Strelec sa fotil pred Hegerovou bytovkou. O svoj život sa neobávam, povedal premiér

Strelec zo Zámockej ulice sa niekoľko týždňov pred útokom v centre Bratislavy odfotografoval pred panelákom, kde býva premiér Eduard Heger (OĽaNO). Ten po útoku vyzval verejnosť na zastavenie nenávisti. Apeloval na politikov i všetkých, ktorí sa verejne vyjadrujú, aj na sociálnych sieťach, aby vážili slová.

13.10.2022 13:20 , aktualizované: 20:19
juraj krajčík vrah pred hegerovym domom Foto:
Útočník Juraj K. sa pred niekoľkými týždňami fotil pred bytovkou, kde býva premiér Eduard Heger.
debata (81)

V reakcii na informácie, že páchateľ sa mal vyhrážať aj útokom naňho, premiér uviedol, že sa o svoj život neobáva. Potvrdil, že strelec sa fotil aj pred jeho domom v Bratislave.

„2–1, nie je to môj problém. Mohol som ísť vyššie, ale nevadí. Chcel som zabiť aj premiéra, ale nemal som to šťastie, že by prišlo jeho auto,“ napísal Juraj K. na platforme 4chane v noci krátko po útoku.

Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...
Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...
+19Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...

Slovenská informačná služba (SIS) potvrdila, že v súvislosti s tragickou streľbou v Bratislave prijala v reakčnom čase operatívne bezpečnostné opatrenia, ktoré viedli k identifikácii páchateľa. Postupovala tiež v plnej súčinnosti s príslušnými útvarmi Policajného zboru, ktorým odstupovala všetky operatívne poznatky, uviedla hovorkyňa SIS Katarína Némová.

„V súčasnosti vykonáva SIS ďalšiu s vecou súvisiacu spravodajskú činnosť s cieľom napomôcť príslušným útvarom Policajného zboru pri výkone jeho pôsobnosti,“ informovala hovorkyňa. Slovenská informačná služba zároveň ostro odsúdila tento skutok.

SIS deklaruje, že o všetkých svojich bezpečnostných opatreniach realizovaných s týmto násilným činom extrémizmu bude podrobne informovať príslušné ústavné orgány štátu a následne verejnosť v súlade a v rozsahu ustanoveným zákonom. „Keďže bez znalosti veci pretrvávajú zo strany niektorých médií notoricky obviňujúcich SIS snahy o ďalšie mediálne útoky, Slovenská informačná služba tiež následne zverejní svoje stanovisko vo vzťahu k tomuto prípadu na svojom webovom sídle,“ priblížila Némová.

Heger podľa vlastných slov hneď už vo štvrtok ráno kontaktoval aj šéfa SIS Michala Aláča. Chce sa s ním stretnúť a hovoriť aj o tom, či tajná služba monitorovala prejavy útočníka na sociálnej sieti a ako postupovala. Na otázku, aké kroky v tejto súvislosti plánuje premiér urobiť, reagoval, že do budúcna bude vážiť každé jedno svoje slovo.

Heger sa ospravedlnil

Premiér sa podvečer na sociálnej sieti ospravedlnil za svoje prvotné slová k celej tragédii. „Chcem sa verejne ospravedlniť každému, koho sa dotkli moje slová, že nikto by sa nemal báť o život pre svoj „spôsob života“. Chcel som LGBTI komunite vyjadriť moju podporu, teraz vidím, že to nebol správny výber slov a svoju chybu priznávam,“ napísal.

„Je absolútne neakceptovateľné, aby v slobodnej a demokratickej krajine zomierali či boli napádaní ľudia preto, lebo majú inú sexuálnu orientáciu, rasu, pohlavie či vierovyznanie,“ do­dal.

„V stredu bola v tomto prekročená istá čiara. Toto na Slovensko nepatrí, musíme sa z kratšej cesty vrátiť späť. Musíme to zastaviť v zárodku. A ten zárodok je každé naše slovo,“ zdôraznil premiér.

VIDEO: Zámocká ulica deň po tragickej streľbe
Video
VIDEO: Lipšic o streľbe na Zámockej ulici
Video

Premiér podčiarkol, že v demokratickej krajine majú právo žiť aj homosexuáli, a to v slobode, mieri a akceptácii. Citoval ústavu, ktorá hovorí o demokracii, rešpekte práv každého človeka a garancii základných práv a slobody pre všetkých bez ohľadu na rasu, národnosť, etnickú skupinu a iné postavenie. Zdôraznil, že žijeme v 21. storočí a všetci by sme sa mali zamyslieť nad týmito udalosťami. Odmieta extrémizmus a jeho prejavy, odsúdil hnev a nenávisť v spoločnosti. Vyzýva všetkých, aby zvážili akékoľvek prejavy tohto druhu.

VIDEO: Polícia na mieste, kde našli telo strelca zo Zámockej ulice
Video

K streľbe v centre Bratislavy došlo v stredu po 19.00 h. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla mŕtveho.

Mikulec považuje prejavy extrémizmu za neakceptovateľné

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) odsúdil konanie páchateľa, ktorý v stredu (12. 10.) večer v Bratislave zastrelil dvoch ľudí a ďalšiu osobu postrelil. Verí, že motívy a pozadie činu budú vyšetrené. Rodine a pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť.

VIDEO: Mikulec navštívil miesto streľby na Zámockej
Video

Presný motív činu podľa ministra ešte nie je známy. „Môžeme sa len dohadovať. Ja by som bol veľmi rád, aby sme toto nechali na profesionálov, policajtov, ktorí sa tomu veľmi aktívne venujú,“ povedal na mieste činu.

O záveroch vyšetrovania má informovať na tlačovej konferencii policajný prezident Štefan Hamran a ďalší zástupcovia polície. Šéf rezortu zároveň ocenil prácu policajtov počas pátrania. Nasadené podľa neho boli desiatky príslušníkov. Zásah hodnotí ako rýchly a efektívny.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #streľba na Zámockej