Tisíce ľudí sa zišli, aby odsúdili nenávisť voči LGBTI komunite. Prezidentka sa ospravedlnila

Niekoľko tisíc ľudí si v Bratislave uctilo obete stredajšej streľby, pri ktorej 19-ročný mladík zavraždil dvoch mužov a jednu ženu postrelil. Na Pochode za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+ komunite sa zúčastnila prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a ďalší politici. Motívom činu bola podľa polície nenávisť voči ľuďom inej ako heterosexuálnej orientácie. Prezidentka sa v prejave ospravedlnila LGBTI+ komunite za to, že spoločnosť nedokázala ochrániť ich blízkych.

14.10.2022 17:05 , aktualizované: 22:45
ZHROMAŽDENIE: Odsúdenie nenávisti voči LGBTI Foto: ,
Účastníci s transparentmi na Námestí SNP v Bratislave počas spomienkového zhromaždenia za dve obete úkladnej vraždy zo stredy 12. októbra 2022 večer pred LGBTI podnikom Tepláreň a pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite, ktorý v Bratislave organizovala Iniciatíva Inakosť.

Pochod na pamiatku obetí streľby sa začal na Zámockej ulici pred barom Tepláreň o 17.00 hod. Ľudia tam kládli kvety a zapaľovali sviečky. Následne sa zhromaždenie presunulo na Námestie SNP.

VIDEO: Čaputová: Prepáčte, patríte sem. Spojme sily, ako pred štyrmi rokmi
Video

„Prepáčte, mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí z vás sa na Slovensku nemôžete cítiť bezpečne. Mrzí ma, že ako členovia, ako ľudia z komunity LGBTI sa cítite stále na Slovensku neprijatí. Patríte sem, ste pre našu spoločnosť hodnotní,“ povedala prezidentka v prejave na zhromaždení. Pripomenula i obete tragickej dopravnej nehody na Zochovej ulici.

Predstavitelia slovenskej kultúrnej obce.
S emotívnym prejavom prišiel aj známy komik pod...
+8Na námestí SNP vystúpila aj prezidentka SR...

„Ako spoločnosť sme sa dostali tak ďaleko, že je nevyhnutné, aby sme mali jasno v hlavách a jasné slová pokiaľ ide o to, čo je dobré a čo nie. A hlavne, aby sme nemlčali,“ povedala prezidentka. „Spojme sily tak, ako pred štyrmi rokmi. Spojme všetko zdravé a slušné v tejto spoločnosti,“ dodala Čaputová.

Prezidentka Zuzana Čaputová počas spomienkového...
Účastníci s transparentmi na Námestí SNP v...
+20Na snímke Bratislavský hrad nasvietený na znak...

Pred niekoľko tisícové zhromaždenie predstúpil aj majiteľ podniku Tepláreň Roman Samotný. „Teraz sme mali byť v Teplárni, no stojíme tu a krváca mi srdce,“ povedal. „Vo štvrtok chladnokrvne popravil vrah dvoch mojich blízkych a postrelil moju kamarátku. Kam sme sa to ako krajina dostali? Nenávisť je norma. Vulgárnosť je každodennou súčasťou našich slovníkov,“ povedal Samotný. Odmietol slová, že LGBTI+ je iba ideológiou. „Ja som videl krv mojich blízkych na chodníku. Videl som ich rozstrieľané telá, žiadnu ideológiu,“ vyhlásil majiteľ Teplárne. „Spolu zastavíme nenávisť. Aj vďaka vám a vašim hlasom zvíťazí láska,“ dodal.

VIDEO: Námestie SNP zaplnili davy, aby odsúdili nenávisti voči LGBTI komunite
Video

Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) Michal Šimečka z pódia ohlásil iniciatívu, aby sa EP zaoberal spomínaným zločinom a vyzval slovenské úrady, aby zamedzili prejavom nenávisti voči LGBT+ menšine.

VIDEO: Ľudia sa zišli v uliciach Bratislavy, aby odsúdili nenávisti
Video

Iniciatíva Inakosť, ktorá pochod organizovala, vyjadrila sústrasť pozostalým a zaželala skoré uzdravenie zranenej žene. Odsúdila útok na LGBTI+ komunitu. Vyzvala politickú reprezentáciu na jednoznačné a bezpodmienečné odsúdenie takejto nenávisti. Od vlády žiada konkrétne kroky na zamedzenie podobným útokom a o jasný signál, že aj členovia LGBTI+ komunity sú rovnocennou súčasťou spoločnosti.

Prezidentský palác vyvesil na znamenie úcty k obetiam streľby a ako symbol solidarity s komunitou LGBTI+ dúhovú vlajku, symbol sexuálnych menšín. Bratislavský hrad bude od 19.00 do 23.00 hod. nasvietený na znak úcty zosnulým.

Pietna akcia, následný sprievod a zhromaždenie v Bratislave sú zrejme najväčšími svojho druhu od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky v roku 2018.

VIDEO: Ľudia zapálili sviečky za obete streľby pred podnikom Tepláreň
Video

Obeťami streľby, ktorá sa odohrala pred barom Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave v stredu 12. októbra večer, sú Juraj V. (26) z Prievidze a Matúš H. (23) z Dunajskej Stredy. Zranená strelou do nohy bola Radoslava T. (28). Podozrivý zo skutku je Juraj H. (19). Ten zomrel na následky strelného poranenia hlavy, najpravdepodob­nejšie v dôsledku samovraždy.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #streľba na Zámockej