahovať aj to, že skrátiť volebné obdobie by sa takýmto spôsobom nedalo v prvý a posledný rok. „Ak prehráte voľby, okamžite by ste sa snažili o pád vlády,“ skonštatoval. Akejkoľvek vláde treba dať podľa neho rok na fungovanie, zároveň v poslednom roku by predčasné voľby považoval za vyhodené peniaze. „Aký má význam urobiť voľby štyri mesiace pred riadnymi,“ skonštatoval. Kollár tiež dodal, že zatiaľ Sme rodina nepozvalo Tarabu do svojho klubu.

SR NRSR 71. schôdza rokovanie BAX Čítajte viac Snahy o predčasné voľby silnejú: Parlament opäť nebol uznášaniaschopný, Kollár stráca nervy

Koalícia sa podľa šéfa mimoparlamentného Hlasu Petra Pellegriniho obrátila občanom chrbtom, keď nedodrží sľub o zmene ústavy tak, aby sa dali dosiahnuť predčasné voľby. „Zostáva nám návrh Tarabu, ten, samozrejme, budeme schvaľovať,“ povedal novinárom. Pripomenul, že ak návrh Tarabu neprejde, nebude môcť nikto pol roka podobný návrh predložiť. „To je asi taktika Igora Matoviča,“ skonštatoval s tým, že Kollár si svoj sľub splnil a vyhovorí sa na Matoviča. Povaliť vládu bude teraz podľa neho komplikovanejšie. „Všetko bude záležať na tom, ako sa k celej situácie postaví SaS a poslanci okolo Tarabu,“ povedal.

SaS Tarabov návrh odmieta po odbornej i politickej stránke. „Svojím hlasovaním sme dali stanovisko k návrhu pána poslanca Tarabu v prvom čítaní a nevidím dôvod, aby sme ho menili,“ povedala šéfka klubu Anna Zemanová s tým, že podporili návrh Sme rodina s podmienkou pozmeňujúceho návrhu. Pri Tarabovom návrhu už pozmeňujúci návrh nechcú podávať. „Máme pozmeňujúci návrh pre návrh Borisa Kollára, keď ho stiahol, nemá byť kam predložený,“ dodala.

Heger Čítajte viac Heger: Je čas na rokovanie demokratických síl o zabránení predčasným voľbám. Fico a Pellegrini chcú jednotný postup opozície

OĽANO je proti predčasným voľbám. „Nemyslíme si, že v tejto náročnej situácii, hlavne energetickej kríze, je potrebné destabilizovať parlament a vládu,“ povedal pre TASR šéf klubu Michal Šipoš. „Keďže sme v koalícii, využili sme právo veta, rozhodli sme sa to vetovať až v druhom čítaní.“

Všetci poslanci Smeru podporia podľa šéfa strany Roberta Fica Tarabov návrh. Potvrdil to na utorkovej tlačovej konferencii. Pripustil, že novela aj tak nemusí prejsť.

Na aktuálnej schôdzi prešli do druhého čítania dva návrhy novelizácie ústavy, ktoré by mali viesť k predčasným voľbám. Sme rodina navrhovalo, aby bola súčasťou Ústavy SR možnosť skrátiť volebné obdobie Národnej rady (NR) SR ústavným zákonom alebo referendom. Novelu podporila aj SaS či Smer-SD, OĽANO bolo proti. Tarabov návrh hovoril o rozšírení dôvodov zániku mandátu poslanca o prípad, ak sa v platnom celoštátnom referende rozhodne o skrátení volebného obdobia parlamentu. Tarabovu novelu posunulo plénum do druhého čítania vďaka hlasom Smeru, Sme rodina i nezaradených poslancov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Boris Kollár #Tomáš Taraba #predčasné voľby 2023