Hamran: Primárnym cieľom Krajčíka bol Heger. V hľadáčiku mal aj iných politikov

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) bol primárnym cieľom strelca Juraja Krajčíka. V diskusnej relácii Analýzy Na hrane televízie Joj to povedal prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

18.10.2022 18:42 , aktualizované: 21:07
pochod Foto: ,
Premiér Eduard Heger počas zhromaždenia na podporu LGBTI+ komunity na Zámockej ulici v Bratislave v piatok 14. októbra 2022.
debata (132)

Polícia má podľa neho preukázané konkrétne skutky, ktoré páchateľ dvojnásobnej vraždy z baru Tepláreň vykonal smerom k tomu, aby mohol zaútočiť na Hegera.

„Môžem potvrdiť, že osoba páchateľa pred vykonaním toho útoku v Teplárni sa nachádzala na mieste, kde má trvalý pobyt pán premiér. To máme zdokumentované," zdôraznil Hamran. Policajný prezident predpokladá, že Krajčík plánoval premiéra zastreliť, podobne ako dvojicu gejov v Teplárni, krátkou strelnou zbraňou.

Vypočujte si podcast denníka Pravda k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Keďže sa však strelcovi nepodarilo na premiéra zaútočiť, pretože ten nebol doma, vybral sa podľa policajného prezidenta za ďalším cieľom. Tým bol bar Tepláreň. Pri streľbe Krajčík zabil dvoch mužov, zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity Čítajte viac Poslanci 119 hlasmi odsúdili útok na Zámockej, extrémisti sa nepridali

Hamran takisto uviedol, že Krajčík plánoval útoky a vraždy aj na iných opozičných či koaličných politikov či štátne inštitúcie, cieľom mal byť aj nešpecifikovaný novinár.

Hamran informoval, že Krajčíkov profil na sociálnej sieti twitter bol až do minulej stredy uzavretý a strelec ho otvoril svetu až v deň svojho skutku.

Hamran za teatrálne a nechutné označil vystúpenie otca Juraja Krajčíka v internetovom rádiu Mariana Kotlebu. „Úprimne sa mu čudujem. Kotlebovi ide o vytĺkanie politického kapitálu. Považujem to za extrémne zvrátené,“ dodal šéf polície.

krajčík zámocká Čítajte viac Otec vraha zo Zámockej prvýkrát prehovoril u Kotlebu: Skutok podľa neho spáchal niekto iný

Slovakbro sa priznal

V prípade extrémistu známeho pod prezývkou „Slovakbro", ktorého vo svojom manifeste práve Krajčík spomínal sa pripravuje dohoda o vine a treste, uviedol v rovnakej relácii Hamran. Prepojenie medzi Slovakbrom a Krajčíkom sa podľa neho zatiaľ nepotvrdilo.

„To bol Slovák, ktorý študoval v Českej republike. Našu spravodajskú zložku na neho upozornili americké spravodajské zložky," povedal Hamran. Slovakbro bol podľa neho zadržaný na základe spolupráce Národnej kriminálnej agentúry, americkej FBI a Europolu. Ku skutkom, z ktorých ho obvinili, sa následne priznal. Konkrétne podľa policajného prezidenta išlo o účasť na terorizme a extrémistické trestné činy. „Je to veľmi úspešný prípad, ale k totožnosti tej osoby sa aj FBI v rámci našej spolupráce dopracovala naozaj prácne. Tá osoba spravila jednu chybičku, na základe ktorej sa dala odhaliť tá totožnosť. Inak je to extrémne náročné ešte aj pre také zložky, ako je FBI," dodal Hamran.

VIDEO: Coming out v priamom prenose a tvrdá reakcia moderátora ta3 na streľbu na Zámockej

Video
132 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #streľba na Zámockej