Budaj vymenoval osem nových šéfov národných parkov, TANAP chýba

Osem správ národných parkov má nových riaditeľov. V stredu ich vymenoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Na pozíciu riaditeľa najstaršieho Tatranského národného parku (TANAP) nevymenoval nikoho.

12.10.2022 16:17
budaj Foto:
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) počas vymenovania riaditeľov národných parkov v Bratislave 12. októbra 2022.
debata (1)

Riaditeľkou správy Národného parku (NP) Malá Fatra sa stala Gabriela Kalašová. Národnému parku Muránska planina bude šéfovať Ján Šmídt a Nízkym Tatrám Marek Kuchta. Riaditeľom NP Pieniny sa stal Vladimír Kĺč, Poloniny bude riadiť Miroslav Buraľ. Národný park Slovenský kras povedie Milan Olekšák, Slovenský raj Tomáš Dražil a Národný park Veľká Fatra Eduard Apfel.

Na riaditeľa TANAP sa tiež uskutočnilo výberové konanie. Do druhého kola postúpili dvaja uchádzači, z ktorých jeden sa rozhodol nepokračovať. Vymenovať sa tak mal Pavol Majko, ktorý funkciu riaditeľa doteraz zastáva. Majko však musí Budajovi vysvetliť podozrenia, ktoré sa voči nemu objavili. „Bude vymenovaný až vtedy, keď uspokojivo zodpovie a obháji svoju osobnú integritu,“ poznamenal minister.

poloniny, buky, narodny park, havesova Čítajte viac Chrániť divočinu znamená dvakrát lepšie zarábať

Vymenovanie nových šéfov je podľa Budaja krokom k tomu, aby malo Slovensko autonómne, silné a zaujímavé národné parky. Pred niektorými riaditeľmi stojí úloha dokončiť zonáciu. „Dnes už nebudú len tou záchrannou brzdou, ktorá má v krízových momentoch ochrániť prírodné hodnoty, ale budú silnými partnermi pri rozvoji regiónov v národných parkoch,“ povedal Budaj.

Noví riaditelia národných parkov sa hľadali po tom, čo národné parky prešli reformou. Zabezpečila sa tak jednotná správa štátnych pozemkov na ich území. Zriadenie deviatich správ národných parkov ako samostatných organizácií ochrany prírody sa udialo k 31. marcu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo životného prostredia #národné parky #Ján Budaj