Brhel pred súdom v kauze Mýtnik: Skutok sa nikdy nestal

Hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik sa začalo v utorok na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici s takmer hodinovým meškaním. Ako prvý spomedzi šiestich obžalovaných vypovedal Jozef Brhel.

18.10.2022 10:57 , aktualizované: 15:03
jozef brhel Foto: ,
Jozefa Brhela staršieho (vľavo) zadržali a obvinili z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a prijímania úplatku minulý rok začiatkom februára.
debata (8)

Hneď v úvode sa opäť riešila námietka obhajoby Brhelovcov voči zloženiu senátu. Prekáža im v ňom sudca Rastislav Stieranka, ktorý pôvodne nemal byť jeho súčasťou. Trvajú na jeho vylúčení. Senát im však nevyhovel, na čo obhajoba reagovala slovami, že podáva sťažnosť. Rozhodovať o nej bude Najvyšší súd. K sťažnosti sa pridali aj ďalší obhajcovia. Medzi nimi Robert Kaliňák, ktorý zastupuje obžalovaného Radka Kuruca.

VIDEO: Brhel pred súdom v kauze Mýtnik
Video

Brhelov advokát Michal Mandzák požiadal predsedu senátu Jána Hrubalu o možnosť prezentácie obrazových príloh, ktoré majú slúžiť počas výpovede jeho klienta ako pomôcka. Senát mu to umožnil. Ide o legalizačnú schému inštalovanú na baneroch, s pomocou ktorej chce vysvetliť vzťahy medzi jednotlivými ľuďmi a firmami.

Brhelov advokát Michal Mandzák požiadal o... Foto: Eva Štenclová, Pravda
kauza mýtnik Brhelov advokát Michal Mandzák požiadal o možnosť prezentácie obrazových príloh, ktoré majú slúžiť počas výpovede jeho klienta ako pomôcka. Ide o legalizačnú schému inštalovanú na baneroch, s pomocou ktorej chce vysvetliť vzťahy medzi jednotlivými ľuďmi a firmami.

Predtým, ako začne vypovedať Brhel, požiadal o vyjadrenie prokurátor. Chce reagovať na otázky obhajcu Mandzáka doručené senátu deň predtým. Stanovisko k nim predložil senátu s tým, že toto je poslednýkrát, čo prokuratúra odpovedá na takéto otázky. Všetky polemiky sa podľa neho majú viesť po vykonanom dokazovaní v rámci záverečných rečí.

Advokát Martin Pohovej navrhol ako prvého vypočuť jeho klienta Martina Bahledu. „Kvôli jeho zdravotnému stavu. Poobede mu stúpa horúčka na 40 stupňov,“ zdôvodnil. Hrubala reagoval, že nikomu nechce robiť výčitky, ale v dobe covidu by tam človek s horúčkou nemal čo robiť. Napriek tomu zmenil poradie výsluchu obžalovaných a Bahleda, ktorý má na tvári rúško, číta svoju výpoveď z poznámok. Brhel teda príde na rad až po ňom.

Bahleda vypovedá v češtine. „Moje konanie nespĺňa znaky akéhokoľvek trestného činu“ tvrdí.

Bahleda po zhruba desiatich minútach výpoveď ukončil s tým, že využíva právo neodpovedať na otázky. Prokurátor preto navrhol čítať jeho výpoveď zo zápisnice. "Je obsiažnejšia, " podotkol. Napriek námietkam obhajcov senát prokurátorovi vyhovel. Ten zo zápisnice číta podrobnejšie Bahledove vyjadrenia. Po chvíli ho Hrubala prerušil a vyhlásil obedňajšiu prestávku.

Po prestávke Kaliňák upozornil na obavy z Bahledovho stavu. „Všetci, čo sme tu, máme v rodine nejakých starších príbuzných. Malo by sa zvážiť, či je vhodné pokračovať,“ uviedol. Hrubala odvetil, že obžalovaný musí vedieť, ako na tom je a či je zodpovedné prísť s horúčkou. „Keby som videl príznaky ako kašeľ alebo nádchu, určite by som zakročil,“ povedal. Prokurátor opäť začal čítať zo zápisnice.

Nasleduje spontánna výpoveď Brhela. Jeho obhajca Lukáš Trojan avizoval, že klient potom bude pokračovať až po výsluchoch svedkov navrhnutých obžalobou.

„Skutok sa nikdy nestal,“ hovorí Brhel s tým, že nespáchal ani jeden z trestných činov kladených mu za vinu. „Prokurátor ich nespresnil,“ poznamenal. Vzápätí sa začal sťažovať na nezákonnú desatmesacnú väzbu, na ktorú podľa neho nebol dôvod. Spomenul pritom svoj zlý psychicky stav. "Stále som v ambulantnej starostlivosti, cítim diskomfort, " podčiarkol. Predseda senátu ho upozornil, aby sa vyjadroval k obsahu obžaloby. Zároveň sa ho opýtal, či sa teraz cíti nekomfortne. Keď to Brhel nepotvrdil, pokračoval vo výpovedi.

„Existuje politická objednávka na odsúdenie konkrétneho človeka,“ vraví pripomínajúc, že je spájaný so stranou Smer.

Brhel hovorí dosť potichu a nezrozumiteľne. Hrubala ho vyzval, aby lepšie artikuloval. „Nie sú proti mne žiadne dôkazy,“ pokračoval popierajúc akékoľvek machinácie z jeho strany.

Po viac ako pol hodine Brhel výpoveď prerušil s tým, že pokračovať je ochotný až po výpovedi svedkov. Prokurátor aj v jeho prípade navrhol čítať jeho výpoveď zo zápisnice z prípravného konania. Sudca potom vyhlásil prestávku.

Jozef Brhel Čítajte viac Maratón „prejavov“ na súde pokračuje: Brhelovci vyhlásili nevinu

Kauza Mýtnik sa týka korupcie a predražených tendrov na Finančnej správe. Škodu spôsobenú štátu vyčíslili prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry na viac ako 45 miliónov eur. Obžalovaní sa mali dopustiť machinácii pri verejnom obstarávaní, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a korupčných skutkov. Nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť neefektívne a nehospodárne. Na to mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť zneprehľadnenie finančných tokov. Peniaze mali končiť na zahraničných účtoch.

Obžalobe čelí šesť osôb – podnikateľ Jozef Brhel starší, jeho syn Jozef Brhel mladší, bývalý štátny tajomník financií Radko Kuruc, podnikateľ, Martin Bahleda, exšéf IT oddelenia finančnej správy Milan Grega či architekt Miroslav Slahučka. V prípade figurujú tiež bývalý šéf finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba, ktorí sa priznali a spolupracujú s políciou.

mytnik-suchoba Čítajte viac Kľúčový aktér korupčnej kauzy Mýtnik chce stavať apartmány v Tatrách, v blízkosti národného parku

Jozefa Brhela staršieho zadržali a obvinili z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a prijímania úplatku minulý rok začiatkom februára. Spoločne s podnikateľom Michalom Suchobom, ako organizovaná skupina, mal manipulovať tendre na Finančnej správe tak, aby ich zákazky získala firma Allexis či ďalšie dopredu vybraté spoločnosti.

Vlani koncom novembra Brhela z väzby prepustili. Najvyšší súd nesúhlasil s jej ďalším predlžovaním, takže po deviatich mesiacoch sa konečne mohol nadýchnuť na slobode. Spáchanie skutkov, ktoré sú mu kladené za vinu, od začiatku popiera a celý proces považuje za vykonštruovaný.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Brhel #Kauza Mýtnik