Lipšic: Motívom zrejme bola nenávisť. Monitorujeme rôzne fóra, stopercentné to nie je nikdy

Polícia vo štvrtok ráno našla bez známok života 19-ročného mladíka, ktorý predchádzajúci večer zastrelil na Zámockej ulici v centre Bratislavy dvoch ľudí. Dopoludnia ešte na mieste pracovali kriminalisti a následne odviezli jeho pozostatky. Na mieste bol aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Ten uviedol, že pravdepodobným motívom streľby bola nenávisť.

13.10.2022 11:39
debata (45)
VIDEO: Lipšic o streľbe na Zámockej ulici
Video

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic pripomenul, že vyšetrovanie je v počiatočnej fáze a vyšetrovatelia robia úkony, ktoré pomôžu zločin komplexne vyšetriť a odhaliť motiváciu strelca.

„Niekedy sa slová premieňajú v skutky. Všetky verejne známe osoby by sa mali zamyslieť. Eskalácia vášní môže priviesť niektorých jedincov ku skutkom,“ povedal Lipšic.

VIDEO: Polícia na mieste, kde našli telo strelca zo Zámockej ulice
Video

Dodal, že pravdepodobným motívom tohto činu je nenávisť k osobám inej rasy, inej sexuálnej orientácie. „Obávam sa, aby podobné činy nepokračovali, pretože slová majú svoju vážnosť,“ upozornil špeciálny prokurátor. Ďalej uviedol, že nič nenasvedčuje tomu, že by strelec obete poznal. To, či sa na skutok pripravoval, Lipšic nekomentoval, keďže vyšetrovatelia stále intenzívne pracujú.

VIDEO: Po streľbe v Bratislave zostali dvaja mŕtvi
Video
VIDEO: Polícia zasahuje po streľbe na Zámockej
Video

Polícia má pohyb strelca po čine zmapovaný, ešte ho bude verifikovať. Telo na Jaskovom rade pri železničnej Hlavnej stanici našiel okoloidúci. Lipšic uviedol, že všetko nasvedčuje tomu, že išlo o samovraždu. Polícia pozná aj pôvod zbrane či zbraní. Detaily však Lipšic odmietol uviesť.

Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...
Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...
+19Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...

„Monitorujeme veľmi podrobne rôzne internetové fóra, práve preto, aby sa v budúcnosti mohlo podobnému útoku zamedziť. Stopercentné to nie je nikdy. Sú rôzne anonymné fóra, kde je veľmi ťažké sa dopátrať k identite osôb, ktoré komunikujú,“ doplnil. Množstvo ľudí na internete podľa jeho slov síce komunikuje nenávistné prejavy, ale nejdú ich uskutočniť.

Polícia uviedla, že motív páchateľa zisťuje. „Postupy, ktorými sa riadi policajný vyšetrovateľ, sú pevne stanovené v Trestnom poriadku. Samozrejme, že medzi jeho hlavné priority patrí zistenie motívu páchateľa,“ priblížili policajti s tým, že konajú od prvých momentov. Podotkli, že v súčasnom štádiu vyšetrovania musia byť vo vyjadreniach zdržanliví.

Polícia verejnosť ubezpečila, že či pôjde o nenávistný motív alebo nie, zachová nulovú toleranciu k akejkoľvek forme násilia, šikany či nenávisti.

Zároveň poďakovala občanom, ktorí poskytli na čísle 158 informácie k prípadu streľby. „Neváhajte volať na číslo 158. To, že niečo uvediete len na sociálnej sieti, nemusí byť nápomocné,“ vyzvali verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba na Zámockej