Dozvuky teroristického činu v Teplárni: Jazykovedci zmenili definíciu slova láska

Teroristický útok na LGBTI komunitu pred barom Tepláreň vyvolal okrem veľkej vlny pobúrenia i sústrasti aj výzvy na širšie systémové zmeny. Ľudskoprávni aktivisti volajú po zrovnoprávnení menšín a zmierniť napätie v spoločnosti sa podujal aj Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra - symbolicky - zmenou definície slovníkového hesla "láska". V tej novej už pohlavie nemá miesto.

18.10.2022 10:37
Odsúdenie nenávisti voči LGBTI, Zámocká, streľba Foto: ,
Tisíce ľudí sa v piatok podvečer zišli v Bratislave, aby odsúdili teroristický čin Juraja K., a podporili LGBTI+ komunitu a vyzvali slovenskú spoločnosť na toleranciu a boj s nenávistnými prejavmi.
debata (77)

V slovenských slovníkoch sa doteraz uvádzala definícia lásky ako „náklonnosť jedného pohlavia k druhému“. V Slovníku súčasného slovenského jazyka ju odteraz nahradí „silná náklonnosť k určitej osobe na základe telesnej, duševnej a citovej príťažlivosti.“

laska

„Veľmi dobre si uvedomujeme obrovskú silu slov, ktorými ako ľudia dennodenne komunikujeme a tým aj konáme,“ uviedol v odôvodnení Jazykovedný ústav Ľ. Štúra Slovenskej akadémie vied, kde sa výskumu jazyka venujú už 79 rokov.

VIDEO: Ľudia zapálili sviečky za obete streľby pred podnikom Tepláreň
Video

„Slovami predsa sľubujeme, prosíme, zľahčujeme, klameme či strašíme. Vyjadrujeme nimi významy, čím sa stávame pre ostatných zrozumiteľnými. Práve preto sa slovami usilujeme nielen zmysluplne sprostredkovať naše videnie sveta, ale tak trochu si ten svet i prispôsobiť, prikrášliť v náš prospech, aby lepšie poslúžil našim (komunikačným) cieľom – slovom manipulujeme s pozornosťou iných,“ vysvetlil svoju iniciatívu ústav.

Jazykovedci upozorňujú, že v otázke základných ľudských práv sa nedá nič prikrášliť. „ Buď ich niekto má, alebo nie. Dúhová komunita je rovnocenná súčasť našej spoločnosti, v ktorej by mali platiť rovnaké práva pre všetkých ľudí. A hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že „reči sa hovoria, chlieb sa je“, v skutočnosti slová nielenže vedú ku skutkom, ale v okamihu každého ich vyrieknutia sú už našimi skutkami. Slovami protirečíme i podporujeme, zraňujeme i liečime, slovami vyznávame lásku, a tým rozhodujeme napríklad aj o tom, čo pre nás slovo láska znamená,“ dodali.

VIDEO: Čaputová: Prepáčte, patríte sem. Spojme sily, ako pred štyrmi rokmi
Video

Nová definícia slova láska:

láska -ky lások ž.

  1. (i ku komu, k čomu) ▶ kladný citový vzťah, silná náklonnosť k niekomu, k niečomu (k inej osobe, k idei, veci, k sebe samému); op. nenávisť, odpor
  2. (i ku komu) ▶ silná náklonnosť k určitej osobe na základe telesnej, duševnej a citovej príťažlivosti, ľúbostný cit, milovanie
  3. hovor. ▶ milovaná osoba, milenec, milenka; predmet hlbokého záujmu, záľuba
VIDEO: Plačúca Cigániková Gyimesimu o vraždách: My za to môžeme, vy viac ako ja
Video

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba na Zámockej