Kultúra si prilepší o 16 miliónov. Milanová: Aj tak by sme chceli viac

Hoci by si i Ministerstvo kultúry tak ako ostatné rezorty vedelo predstaviť viac disponibilných zdrojov, rozpočet na rok 2023 predstavuje medziročné zvýšenie a umožní pokračovať v rozbehnutých projektoch a prioritách. Po vládnom schválení návrhu budúcoročného rozpočtu to uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

14.10.2022 15:24
Natália Milanová Foto: ,
Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO)
debata (1)

„Udržali sme všetky dotačné programy, všetky veľké investície, navyše sme získali alokáciu na prevádzku Slovenskej národnej galérie, ktorej rekonštrukcia je vo finále,“ upozornila ministerka. Pripomenula i to, že v rozpočte sú zakomponované legislatívne úpravy. „Zvýšia sa nám dotácie na kultúrno-osvetovú činnosť či príspevok na kultúru menšín,“ priblížila.

Ministerstvo kultúry by malo v roku 2023 disponovať sumou na úrovni 444,3 milióna eur, čo je približne o 16 miliónov eur viac, ako bolo rozpočtované na aktuálny rok.

Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý v piatok schválila vláda. V prípade veľkých investičných projektov sa alokuje suma takmer 21,5 milióna eur, na dotačnú činnosť je vyčlenených 19 miliónov eur, na verejnoprávne inštitúcie sa ráta s príspevkom vo výške takmer 163 miliónov eur. Na finančnú podporu cirkví a náboženských spoločností je to 57,6 milióna eur.

Ministerstvo financií vo vládou schválenom návrhu rozpočtu uvádza, že celkové verejné výdavky na kultúru sú rozpočtované vo výške 787 miliónov eur, pričom orgány ústrednej správy a ich organizácie majú mať k dispozícii 458 miliónov eur, samosprávy 329 miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová