Otec vraha zo Zámockej prvýkrát prehovoril u Kotlebu: Skutok podľa neho spáchal niekto iný

Otec vraha zo Zámockej ulice v Bratislave Juraj Krajčík starší po prvý raz verejne prehovoril k vraždám pred Teplárňou. Urobil tak v internetovom rádiu Mariana Kotlebu včera na poludnie. Vyhlásil, že skutok spáchal niekto iný, hoci jeho syn sa krátko po vražde prihlásil sám k zodpovednosti, na internete zverejnil 65-stranový manifest a streľbou sa dokonca aj chválil.

18.10.2022 12:35 , aktualizované: 17:36
krajčík zámocká Foto:
Záber z videa z bezpečnostnej kamery zo streľby na Zámockej ulici v Bratislave.
debata (432)

„Polícia sa uvedeným rozhovorom zaoberá, avšak podrobnejšie informácie nebudeme poskytovať," uviedla pre Pravdu Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru. Policajti tiež nedávno na sociálnej sieti upozorňovali, že nakoľko bol skutok prekvalifikovaný na trestný čin, aktívne monitoruje rôzne informácie, ktoré sa snažia opisovať motívy dvojnásobnej vraždy na Zámockej ulici.

„Autori takýchto správ zneužívajú fakt, že polícia sa nemôže proti týmto dezinformáciám v súčasnosti brániť. Prípad je naďalej aktívne vyšetrovaný, vyšetrovateľ postupuje podľa Trestného poriadku,“ informoval zbor.

Video
Tlačová konferencia prokuratúry k prípadu Zámocká

Subjektívne názory a konšpirácie

Profesor Sergej Romža z Katedry trestného práva Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach však zdôrazňuje, že na základe vyjadrení z rozhovoru, hoci prezentoval rôzne teórie aj popieral dôkazy, mu zatiaľ trestnoprávna zodpovednosť zrejme nehrozí. „Pokiaľ sa vyjadroval len k verejne známym informáciám, má na to právo, takisto, ako ktokoľvek môže hodnotiť tieto dôkazy. Problém by nastal len vtedy, keby určitým spôsobom verejne schvaľoval konanie vraha," vysvetlil.

Daniel Milo, riaditeľ Centra boja proti hybridným hrozbám Ministerstva vnútra však výstup hodnotí omnoho kritickejšie. „Dávať akýkoľvek priestor usvedčenému neonacistovi Kotlebovi, či otcovi vraha, ktorý má na svedomí pravdepodobne prvý teroristický útok na Slovensku považujem za úplne absurdné. De facto kopíruje výroky konšpirátorov, ktoré sa vyrojili niekoľko hodín po tom hroznom útoku. Nie sú absolútne ničím podložené, okrem veľmi divokých konšpirácií," povedal.

Ako príklady vymenúva zbraň, ktorá bola zaistená a ktorá zodpovedá guľkám, ktorými boli zavraždení dvaja mladí ľudia, manifest, fotografie na Twitteri, všetko nasvedčuje, že vrahom bol Krajčíkov syn, ktorý tiež ako jediný informoval o udalosti v čase, keď sa stala. „Otec, ktorý brutálne zlyhal v tom, že si nevšimol, že má doma takúto osobu, ktorá sa dlhodobo radikalizovala a pripravovala na spáchanie terorizmu, sa teraz snaží zvaliť svoju vinu a svoje zlyhanie konšpiráciami, to je úplne absurdné," dodal Milo.

Vypočujte si podcast denníka Pravda k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Rodina doteraz mlčala

Prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš v piatok na tlačovej konferencii oznámil, že stíhaní môžu byť aj ďalší ľudia. „Posudzuje sa aj možná trestná zodpovednosť voči iným osobám,“ potvrdil jeho slová Lipšic. Tými môžu byť možní spolupáchatelia, ale aj rodičia.

Rodina páchateľa sa od minulej stredy (12.10.), keď k dvojnásobnej vražde došlo, doteraz verejne nikde nevyjadrila. Upozornil na to na piatkovej tlačovej konferencii aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Podľa psychologičky Jany Porubcovej, ktorú Pravda oslovila cez víkend, je hodnotenie či vysvetľovanie takéhoto konania komplikované. Zdôrazňuje pritom mlčanie rodičov. „Neprejavili jediný postoj, ani ľútosť, nič, je to komplikovaná situácia,” povedala Porubcová. „Rodičia však bez pochýb zažívajú ťažké obdobie, prišli o syna, ktorý spáchal hrozný čin,” dodala.

V úvode rozhovoru, ktorým prelomil mlčanie, Krajčík kondoloval pozostalým a vyjadril smútok, ktorý zažíva celá jeho rodina. Povedal, že mu je to celé obrovsky, ľudsky ľúto. „Bol to prvorodený syn, ktorého sme vychovali s najlepším vedomím a svedomím. Nikdy som ho neviedol k násiliu,” pokračoval so slovami, že bol nekonfliktný, neproblémový a vedel ďakovať rodičom. Tento piatok mal mať stužkovú. Podľa Krajčíka staršieho v deň vraždy vraj syn nebol v škole. Okolo obeda mal prísť za matkou a vypýtať si čaj, lebo ho škriabalo v hrdle. Okolo štvrtej údajne odišiel z domu a vrátil sa až po vražde. „Neverím však, že by to náš syn dokázal spraviť,” vyhlásil.

SR polícia streľba Zámocká ulica obete BAX Čítajte viac Tragickú streľbu v Bratislave prekvalifikovali na teroristický útok

Dôkazy aj vinu spochybnili

Krajčík starší vo vysielaní spochybnil vinu svojho syna. Všetko poprel a povedal, že jeho syn bol do prípadu "vmanipulovaný” a jeho vlastná samovražda bola "záhadná” kvôli "neprirodzenej” polohe tela, v ktorej ho ráno našli. Tvrdí teda, že jeho syna niekto popravil. Kotleba ho totiž oslovil s teóriou, že ide o súčasť kampane proti vlastencom. Rovnako spochybnil aj doteraz známe a prokuratúrou potvrdené dôkazy a motívy páchateľa.

VIDEO: Záznam bezpečnostnej kamery zo streľby na Zámockej.
Video

Kotleba rovnako spochybnil aj doteraz známe a prokuratúrou potvrdené dôkazy a motívy páchateľa. Teória, že vrah bol obeťou a niekto ho popravil, je podľa neho výsledkom konšpirácie tajných služieb, ktorá má pred voľbami vyvolať poplach v spoločnosti.

„Nepopieram, že obžaloba, alebo obhajoba budú môcť neskôr argumentovať, že takéto vyjadrenia znižujú hodnovernosť jeho ako svedka, lenže, úprimne povedané, tú hodnovernosť naštrbuje už len fakt, že ide o otca," dodal Romža. Platí tiež, že obvinený, ergo aj podozrivý má právo klamať a za takéto vyjadrenia nemôže byť stíhaný, keby sa týkali jeho trestnej činnosti.

To platí aj na Krajčíkove popieranie skutočnosti, že umožnil synovi prístup k vražednej zbrani. Prokuratúra totiž ohlásila, že prešetruje aj skutočnosť, že obe zbrane, ktoré vrah použil, patrili jeho otcovi a obe vzal z domu. „Strelná zbraň, ktorou boli usmrtení poškodení, bola zaistená v mieste bydliska,“ povedal riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko. Zbrane boli pravdepodobne uložené v trezore v byte, kde rodina žije, a tak mal poznať aj kód od trezora. Lipšic na margo toho uviedol, že v týchto chvíľach skúmajú zodpovednosť, ktorú mal vrahov otec, za to, že sa syn k zbraniam dostal.

Video
Lipšic: Občianska spoločnosť musí dôverovať orgánom činným v trestnom konaní. Nemožno viniť políciu, ani spravodajské služby

K problematike vražednej zbrane otec pripustil, že bola odobratá v osudný deň z jeho osobného trezoru. Zároveň ale poprel, že by sa k nej syn mohol dostať, alebo ju použil na vraždu. „Bola nadštandardne zabezpečená. Kľúče boli v inom trezore. Nejde mi do hlavy, ako by to syn získal,” tvrdil.

K svojmu politickému pôsobeniu Krajčík povedal, že do strany Vlasť vstúpil, pretože sa mu páčil program Štefana Harabina. Za stranu Vlasť kandidoval vo voľbách 2020. Z jeho starších postojov prezentovaných na sociálnej sieti tiež vyplýva, že sú mu blízke antisystémové, proruské naratívy, opakovane útočil na prezidentku Zuzanu Čaputovú aj vládu Eduarda Hegera a sociálna sieť jeho príspevky blokovala kvôli šíreniu hoaxov.

© Autorské práva vyhradené

432 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #streľba na Zámockej