V kauze emisie obvinili tri osoby. Mali spôsobiť škodu najmenej 45 miliónov eur

V kauze emisie obvinili tri osoby, P.H., P.S. a N.H., za obzvlášť závažný zločin podvodu spáchaný organizovanou skupinou. Bola tým spôsobená škoda najmenej 47 miliónov eur. Žiadne osoby neboli zadržané, informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

18.10.2022 07:57 , aktualizované: 16:45
Polícia Foto:
debata (43)

Polícia spresnila, že dvaja obvinení sú bývalí vysokopostavení predstavitelia ministerstva a ďalšou je fyzická osoba. Podvodu sa mali dopustiť tým, že v roku 2008 zabezpečili predaj emisných kvót v prospech spoločnosti Interblue Group, Llc., „predstierajúc objektivitu, nestrannosť, uskutočnenie riadneho procesu jednania s ostatnými záujemcami a predstierajúc konanie v záujme SR predať kvóty čo najvýhodnejšie, čo však bolo v príkrom rozpore s ich krokmi“.

„V trestnej veci dozorovanej Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Generálnej prokuratúry SR označovanej ako ‚emisie‘ v utorok Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala úkony na účel zabezpečenia dôkazov o páchanej trestnej činnosti,“ priblížila Tökölyová. Dodala, že vzhľadom na stále prebiehajúce procesné úkony ďalšie informácie nie je možné k prípadu poskytnúť.

Polícia v utorok ráno informovala, že NAKA zasahuje na viacerých miestach stredného a západného Slovenska. Prehľadáva domy a iné priestory v rámci policajnej akcie „Cold Case“ súvisiacej s kauzou emisie.

Sporný predaj emisných kvót oxidu uhličitého americkej spoločnosti Interblue Group, ktorá sídlila v garáži, je z roku 2008. Slovensko vtedy predalo 15 miliónov ton za cenu 5,05 eura za tonu, pričom okolité krajiny ich predávali výhodnejšie. Na tom, že emisie predala do Japonska, mala zarobiť 47 miliónov eur. Švajčiarska spoločnosť Interblue Group AG, ktorá sa považuje za nástupcu Interblue Group, podala žalobu na súd, v ktorej MŽP žalovala o viac ako 34 miliónov eur za to, že jej nepredal aj ďalšie kvóty. Envirorezort tento rok súd vyhral.

Ministerstvo životného prostredia je pripravené poskytnúť príslušníkom NAKA súčinnosť. Podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja súčasná vláda Eduarda Hegera (obaja OĽANO) rozviazala ruky policajtom, Národnej kriminálnej agentúre, prokurátorom a orgánom činným v trestnom konaní. „Obdobie našich ľudí sa skončilo. Škandalózna kauza nehospodárneho nakladania s majetkom štátu musí byť dôsledne vyšetrená,“ zdôraznil Budaj.

Polícia viedla trestné stíhanie v kauze predaja emisií aj v minulosti. Trestné stíhanie sa začalo v polovici decembra 2009 na základe trestného oznámenia, zastavili ho v septembri 2013. Vyšetrovanie kauzy ukončil prokurátor Generálnej prokuratúry SR v júni 2014, keď dospel k záveru, že predaj, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie, sa síce stal, ale nie je trestným činom.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza emisie #NAKA