Lekári potrebujú istotu, že dôjde k formalizovaniu ich požiadaviek, uviedla Čaputová

Lekári očakávajú, že vláda zaujme stanovisko k ich požiadavkám, ktoré majú dlhodobý charakter. Potrebujú mať istotu, že to nebudú iba verbálne sľuby, ale že dôjde aj k formalizovaniu záväzku vlády. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová počas návštevy Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici s tým, že tieto požiadavky považuje za legitímne.

13.10.2022 13:54
čaputová zdravotníci Lapuníková Foto:
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
debata

Prezidentka sa v Banskej Bystrici stretla s vedením Rooseveltovej nemocnice aj s lekármi, ktorí podali hromadné výpovede. „Vedenie nemocnice má pochopenie pre tento krok lekárov, pretože si takisto uvedomuje dlhodobo veľmi krízový a kritický stav slovenského zdravotníctva,“ skonštatovala Čaputová.

Prezidentka sa pri stretnutí s lekármi zaujímala i o to, ako vnímajú kroky vlády, ktoré sú deklarované v súvislosti s ich požiadavkami. Podľa jej slov je zrejmé, že dlhodobé požiadavky nie sú splniteľné zo dňa na deň, za nezvládnutú však považuje komunikáciu s lekármi. „Pretože ak tu je vôľa vyjsť v ústrety týmto požiadavkám, tak tá vôľa musí byť vyjadrená adekvátnym spôsobom, aby nedošlo k najhoršiemu,“ dodala Čaputová.

VIDEO: Čaputová: Lekári potrebujú istotu, že dôjde k formalizovaniu ich požiadaviek
Video

V Rooseveltovej nemocnici podalo hromadné výpovede 130 lekárov, ide o približne tretinu lekárskeho personálu. Podľa riaditeľky nemocnice Miriam Lapuníkovej sa lekári týmto spôsobom rozhodli vyjadriť rokmi kumulované emócie a zmenu v procesoch v celom zdravotníctve považujú za nevyhnutnú.

„Ide o oddelenia, ktoré sú nevyhnutné na to, aby zabezpečili prevádzku nemocnice. Ak dôjde k naplneniu výpovedí, bude to mať zásadný dosah na zabezpečenie plynulosti prevádzky každého jedného ústavného zdravotníckeho zariadenia, nielen Rooseveltovej nemocnice,“ uviedla Lapuníková s tým, že situácia musí byť riešená na najvyššej politickej úrovni.

Lekárske odborové združenie začiatkom októbra informovalo, že hromadné výpovede podalo vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Rezort zdravotníctva ubezpečuje, že hľadá riešenia a snaha dohodnúť sa je podľa neho na oboch stranách. Ministerstvo verí, že k reálnemu odchodu lekárov nedôjde.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Zuzana Čaputová