"Slovenští lékaři v ČR vítaní". Začal sa lov na zdravotníkov vo výpovedi

Pred dvoma týždňami podalo 1 948 nemocničných lekárov hromadnú výpoveď. Medzičasom ich počet narástol na viac ako 2,1 tisíca.

13.10.2022 11:00
Peter Visolajský Foto: ,
Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský počas podania výpovedí lekárov v Univerzitnej nemocnici Bratislava
debata (23)

Hoci im výpovedná lehota plynie do konca roka, na sociálnych sieťach a pracovných portáloch sa v posledných dňoch začali intenzívne zobrazovať ponuky práce práve pre nespokojných slovenských zdravotníkov. „Slovenští lékaři v ČR vítaní“ či „Jihočeský kraj je pro lekáře ráj“, lákajú náborové reklamy. Hľadajú kardiológov, internistov, chirurgov či sestry.

Minister zdravotníctva Lengvarský medzitým zachováva optimizmus, diskutuje s premiérom aj s ministrom financií a verejnosti odkazuje, že hľadajú riešenia. „Veríme, že k reálnemu odchodu lekárov z nemocníc nakoniec nedôjde,” uviedla hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský ale zdôrazňuje, že lekári nečakajú pasívne len na ústretovosť vlády. Naopak, je veľký počet lekárov, čo podali výpovede a aktívne si už hľadajú prácu mimo štátneho zdravotníctva.

„Mnohí dokonca boli oslovení pracovnými agentúrami, ktoré striehnu na každého voľného lekára," priblížil Visolajský. Podotkol, že po tom, čo sa aj v zahraničnom spravodajstve objavila informácia, že slovenskí lekári opäť podávajú výpovede, sú ponukami zo zahraničia priam atakovaní.

Dokonca aj Visolajský priznal, že odkedy ohlásil svoju výpoveď v nemocnici, dostal tri pracovné ponuky, z toho dve do Česka. Pre mnohých by takéto ponuky mohli byť motivačné, keďže ani po tom, čo poslanci odsúhlasili zvýšenie platov slovenských zdravotníkov, nárast nedorovnal mzdy, aké majú v Čechách.

Základná mzda neatestovaného lekára by sa mala na Slovensku od Nového roka zvýšiť o 215 eur, na sumu 1 632 eur. V Česku čerstvý absolvent medicíny môže zarobiť 1 686,57 eura. K základnej mzde ešte nie sú pripočítané príplatky napríklad za nadčasy.

České agentúry lákajú slovenských lekárov na pracovné benefity, náborové príspevky, päť týždňov dovolenky, príplatok na stravovanie či na lepšie pracovné podmienky v lepšie vybavených nemocniciach. Ak ide o mladý lekársky pár, niektoré z inzerátov ponúkajú pomoc pri zariaďovaní potrebných vecí v novom bydlisku.

Navyše, za hranicami by neboli nováčikovia. Slovenskí lekári sú v českých nemocniciach už aj dnes bežným štandardom. Napríklad v Nemocnici Kyjov, ktorá sa nachádza približne 25 kilometrov od slovenskej hranice, aktuálne pracuje 41 slovenských lekárov z celkového počtu 205.

Lekárom, ktorým sa nechce sťahovať do zahraničia, zas vychádza v ústrety nová súkromná nemocnica Bory v Bratislave. „Lekári a sestry, ktorí naozaj hľadajú pozitívnu zmenu v zdravotníctve, sú na Boroch vítaní," podotkol Tomáš Kráľ, manažér komunikácie ProCare a Svet zdravia finančnej skupiny Penta.

Pridávajú sa aj sestry

Slovenské zdravotníctvo tlačia ku dnu problémy zo všetkých strán. Ekonomická kríza prehlbuje finančné ťažkosti, inflácia navyšuje náklady na prevádzku, a plynulý chod zdravotného systému brzdí kritický nedostatok personálnych kapacít. Napriek mimoriadnemu zvýšeniu platov zdravotníkov, rozbehnutiu reformy všeobecnej ambulantnej starostlivosti či investíciám z plánu obnovy a ďalším krokom, ktoré prisľúbila vláda, sa však problém naďalej prehlbuje. Začiatkom septembra lekári spustili pomyselný alarm a podali hromadnú výpoveď.

„Odchod približne dvoch tisíc lekárov zo systému môže spôsobiť dočasné regionálne komplikácie pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Významná časť z nich pracuje v nemocniciach na plný úväzok a nikto si neželá, aby zdravotníctvo opustili,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

„Pred viac ako rokom sme požiadali vládu, aby konečne začala riešiť problémy v zdravotníctve. Sú to nadrezortné problémy, ktoré nedokáže vyriešiť len ministerstvo zdravotníctva," ozrejmil šéf LOZ Peter Visolajský. Zdôraznil, že by boli radi, keby vláda prestala podceňovať situáciu, keď podalo výpoveď 2 100 lekárov.

„Od decembra môže nastať veľmi vážna situácia a mala by to vyriešiť vláda," zdôraznil. V decembri totiž uplynie dvojmesačná výpovedná lehota a lekári na svojich oddeleniach skončia.

Napríklad v nitrianskej fakultnej nemocnici, kde pracuje Visolajský, evidujú 78 výpovedí lekárov. Hovorkyňa Tatiana Kubinec priblížila, že ich skladba je obdobná ako v iných slovenských nemocniciach. Sú podľa nej z kardiológie, ortopédie a traumatológie, neurológie, anestéziológie, gynekológie, onkológie aj pediatrie. Zdôraznila však, že vedenie fakultnej nemocnice si uvedomuje, „že strata akéhokoľvek lekára je oslabením pracovného kolektívu“.

Záujem o prácu na Slovensku nie je

Viacero ponúk však čaká na lekárov aj na Slovensku. Záujem však o ne podľa portálu Kariéra.sk nie je. „Práve zdravotníctvo patrí medzi segmenty s najväčším počtom ponúk, je tu však veľký nepomer medzi ponukou zo strany zamestnávateľov a dopytom.

Slovenské firmy dlhodobo hlásia nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, ktorá výrazne chýba aj v zdravotníctve," skonštatoval portál.

Upozornili, že mladí lekári po štúdiu odchádzajú pracovať do zahraničia. Napríklad do Česka, Nemecka, Rakúska, a ďalších krajín, kde okrem mnohonásobne vyšších platov a zaujímavého systému ohodnotenia nájdu aj vyššiu životnú úroveň a vyšší štandard.

„Nedostatok personálu sme na Slovensku pocítili už počas pandémie, keď kapacita zdravotníkov bola na hraničnej úrovni. Zdravotníctvo u nás žiaľ dlhodobo patrí k oblastiam, do ktorých sa investuje nedostatočné množstvo financií, a preto ani pre mladú generáciu, ktorá vstupuje na pracovný trh po štúdiu, nie je motivujúce ostať pracovať v zastaranom systéme," uzavreli.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava podalo výpoveď zhruba 500 z 1¤490 lekárov. No tým sa problém pre štát nekončí. Slovensko vážne riskuje, že na začiatku zimy zažijú nemocnice kolaps, pretože hrozí, že k hromadným výpovediam lekárov sa v najbližších týždňoch pripoja aj sestry. V niektorých nemocniciach už výpovede podali.

Ani im, podobne ako lekárom, nestačí zvýšenie platov, ktoré poslanci minulý týždeň schválili. Podobne ako lekári nie sú ani sestry spokojné s ich výškou. Parlament prijal, že základná mzda sestry s dvadsaťročnou praxou sa od Nového roka zvýši z vyše 940 eur na viac ako 1 271 eur v hrubom.

Ministerstvo zdravotníctva a nemocnice, v ktorých už okrem lekárov podali výpovede aj sestry, tvrdia, že majú pripravené krízové plány fungovania. Nechcú ich však prezradiť, aby vraj „nešírili paniku“. Na Slovensku je podľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek vyše 31-tisíc sestier. Z nich približne 12-tisíc robí v nemocniciach.

Slováci sú súčasť tímu

Časť lekárov však nečaká na to, kedy štát splní osem podmienok, ktoré vláde zadali, a aktívne si prácu hľadajú. No kým sa pracovné agentúry snažia získať slovenských lekárov, české nemocnice za hranicami nateraz zvýšený záujem z dôvodu hromadných výpovedí nepociťujú.

O prácu v Krajskej nemocnici Tomáša Baťu v Zlíne majú zdravotníci zo Slovenska trvalý záujem, v poslednom čase sme však v súvislosti s hromadnými výpoveďami nezaznamenali žiadny zvýšený nárast záujmu, uviedla hovorkyňa nemocnice Dana Lipovská.

Dodala však, že o slovenských lekárov majú stále záujem. „V súčasnosti ich zamestnávame 106. Máme záujem o ambulantných lekárov, lekárov na oddeleniach i lekárov absolventov. Lekári zo Slovenska sa nám hlásia okrem iného aj preto, že sme pomerne blízko slovenských hraníc a sme najväčšou nemocnicou v Zlínskom kraji, teda máme mnoho zaujímavých pracovísk na vysokej medicínskej úrovni vrátane najmodernejšieho prístrojového vybavenia," pochválila sa Lipovská.

Záujemcom okrem iného ponúkajú ubytovanie, stravovanie v nemocnici, dva ‚sick day‘, či príspevok na penzijné pripoistenie. „Máme tiež firemnú materskú školu, ktorej prevádzková doba je prispôsobená službám v nemocnici a otvorená je aj v sobotu. Pri vybraných kľúčových odboroch ponúkame aj náborový príspevok," dodala.

Veronika Hollerová, hovorkyňa Nemocnice Kyjov, priznala, že nateraz vyšší záujem od lekárov zo Slovenska nepociťujú. „Hľadáme predovšetkým atestovaných lekárov pre neurológiu, internistov, ARO, urológiu, ale aj neatestovaných lekárov pre tieto uvedené odbory," spresnila Hollerová. V tejto chvíli v Kyjove pracuje 41 slovenských lekárov z celkového počtu 205.

„Záujem na personálnom oddelení sa po vami spomínaných hromadných výpovediach nijako neprejavil – žiaden dopyt lekára zo Slovenska momentálne nie je," dodala.

Bory čakajú

„Aktuálne výpovede lekárov vnímame v prvom rade ako formu protestu namierenú voči ministerstvu a vláde. Dynamiku pracovného trhu dlhodobo negatívne ovplyvňujú odchody slovenských zdravotníkov do zahraničia. Z našich doterajších skúseností však môžeme potvrdiť, že práve Nemocnica Bory je u mnohých z nich posledným dôvodom pre zotrvanie v našom systéme," mieni Kráľ.

Nemocnica Bory podľa neho ponúka „zmysluplnú prácu v modernom a dobre zorganizovanom prostredí". „Samozrejme, ponúkame konkurenčné mzdové podmienky a nefinančné benefity," zdôraznil.

Doplnil, že aj napriek tomu, že kľúčové medicínske pozície sú už takmer personálne obsadené, nová nemocnica stále hľadá špecialistov naprieč svojimi medicínskymi odbormi. „To platí tak pre lekárov, ako aj sestry. Nemocnica začína svoju prevádzku v marci budúceho roka, jej jednotlivé časti budú spúšťané postupne podľa stanoveného harmonogramu," uzavrel.

Visolajský chce rokovať s poslancami

Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský má vystúpiť v parlamentných výboroch pre zdravotníctvo, ako aj pre financie a rozpočet. Odborársky predák chce s poslancami prerokovať požiadavky odborárov, ktoré majú podľa neho zabrániť personálnemu kolapsu slovenských nemocníc. Upozornil, že je najvyšší čas začať reálne rokovať, pretože výpovedné lehoty lekárov uplynú k 1. decembru.

Jana Bittó Cigániková (SaS) spresnila, že odborárov si vypočuje buď na najbližšom výbore, alebo k tomu urobí samostatné stretnutie. „Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet umožní pánovi Visolajskému, aby vystúpil,“ skonštatoval Marián Viskupič (SaS).

Šéf odborárov sa chce stretnúť aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

(tasr)

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské zdravotníctvo