Dav ľudí v Bratislave demonštroval na podporu LGBTI komunity

Dav ľudí sa v nedeľu zišiel v Bratislave na demonštrácii s názvom Zostávame v uliciach - Antifašistický pochod mestom, ktorá sa konala v reakcii na vraždu dvoch príslušníkov LGBTI komunity. Zámerom organizátorov bolo vyjadriť solidaritu s príslušníkmi inej sexuálnej orientácie a odmietnuť queerfóbiu, rasizmus, nacionalizmus, antisemitizmus a fašizmus. Po vystúpení rečníkov na Námestí SNP sa skandujúci dav vydal smerom k parlamentu.

16.10.2022 18:56 , aktualizované: 20:27
demonštrácia protest bratislava LGBTI Foto: ,
Demonštrácia na podporu LGBTI komunity v Bratislave 16.10.2022.
debata (645)

Účastníkom sa prihovorili napríklad blízki zavraždeného Juraja a Matúša, historik Ivan Kamenec či predstavitelia študentského spolku Light. Zastúpenie mala aj antifašistická organizácia Povstanie pokračuje, feministická iniciatíva Nebudeme ticho a queer organizácia Saplinq.

VIDEO: Demonštrácia Zostávame v uliciach – Antifašistický pochod mestom.

Video

Rečníci vyslovili aj konkrétne požiadavky. Predstavitelia spolku Light žiadali napríklad prijatie legislatívnych zmien, ktoré zaručia ľuďom s inou sexuálnou orientáciou všetky práva vyplývajúce z európskych a medzinárodných ľudskoprávnych dokumentov, ako aj právo uzavrieť manželstvo a právo adoptovať si deti aj pre páry rovnakého pohlavia alebo rodu.

Demonštrácia na podporu LGBTI komunity v...
Demonštrácia na podporu LGBTI komunity v...
+11Demonštrácia na podporu LGBTI komunity v...

Na zhromaždenie dohliadali spoločne štátna a mestská polícia. Priebeh zhromaždenia hodnotí polícia ako pokojný. Jednu osobu obmedzili na osobnej slobode pre neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa, priblížil pre TASR hovorca bratislavského krajského riaditeľstva Michal Szeiff.

645 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #LGBTI+