Čaputovú tragédia na Zámockej zasiahla: Nie vy sem nepatríte, ale nenávisť. Žiak: Aspoň niekto má gule

Hlavným mestom včera otriasla ďalšia tragédia. Len 19-ročný mladík Juraj K. zastrelil dvoch mužov v bratislavskom podniku na Zámockej ulici. Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger aj ďalší politici dvojnásobnú vraždu ostro odsúdili. Na extrémizmus na Slovensku nie je priestor.

13.10.2022 10:08 , aktualizované: 21:16
streľba, tepláreň, zámocka Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová sa objíma s Romanom Samotným, majiteľom podniku Tepláreň, kde došlo k vražde dvoch ľudí.
debata (159)

Najmä Čaputovú udalosť na Zámockej silno zasiahla. Vyjadrila sa k nej viackrát, a to aj podvečer na sociálnej sieti, keď zverejnila záber, na ktorom sa objíma s Romanom Samotným, majiteľom podniku Tepláreň, kde došlo k vražde dvoch ľudí.

„Prepáčte. To nie vy sa máte cítiť ohrození. Nie vy sem nepatríte. To na Slovensko nepatrí nenávisť a netolerancia,“ napísala k fotografii prezidentka. Jeden z komentárov pridal aj poslanec SaS Miroslav Žiak, ktorý kritizoval politikov za vlažné vyjadrenia k tragédii. „Prezidentka, ktorá má väčšiu odvahu ako celá vláda… Aspoň niekto z vrcholných vládnych predstaviteľov má gule! Ďakujem, že vždy stojíte na strane morálnych a slušných ľudí!,“ napísal Žiak.

Čaputová skôr vyjadrila sústrasť blízkym obet, no myslí aj na tých, ktorí sa po nej už necítia bezpečne. „Tri roky hovorím, že aj slová sú zbraň. Že my politici sme zodpovední za každé jedno slovo, ktoré vyslovíme. Napriek tomu tu mnohí bezohľadne zapĺňajú priestor nenávisťou. Hnevá ma, že ani niektorí prokurátori a sudcovia verbálnym trestným činom neprikladajú dôležitosť a nepovažujú ich za nebezpečné,“ napísala na sociálnej sieti.

Video
VIDEO Streľba na Zámockej
Polícia / Streľba / Zámocká ulica / Čítajte viac Streľba v centre Bratislavy si vyžiadala dve obete, páchateľ je mŕtvy

Tri roky upozorňujem, že sa to nemusí skončiť iba pri slovách

Čaputová sa k útoku vyjadrila aj počas výjazdu v Banskej Bystrici. Spomenula pri tom ťaživú náladu v celej spoločnosti a nebezpečnosť verbálnych trestných činov. „V týchto chvíľach myslím predovšetkým na obete včerajšej brutálnej vraždy, na Matúša a Juraja. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Myslím tiež na LGBTI komunitu, ktorá sa teraz asi necíti veľmi bezpečne,“ uviedla Čaputová. „To, čo ma ale v tomto kontexte mrzí, je jav, ktorý na Slovensku vnímame za ostatné roky – rastúci extrémizmus, prejavy nenávisti, verbálne trestné činy. Zároveň absolútne neadekvátna reakcia justičných orgánov na takéto skutky,“ povedala Čaputová.

VIDEO: Prezidentka k streľbe na Zámockej

Video

Tri roky vraj upozorňuje na to, že mnohí politici zneužívajú slobodu prejavu, aby burcovali nenávisť. „Toto je absolútne neprípustné. Takéto burcovanie včera našlo dve konkrétne obete,“ zdôraznila. Žiada a prosí príslušné justičné orgány, aby konali. Prezidentka pokračovala, že tým, čo sa stalo a čo sa na Slovensku deje, je veľmi dotknutá.

„Akékoľvek rýchle a múdre riešenia si vyžadujú trošku odstup. Ale to, čo ako právnička dlhodobo pozorujem, je neviem či naivita alebo ignorácia, pokiaľ ide o verbálne trestné činy a extrémizmus,“ vraví. Spomenula tiež zrušený odbor extrémizmu na špeciálnej prokuratúre. „Sú to kroky hlboko zanedbávajúce stav spoločnosti. Faktom je, že nálada v nej je veľmi ťaživá. Čelíme množstvu kríz a to, čo zúfalo potrebujeme, je pokoj a stabilita,“ dodala prezidentka.

Von der Leyenová: Tieto vraždy sú hrozbou pre spoločnosť

Ohavné vraždy, k akým došlo v Bratislave, sú hrozbou pre spoločnosť založenú na rešpekte a tolerancii. V reakcii na streľbu v slovenskom hlavnom meste to uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

„V myšlienkach som s rodinami obetí streľby v Bratislave,“ uviedla von der Leyenová v tvíte. EÚ je podľa nej odhodlaná pomáhať v boji proti nenávistným trestným činom a prejavom vo všetkým ich formách. „Musíme chrániť komunitu LGBTIQ,“ doplnila šéfka EK.

Útok pobúril aj premiéra Hegera. „Ak hovorím, že Slovensko je slobodná a demokratická krajina, tak to myslím vážne. Je neprípustné, aby sa ktokoľvek kvôli svojmu spôsobu života mal báť o svoj život,“ uviedol premiér, útok odsúdil a dodal, že žiadna forma extrémizmu nie je príspustná.

Útok odsúdil aj predseda parlamentu Boris Kollár. „Odsudzujem včerajšiu dvojnásobnú vraždu mladých ľudí. Je neprijateľné, aby sa takto nenávistne správala spoločnosť či jedinci voči komukoľvek. Pozostalým a trúchliacim rodinám vyslovujem úprimnú sústrasť,“ napísal na sociálnej sieti.

Podľa bývalej koaličnej strany SaS sa Slovensko včera večer stalo svedkom toho, ako sa nenávisť z internetu môže preliať do reality. Liberáli sú z vraždy dvoch mladých ľudí otrasení. „Útok na známy podnik, kde sa stretávala LGBTI komunita, nezničil len dva životy, ale oveľa viac. O Slovensku sa ešte dlho bude písať ako o krajine, kde nenávisť obrátila zbraň proti LGBTI komunite,“ uviedli liberáli.

Podľa OĽaNO ľudská odlišnosť či už sexuálna, rasová, názorová, alebo akákoľvek iná, nemôže byť dôvodom nenávisti. „A už vôbec nie nenávisti vraždiacej. Tak, ako štát nemôže agresívne útočiť na iný štát, nemôže jednotlivec vraždiť iných ľudí len preto, že sú iní ako on. Ak sa potvrdia správy o tom, že išlo o útok z nenávisti voči menšinám, je to šokujúce a desivé. Je čas zahodiť všetky spory a začať budovať tolerantné Slovensko, kde svoj život môže dobre prežiť úplne každý,“ napísalo hnutie.

Zavraždení len preto, lebo žili inak

„Sme z tohto chladnokrvne plánovaného činu šokovaní a bez slov. Mladí ľudia boli zavraždení len pre to, že žili inak, ako si niekto predstavoval. Je to neakceptovateľné a ostro to odsudzujeme. Nenávisť sa začala rôznymi vyhláseniami proti LGBTI komunite a skončila sa pri hrôzostrašnom čine,“ vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.

Strana SaS zároveň vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým blízkym obetí tohto hrozného činu, ako aj celej LGBTI komunite. „Celá spoločnosť musí vyslať jasný signál, že jej menšiny nebudú prenasledované a osočované, že nebudeme zatvárať oči pred nenávistnými prejavmi a že spravíme všetko pre to, aby sa podobná tragédia nikdy viac nezopakovala. Slovensko má väčší problém, ako by sa mohlo zdať a je len na nás, či a ako to zmeníme,“ doplnil podpredseda SaS Branislav Gröhling.

„Som veľmi zvedavý ako sa k tomu, čo sa stalo na Zámockej postavia práve títo misionári tradičných hodnôt, konkrétne tí čo nám sugerujú, že si takýmito západnými zvrátenosťami ako LGBTI nedáme rozvrátiť naše Slovensko. Iste mnohí to verbálne odsúdia, ale bolo by lepšie keby vo svojej rétorike pribrzdili,“ napísal exminister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Mikulec odsúdil brutálny čin

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) odsúdil konanie páchateľa. Verí, že motívy a pozadie činu budú vyšetrené. Rodine a pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť. „Odsudzujem tento brutálny čin, o to viac, že sa stal na mieste, kde sa stretávala a hľadala bezpečie LGBTI menšina. Prejavy extrémizmu a nenávisti voči tejto a akejkoľvek inej menšine sú neakceptovateľné a v našej spoločnosti nemajú miesto,“ uviedol na sociálnej sieti. Ako dodal, vďaka enormnému úsiliu polície ďalší útok strelca už nehrozí.

K streľbe v centre Bratislavy došlo v stredu po 19.00 h. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla mŕtveho.

Minister školstva vyjadril sústrasť

„Včerajšie udalosti ma veľmi zasiahli. O to viac, keď som sa dozvedel, že boli výsledkom ľudského nepriateľstva. Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým, rodinám a priateľom obetí tohto nepochopiteľného aktu zloby. Nenachádzam slov, ktoré by mohli vyjadriť moje pocity. V dejinách ľudstva máme príkladov zla viac než dosť. To už zmeniť nedokážeme. Čo však ovplyvniť vieme, je dnešok a naša budúcnosť. Prosím nás všetkých, buďme k sebe ľudskí, akceptujme sa všetci navzájom a prestaňme sa ako spoločnosť polarizovať. Len tak sa dokážeme pohnúť dopredu,“ uviedol minister školstva Ján Horecký.

Bober odsúdil prejavy rasovej, náboženskej či inej neznášanlivosti

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) košický arcibiskup Bernard Bober odsúdil prejavy rasovej, náboženskej či inej neznášanlivosti.

„V mene slovenských biskupov vyjadrujem sústrasť po úmrtí dvoch nevinných ľudí, ktorí zomreli po streľbe v Bratislave. Pozývam k modlitbe za nich a ich rodiny,“ uviedol Bober.

Zároveň prosí všetkých, aby slová nikdy neobracali proti komukoľvek. „Nech nám je aj ten najmenší prejav rasovej, náboženskej či inej neznášanlivostí cudzí. Prosím o to. Konajme v prospech dobra a vážme v týchto ťažkých momentoch slová. Nech v nás neprenikne nenávisť a zlosť,“ zdôraznil.

Bratislava odsudzuje streľbu na Zámockej, tvrdí, že musí byť mestom tolerancie

Mesto Bratislava odsudzuje streľbu na Zámockej a tiež všetky činy založené na nenávisti, a to k inej sexuálnej orientácii, rodovej identite, farbe pleti či k odlišnosti. Uviedla to samospráva na sociálnej sieti s tým, že Bratislava musí byť mestom tolerancie, vzájomného prijatia a rešpektu.

„Nenávisť tu nemôže mať miesto. Odmietnutie nenávisti a citlivosť na jej prejavy má byť preto úlohou každého jedného z nás,“ vyzvalo hlavné mesto. Nenávisť sa podľa magistrátu začína pri slovách, no ak má priestor rásť, ľahko sa mení na agresívne správanie a útoky vo fyzickom priestore.

„LGBTQ+, židovská komunita aj ďalšie sú prirodzenou súčasťou Bratislavy a musia sa tu cítiť rovnako bezpečne, ako všetci ostatní. Vyjadrujeme podporu komunite, ktorá sa stala terčom útoku a každému, kto sa pre svoju odlišnosť cíti zraniteľný,“ vyhlásilo mesto. Rodinám a blízkym obetí vyjadrilo úprimnú sústrasť.

Bratislavský samosprávny kraj vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí vraždy na Zámockej ulici. „Bratislava je a musí zostať mestom tolerancie, a to bez ohľadu na vieru, presvedčenie, pôvod či sexuálnu orientáciu,“ vyhlásil kraj na sociálnej sieti.

V spoločnom vyhlásení streľbu odsúdilo 24 diplomatov

Zdesenie nad tragickou streľbou, pri ktorej prišli v stredu o život dvaja muži na Zámockej ulici v Bratislave pred barom Tepláreň, kde sa schádza LGBTIQ komunita, vyjadrilo 24 zastupiteľských úradov a diplomatických misií akreditovaných na Slovensku. O ich spoločnom vyhlásení informoval Ondrej Križko.

„Ako medzinárodní partneri Slovenska sme boli zdesení streľbou v Bratislave z 12. októbra, ktorá bola podľa všetkého cielene zameraná na LGBTQI+ komunitu. Takéto prejavy nenávisti sú neprijateľné. Naše myšlienky sú v prvom rade s obeťami a ich rodinami. Rovnako myslíme aj na LGBTQI+ komunitu na Slovensku, ktorá čelí nenávisti kvôli tomu, kým je alebo koho miluje," uviedlo. Nenávistná rétorika vedie podľa diplomatov k nenávistnému násiliu a nemá miesto v žiadnej krajine. "Podpora a ochrana ľudských práv všetkých osôb patria k spoločným hodnotám, ktoré nás spájajú, a z ktorých naše demokratické spoločnosti čerpajú silu,“ píše sa vo vyhlásení, pod ktorým sú okrem iných podpísané veľvyslanectvá Austrálie, Nemecka, Francúzska, Talianska, Veľkej Británie, USA či Česka, ale aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku či Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #streľba na Zámockej