Slovenskí branci končia. Minister Naď sa im vysmial: Rozobrali sme vás ako lego

Polovojenská skupina roky monitorovaná pre príslušnosť k militantným skupinám so sklonom k extrémizmu oznámila koniec svojej činnosti. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa sa ich "veliteľ" chystá do politiky. Jeho prípadné miesto na kandidátke hnutie Republika zatiaľ nekomentovalo.

12.10.2022 10:29
branci-nad Foto:
Slovenskí branci a minister obrany Jaroslav Naď.
debata (323)
VIDEO: Pozrite si, ako sa minister Naď vyjadril k Slovenským brancom
Video

V minulosti sa napríklad zviditeľnila aj „tréningom“ na základni ruského extrémistického klubu Noční vlci. Slovenskí branci tvrdia, že nekončia porazení, ale ostávajú im pekné spomienky a priatelia. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa im verejne vysmial. „Jednoducho kopec srandy bolo s vami chlapci. No nakoniec sme vás jednoducho rozobrali ako lego,“ odkázal im na sociálnej sieti.

„Naša činnosť sa končí. Lúčime sa s vami. Po 10 rokoch činnosti nastal konečne ten správny čas, kedy sme sa rozhodli posunúť sa ďalej. Slovenskí Branci preto končia,“ oznámila organizácia na svojom profile. „Svoj boj sme už vyhrali. Nie nekončíme porazení ale plní krásnych spomienok, kontaktov, priateľov, a hlavne skutkov ktoré sme vykonali,“ priblížili v utorok večer pre svojich podporovateľov.

Tvrdia, že napriek ťažkým začiatkom sa im podarilo na Slovensku vybudovať domobranu. „Pravidelné tréningy, školenia, výcviky a simulácie nasadení, prehlbovanie vlastenectva či zdravých pohybových návykov a množstvo nasadení v rámci pomoci civilnému obyvateľstvu a to pri povodniach, snežných kalamitách či pátraní po nezvestných osobách. Našim úspechom je to množstvo ľudí ktorí prešli našim výcvikom a vďaka ktorým môžeme povedať, že máme pripravenejšiu a uvedomelejšiu spoločnosť v ktorej žijeme. Malo to zmysel,“ uzavreli záhadne s dodatkom, že táto kapitola končí, aby mohla začať nová.

Slovenskí branci pri výcviku v areáli Nočných... Foto: FB Slovenskí branci
Slovenski branci vycvik v areali Nocnych vlkov Slovenskí branci pri výcviku v areáli Nočných vlkov.

Ich príspevok si na sociálnej sieti všimol aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Ten bol k ich aktivitám roky kritický a upozorňoval na hybridných charakter hrozby takýchto polovojenských skupín. Opakovane tvrdil, že by mali byť Slovenskí branci zrušení.

„Nie je tajomstvom, že Slovenských brancov dlhodobo monitoruje nielen SIS a Vojenské spravodajstvo pre extrémistické názory a prejavy, ale aj samotné ministerstvo vnútra ich dalo na extrémistický zoznam,“ upozornil Naď v roku 2018 ešte ako bezpečnostný analytik.

Problém sa javil obzvlášť závažný v lete 2018, kedy prišlo k otvoreniu Európskeho štábu ruského extrémistického motorkárskeho klubu Noční vlci v obci Dolná Krupá neďaleko Trnavy. Stručne vtedy o tom informovalo aj veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku na svojej webovej stránke. Na slávnosti sa zúčastnil aj ich zástupca. Areál klubu obsahoval zbrane a pôsobil ako vojenský tábor. Bola na ňom strelnica aj viaceré kusy ťažkej bojovej techniky.

Snímka z dronu, ktorá mala byť urobená nad...
Snímka z dronu, ktorá mala byť urobená nad...
+1Snímka z dronu, ktorá mala byť urobená nad...

Na ďalších vtedy zverejnených fotografických záberoch sa navyše pochválili tréningom v tomto areáli aj Slovenskí branci. Na zverejnených fotografiách sedeli v tankoch so strelnými zbraňami v rukách. To že sa k týmto materiálom dostávajú Slovenskí branci, ktorí boli na zozname extrémistických organizácií ministerstva vnútra, vtedy označil Naď za neskutočné.

nocni vlci 1 Čítajte viac Nočný vlk Hambálek: Sankcie mi zobrali všetko

Führer sa s každým rozhádal

Jaroslav Naď v tom čase ešte ako bezpečnostný analytik upozornil, že už samotné spojenie dobre ozbrojených Nočných vlkov a Slovenských brancov je bezpečnostným rizikom. „Vytvorenie Nočných vlkov Europa je jasným prepojením na odnož vojenskej spravodajskej služby Ruskej federácie, pretože takto sú ruskí Noční vlci definovaní uznávanými bezpečnostnými expertmi v celom svete,“ povedal Naď v lete 2018 pre Pravdu.

Slovenskí branci Čítajte viac Radikáli učili deti strieľať

Oznamu o ukončení činnosti brancov sa preto Naď zjavne potešil. „Tak ale toto je preveliká tragédia! Vždy ma bavilo dozvedieť sa kopec srandy, ako to u vás prebieha a ako sa vám “darí” a čo máte nové a tak. Mnohé “mimoriadne úspešné” medzinárodné cvičenia s desiatimi účastníkmi, aj niekoľko nehnuteľností ste zadarmo ľuďom opravili z ruín na vaše “sídlo”, aby vás potom vykopli preč,“ napísal Naď po ich ozname o ukončení činnosti.

„Váš führer sa s každým rozhádal, lebo nedokázal strpieť nikoho, kto mal IQ aspoň nad 100 a bol tak inteligentnejší ako on. Jednoducho kopec srandy bolo s vami chlapci. No nakoniec sme vás jednoducho rozobrali ako lego…Mier s Vami,“ uzavrel Naď.

Európsky štáb ruského nacionalistického...
Európsky štáb ruského nacionalistického...
+4Európsky štáb ruského nacionalistického...

Militarizácia spoločnosti

Bezpečnostné zložky štátu sa aktivitami Slovenských brancov začali väčšmi venovať najmä po Ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym, na ktorej sa podieľali aj Noční vlci. „Je za hranou, aby sme nechali mladých ľudí zhromažďovať sa a skúšať si vojenské taktiky a techniky,“ povedal ešte v lete 2018 vtedajší policajný prezident Milan Lučanský.

Pôsobením Slovenských brancov sa v roku 2018 zaoberala aj Generálna prokuratúra. Obrátil sa na ňu vtedy minister obrany Peter Gajdoš (SNS) s podnetom, aby preskúmala činnosť brancov a povedala, či nie je ohrozením bezpečnosti Slovenska a v rozpore s platnými zákonmi.

Slovenskí branci absolvovali svoj výcvik aj v... Foto: FB Slovenskí branci
Slovenski branci absolvovali svoj vycvik aj v areali Nocnych vlkov. Slovenskí branci absolvovali svoj výcvik aj v areáli Nočných vlkov.

Gajdoš vtedy zdôraznil, že odmieta tolerovať, že niekto „s nejasným cieľom sa snaží militarizovať spoločnosť a hrať sa na vojakov“ a pripomenul, že jedinou legálnou obrannou organizáciou Slovenska sú Ozbrojené sily Slovenskej republiky.

Rezort obrany tiež následne zistil, že na aktivitách tejto polovojenskej organizácie sa podieľajú aj „niekoľkí“ profesionálni vojaci. Minister Gajdoš preto oznámil, že vojaci, ktorí spolupracujú so Slovenskými brancami, v armáde skončia.

„Je preto mimoriadne dôležité, aby si každý profesionálny vojak uvedomil, že zjavné alebo aj skryté podporovanie týchto aktivít môže mať veľmi vážne spoločenské, ale aj osobné následky pre neho samotného,“ zdôraznil náčelník generálneho štátu ozbrojených síl Daniel Zmeko.

Na výsledky prešetrenia Generálnou prokuratúrou vtedy reagovalo aj ministerstvo školstva. Oznámilo, že sprísni opatrenia na školách s cieľom zabránenia styku detí, mládeže a učiteľov s nevhodnými vzdelávacími programami.

Politické ambície „veliteľa“ brancov?

O možných dôvodoch ukončenia činnosti prehovoril Naď aj na tlačovej besede. „Bolo to na smiech. Robili veľké medzinárodné cvičenia, kde im prišlo 10 až 12 ľudí a večer sa opíjali pri ohni. Celé na smiech,“ vysmial sa aktivitám polovojenskej družiny Naď.

Samozvaný hlavný veliteľ síl Slovenských... Foto: FB Slovenskí branci
svrcek slovenski branci Samozvaný hlavný veliteľ síl Slovenských brancov Peter ŠVRČEK.

Naznačil však aj politické ambície zakladateľa brancov Petra Švrčeka. „Slovenskí branci sa vnútorne až tak rozhádali, že už nevedeli spolu pôsobiť a uzavreli to. Hlavný cieľ Slovenských brancov úplne od začiatku bol ten, aby ich šéf bol politicky aktívny. Predpokladám, že teraz Slovenských brancov zrušil preto, že pre neho stratili politický výtlak a bude sa snažiť priživiť na nejakej politickej strane, predpokladám extrémistickej, aby sa objavil na kandidátke,“ uviedol Naď.

S otázkou o možnej spolupráci sme oslovili aj predsedu hnutia Republika Milana Uhríka. Ten však na otázku o mieste na kandidátke pre Švrčeka zatiaľ nereagoval.

© Autorské práva vyhradené

323 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Slovenskí branci