Prieskum: Slovensko je svetovým rekordérom v akceptovaní konšpirácií

Konšpiračný index na Slovensku je v porovnaní so svetom extrémne vysoký. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý zrealizovalo Centrum pre bioetiku Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave v spolupráci s agentúrou Focus na reprezentatívnej vzorke 1514 respondentov.

17.10.2022 09:12
korona hoax Foto:
Ilustračné foto.
debata (120)

Ukázalo sa, že konšpiračný index na Slovensku dosahuje hodnotu 30,27, čo jedna z najvyšších hodnôt zo všetkých krajín, kde sa prieskum podľa tejto metodiky doteraz realizoval. „Výskum naznačuje, že Slovensko je nielen východo- a stredoeurópskym nechvalným rekordérom v akceptovaní konšpiračných teórií, ale dokonca celosvetovým,“ uviedol riaditeľ Centra pre bioetiku UCM Peter Sýkora. Výskum sa konal v rámci európskeho operačného programu Riešenie spoločenských ohrození v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 (2020 – 2023).

korona hoax Čítajte viac Najviac hoaxov sa v roku 2021 týkalo ochorenia COVID-19

V štúdii francúzskych vedcov publikovanej vo vedeckom časopise Social Science Information v júni 2021 dosiahlo z 22 skúmaných štátov najvyššiu hodnotu konšpiračného indexu Turecko (25,29) a najnižšiu Dánsko (6,29).

hoax Čítajte viac Sporný web šíri hoax: Ľudí nezabil kovid, ale lekári remdesivirom

Konšpiračný index sa počíta ako priemer kladných odpovedí na štandardné konšpiračné otázky. Na Slovensku najväčší počet respondentov súhlasil s tvrdením, že pravda o škodlivých účinkoch vakcín je cielene pred verejnosťou ukrývaná (46,6 percenta) a s tvrdením, že bez ohľadu na to, kto je oficiálne na čele vlád alebo organizácií, existuje určitá skupina ľudí, ktorá tajne kontroluje chod sveta a spoločne ho ovláda (45 percent).

Google vyhľadávanie, klávesnica, lupa, internet, informácie, hľadanie Čítajte viac Štát sa pustil do hoaxov. Blokovať weby, pokutovať sociálne siete či rovno zatvárať ľudí?

„Tieto zistenia sú v súlade s výsledkami prieskumu GLOBSEC uskutočnenom v roku 2020 na desiatich krajinách východnej a strednej Európy, ktorý zistil, že v priemere 56 percent respondentov je náchylných veriť nejakému konšpiračnému tvrdeniu, čo najvyššie percento spomedzi týchto krajín,“ dodal Sýkora.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #konšpirácia