Vrah z centra Bratislavy: Necítim žiadnu ľútosť, nie je to smiešne? Písal po streľbe

Mladík, ktorý v stredu večer strieľal v Bratislave na Zámockej ulici, je mŕtvy. Jeho besnenie si vyžiadalo dvoch mŕtvych a jednu zranenú osobu. Polícia ho našla vo štvrtok ráno bez známok života. Pracuje s verziou, že išlo o nenávistne motivovaný útok proti LGBTI ľuďom. K streľbe došlo pred podnikom Tepláreň, ktorá je miestom stretávania sa tejto komunity. Strelcom mal byť iba 19-ročný mladík Juraj K.

13.10.2022 09:40 , aktualizované: 17:00
streľba na zámockej, Juraj Krajčík Foto:
Mladík, ktorý vraždil na Zámockej.

VIDEO: Polícia na mieste, kde našli telo strelca zo Zámockej ulice

Video

Podľa informácii Denníka N prišiel Juraj K. po útoku domov, k rodičom, kde si vymenil jednu zbraň za druhú. Medzi Jurajom K. a rodičmi došlo ku konfliktu, vrah napísal aj list na rozlúčku. Potom z domu odišiel s otcovou zbraňou. Rodičia nezavolali políciu.

VIDEO: Po streľbe v Bratislave zostali dvaja mŕtvi
Video

Strelec iba niekoľko hodín pred útokom zverejnil na sociálnej sieti Twitter manifest proti Židom a LGBTI ľuďom. Objavilo sa aj viacero príspevkov, ktoré naznačovali, že sa na útok pripravuje.

„Zoznam nepriateľov mladého Krajčíka je neuveriteľne dlhý a ľudia z homosexuálnej komunity mali večer jednoducho len tú nekonečnú smolu, že boli zo všetkých dostupných najľahšie zraniteľným terčom. Ak by mu priali okolnosti, začal by – podľa vlastných plánov – zabíjaním v budove, v ktorej sa stretávajú niektorí ortodoxní Židia a až odtiaľ sa hodlal presunúť k Teplárni,“ napísal na sociálnej sieti Facebook publicista a bezpečnostný expert Radovan Bránik.

Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...
Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...
+19Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...

Strelcov 65-stranový manifest s názvom Volanie do zbrane sa začína slovami, že za všetko môžu Židia.

“Každý vie, v čom je problém, ale nikto nie je ochotný urobiť nič, aby to zastavil. Všetci vieme, kto sú hlavní zodpovední „ľudia“, ktorých hlavy a nosy musia byť odseknuté, kto môže za celý tento chaos. Kto môže za nekontrolovaný nárast nebielej imigrácie do Európy a USA. Koho viniť za vzostup degenerácie, homosexuality, transgenderizmu, deviácie všetkých foriem. Koho viniť z masového vymývania mozgov verejnosti prostredníctvom médií, novín a teraz aj sociálnych sietí. Koho viniť za to, že nás finančne zotročuje. A v poslednej dobe, koho viniť za presadzovanie určitej formy úplnej sociálnej kontroly… Každý, kto má oči vie, kto je zodpovedný. Stále sa však nič nemení – zatiaľ. Zmýšľanie našich ľudí – a našimi ľuďmi myslím tých, ktorí už vedia, čo sa deje a čo sa musí zmeniť, aké ciele treba splniť – je ešte stále príliš otrávené propagandou nášho nepriateľa.”

Polícia / Streľba / Zámocká ulica / Čítajte viac Streľba v centre Bratislavy si vyžiadala dve obete, páchateľ je mŕtvy

Podľa Bránika sa týždne „dozadu systematicky zaoberal výberom vhodných cieľov pre sériu útokov na všetko židovské; homosexualita bola podľa neho ich vynálezom, dokonca našiel kus nepriateľa aj v dnešnom Rusku – presnejšie v tej jeho časti, ktorú vraj riadia a ovládajú židia.“

Bránik pripomenul, že útok nebol osobný, vrah obete nepoznal, poznal len podnik. „Poznal počas opakovaných nenápadných obhliadok jeho slabiny, zraniteľnosti a aj správny čas pre úder,“ uviedol bezpečnostný expert.

Polícia pracuje aj s verziou, že vraždu spáchal otcovou zbraňou. Ten v minulosti kandidoval za Harabinovu stranu Vlasť. Bránik upozornil, že mladý vrah pochádza z prostredia, kde bol silne prítomný nenávistný naratív.

Páchateľ sa k útoku sám prihlásil na sociálnej sieti Twitter pod prezývkou NTMA0315. Twitter účet skoro ráno zablokoval, no útočník bol aktívny na platforme 4chan.org.

O 19.39 zverejnil príspevok s hashtagmi #hatecrime #gaybar #bratislava (#zločin z nenávisti #gejbar). „Necítim žiadnu ľútosť, nie je to smiešne?“ napísal o minútu neskôr.

Útočníkovi sa podarilo z miesta činu ujsť. Polícia ho podľa našich informácií mala nájsť v Jaskovom rade. „2–1, nie je to môj problém. Mohol som ísť vyššie, ale nevadí. Chcel som zabiť aj premiéra, ale nemal som to šťastie, že by prišlo jeho auto,“ komentoval v noci na 4chane.

Následne plnil výzvy komentujúcich, ktorí ho vyzývali, aby si dal topánku na hlavu alebo na papier napísal dátum a vetu. Tento spôsob sa často používa na overenie totožnosti prispievateľa, teda či sa nejedná o „trolla“.

Približne päť hodín pred streľbou bol zverejnený 65-stranový dokument ktorý je plný rasistických a nenávistných odkazov. Autor ho nazýva manifestom proti Židom a LGBTI ľuďom a vyzýva na násilie voči týmto komunitám.

Vrah mal na obete pred podnikom čakať. Následne mal podľa informácií HNonline strieľať so zbraňou vybavenou laserovým zameriavačom. Údajne mal vystreliť najskôr osem výstrelov. Následne si zbraň dobil a v streľbe pokračoval niekoľkými ďalšími ranami. Zranil pritom aj zákazníčku, ktorú postrelil do nohy. Dôvody činu sú zatiaľ neznáme, no z manifestu vyplýva, že konal z nenávisti.

Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila obete...
Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila obete...
+12Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila obete...

Strelec v manifeste spomína nadradenosť bielej rasy, ktorá je podľa autora utláčaná sionistickými organizáciami. Odvoláva sa na Matthew F. Hale, ktorý je americký stúpenec bielej rasy, neonacistický vodca a odsúdený zločinec. Hale bol zakladateľom bielej separatistickej skupiny z Východnej Peorie v Illinois.

Autor často spomína frustrovaných bielych mužov, ktorí podľa neho musia začať konať. Nepriatelia autorovho videnia sveta podľa neho musia zomrieť. „Tento krát príde skutočný Holokaust,“ vyzýval. V texte tvrdí, že Holokaust sa nikdy nestal. „Ale ak áno, zaslúžili si to. Škoda, že práca nebola dokončená,“ dodal.

„Odmietnite „multipolárny poriadok“, prijmite európsku nadvládu,“ spomína v texte plnom nenávisti. V texte sa prihovára k strateným a smutným ľuďom bez lásky. „Skupina piatich chlapov ako vy, poslaná priamo do Davosu počas istého summitu, vyzbrojená automatickými puškami a toľkými granátmi, koľko dokážete držať. Odviedli by ste oveľa lepšiu prácu ako 5 mužov s rodinami a veľkými spoločenskými kruhmi,“ vyhlasoval.

V Davose sa každoročne koná Svetové ekonomické fórum, na ktorom sa stretávajú lídri krajín. Následne sa venoval mentálnej príprave a plánovaniu útokov. V útokoch sa chcel zameriavať na politikov, novinárov, policajtov a ich rodiny, vojakov, židov, či etnické skupiny. Odvoláva sa pritom na knihy nacionalistov a tzv. ‚bojovníkov za bielu rasu‘.

Vrah mal mať účet aj na sociálnej platforme reddit.com. Ten však mal byť zablokovaný, pretože pridával návod ako podomácky vyrobiť bombu.

Škola odsúdila násilie a nenávisť

Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto odsúdila formy a prejavy násilia a nenávisti. V stanovisku potvrdila, že páchateľ tragickej streľby v Bratislave bol jej žiak. Uviedla tiež, že žiak neprejavoval na vyučovaní radikálne či nenávistné názory.

„Počas pôsobenia daného žiaka po prestupe na našu školu sme nezaznamenali žiadne negatívne prejavy z jeho strany, žiadne snahy o komunikáciu v tomto kontexte, žiadne ovplyvňovanie ostatných žiakov a svoje radikálne a nenávistné názory neprejavoval ani na vyučovacích hodinách,“ uviedla škola v stanovisku. Pôsobil ako tichý, ústretový a nekonfliktný typ. „Bol to jeho vnútorný individuálny svet, ktorý viedol na sociálnych sieťach, o ktorom sme sa dozvedeli až po čine,“ dodali predstaviteli­a školy.

Škola zdôraznila, že nie je stotožnená s akoukoľvek zbytočnou smrťou a odsudzuje akékoľvek formy a prejavy násilia a nenávisti. „Momentálne prebieha organizácia podporných krízových tímov pre žiakov a zamestnancov školy,“ priblížili.

Vedenie školy vyjadrilo úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí. „Celá škola prežíva traumu zo situácie,“ napísali. Škola pripomenula, že vedie svojich žiakov k slobode, empatii, tolerancii a zároveň k odsudzovaniu akejkoľvek nenávisti alebo iných foriem netolerancie. „Doposiaľ sme v škole nezaznamenali nijaké prejavy neofašizmu, rasovej neznášanlivosti a negatívneho či dokonca násilného správania, ktoré by smerovali k akejkoľvek forme nenávisti alebo k potláčaniu slobôd akýchkoľvek skupín, a to ani rasových, národnostných, náboženských alebo biologických skupín, minorít,“ uviedli. Zdôraznili, že rôznorodosť a rozmanitosť je v identite školy, čiže presným opakom činu, ktorý sa stal.

obete2 Čítajte viac Kto sú obete strelca? Študent, ktorý v bare pracoval a jeho kamarát

Škola považuje za negatívne pôsobenie na psychiku a osobnosť žiakov dvojročné obdobie dištančného vzdelávania, keď boli deti odkázané na komunikáciu cez počítač, predovšetkým sociálne siete. „Nie je v našich silách kontrolovať aktivity žiakov na súkromných nezverejnených účtoch, ako tomu bolo aj v tomto konkrétnom prípade,“ zdôraznili s tým, že škola nemôže suplovať podmienky rodinného prostredia a vplyvy sociálnych sietí, ktoré v súčasnosti determinujú dnešnú mládež.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #streľba na Zámockej